Povezani tekstovi

10 komentara

Koda 19.02.2014 at 15:39

Mislim da postoje dobri razlozi zbog kojih gotovo sva pedijatriska udruženja savetuju dojenje najdalje do prve godine. Dečiji organizam stasava i vreme je da sve te važne sastojke počne da dobija iz “redovne” hrane. Zubići su tu, treba da se navikava na različite ukuse i teksture kako bi steklo zdrave navike u ishrani koje će mu trajati čitav život. Dalje, psihološki gledano, tretirajući jednogodišnje dete kao bebicu nimalo mu ne pomažete da sazreva, napreduje, osamostaljuje se. Dojenje je lepa stvar, ali treba imati na umu da lako može da se pretvori i u patologiju.

Odgovori
Milena Popević, savetnica za dojenje 19.02.2014 at 19:53

Neko će slušati pedijatre (koji su učili školu da leče bolesnu decu), a neko svoje instinkte i prirodu (dojenje NIJE bolest već prirodan fiziološki proces), a svako će raditi onako kako misli da je dobro za njega i njegovo dete.
Zubići MLEČNI jesu tu, ali se oni ne zovu mlečni bez razloga. Ako malo pogledate prirodu videćete da sisari sisaju i jedu čvrstu hranu negde do perioda kad počnu da menjaju mlečne zubiće. Zašto bi se ljudsko mladučne razlikovalo od nekog drugog sisara? Zašto bismo mu uskratili ono što je dobro za njega? Zašto je bolje da pije (prerađeno) mleko drugog sisara (krave, koze, itd), a ne ono koje je priroda pripremila baš za njega? Ukoliko uslovi dozvoljavaju i ukoliko mama i dete žele da nastave dojenje i nakon prvog rođendana treba im pružiti podrušku, a ne kritikovati ih zbog odluke.

Patologija je vrlo teška reč i mislim da joj ovde nije mesto.

Odgovori
Slavica Slava 23.02.2014 at 17:32

svaka cast

Odgovori
Marika 19.02.2014 at 20:05

A možda će vam biti interesantno i ovo da pogledate, i osvrnete na ono što govori dr Anita Pavičić Bošnjak. http://djh.hrt.hr/za-mame-i-tate/9849-produljeno-dojenje

Odgovori
jana 28.03.2014 at 15:10

Ja se slažem sa vama i tvrdim da majčino mleko posle godinu dana nije toliko kvalitetno kao što se priča. Dete već ima sve zubiće odavno jede skoro svu hranu i nije mu potrebno majčino mleko a nije ni zdravo za ženine grudi trebaju i one malo da odmore i da se adaptiraju za novu bebu. A tek kada vidim da dete ima 2-3 godine i još doji e stvarno…

Odgovori
dragana 29.03.2014 at 00:30

A na osnovu čega Vi tvrdite? Mogu li dobiti neki argumenat te Vaše tvrdnje? Ili je to samo lični stav…
Čudno, ali sam u svojoj dugogodišnjoj praksi srela izuzetno malo dece koja sa godinu dana imaju sve zube…kad malo bolje razmislim-ni jedno!
The major study (Collaborative Group on Hormonal Factors in Breast Cancer; Lancet, 2002 Jul 20; 360 (9328): 187-95) that supports breastfeeding as protective against breast cancer was published in 2002. The researchers analyzed 47 studies in 30 countries; these studies had information about 50,000 women with invasive breast cancers and 97,000 women without breast cancer. The study authors found that the rate of breast cancer diagnoses was slightly lower among women who had breastfed and among women who had breastfed for longer periods of time.

For every 12 months of breastfeeding (either with only 1 child, or as the total period of time for several children), the risk of breast cancer decreased by 4.3%, compared to women who did not breastfeed. Risk decreased by 3.4% for each child breastfed, compared to women who did not breastfeed. This lower risk did not differ by women’s age, race, numbers of births, age at birth of first child, family history, or country of residence.
Izvor:American cancer society
Onda se malo osvrnite na ovo http://www.cancerresearchuk.org/cancer-help/about-cancer/cancer-questions/how-is-breast-feeding-related-to-breast-cancer

Odgovori
bojanica 19.02.2014 at 19:08

Ne bih rekla da ste u pravu… svetska zdrabstvena organizacija preporucuje dojenje do kraja druge godine, a i duze… na svakoj kašici za bebe mozete procitati savet da dojite dete dve godine. Naravno da ce dete posle prve godine jesti krutu hranu, ali uz to ce sisati i dobiti sve gore navedeno. Sto se tice patologije… pa hajmo zdravorazumski: dete sisa i to mu uliva samopouzdanje, uteha mu je kad zatreba, mazi se i grli s mamom u tim trenucima, i radi to dokle zeli… pa kako moze da nastane patologija? Kad izgubi interesovanje, prestaje da sisa i to je to… Mislim da je gore oduzeti detetu dojku kad napuni godinu dana nego ga dojiti dokle zeli, pa makar to bilo i tri-cetiri godine.

Odgovori
Jass 18.05.2014 at 20:35

Ideja da je dojenje nepotrebno i neprihvatljivo za videti, potice iz nase (zapadne) kulture. Primeticete da se zenske grudi, uglavnom prikazuju u seksualnom kontekstu, a jako retko u kontekstu hranjenja bebe, sto je najprirodnija moguca pojava, zapravo.
Ako se osvrnemo nazad u istoriju, talasi (ne)popularnosti dojenja pocinju jos od zenske emancipacije, uporedo sa industrijalizacijom. Tako su promovisane prve formule, i to kao superiorne u odnosu na majcino mleko, u ishrani deteta. Tada je bilo potrebnije da je zena u fabrici, a ne kod kuce sa bebom ( dojenje, ipak, zahteva prisutnost majke uz dete, mada je i to stvar organizacije u odredjenoj meri). Takodje, mozete se zamisliti dobiti farmaceutskih i drugih kompanija od novouvedenih proizvoda. I dan danas postoje oprecne ideje o dojenju, sto je posledica formiranja javnog mnjenja na ovu temu. ako ovo zvuci prejako, ono sto je sigurno je nedovoljna angazovanost institucija (i drustva, uopste) u prilog dojenju.

Iz svog iskustva mogu da kazem da sam se sa prva dva deteta ponekad osecala neprirodno dok sam dojila!? I mene samu je zanimalo zasto se u drugim aktivnostima osecam “prirodnije”… na pr. pri tipkanju po nekom ekranu! 😉 Pretpostavljam da su to posledice kulture i nacina zivota savremenog coveka, odnosno zene… Ipak, uspela sam da dojim uz svakodnevno izmazanje do 9 meseca. Tek sa trecim detetom sam se opustila pri dojenju i dojim ga jos uvek, a pumpicu skoro da nisam videla ovog puta (prvih par medelja)! 😉
Nadam se da ce moje iskustvo nekom pomoci. Sa poteskocama se, uz upornost, dobru informisanost, kao i podrsku, moze uspesno, i sa ZADOVOLJSTVOM dojiti svoje dete!
Pozdrav

Odgovori
Sandra 05.02.2016 at 12:18

Dojenje kao i sve ostalo smatram da je veoma individualno, zavisi i od žene, njenog mleka, njenog psihičkog stanja i još mnogo faktora… Kvalitet mog mleka je daleko drugačiji, promenilo je boju ,gustinu i ukus… S obzirom da mi je muž u inostranstvu, nisam bukvalno sama u kući ,ali da osećam se usamljeno u roditeljstvu. Prvo mi je dete i imala sam 22 godine kad sam zatrudnela i ne znam sta se i kako kad radi tj. kad je svršen trenutak za sve… zbog finansijskih problema izmuzavala sam se pre posla i ostala pri dojenju u toku noći koje znam da ne valja (stvorio je loše navike spavanja sa mnom na vrlo neudobnom kauču sa sisamo u zagrljaju ili u ustima,budi se vrlo često itd.) Ali razlog zbog sam odlučila da prekinem dojenje jer se količina mog mleka svela na 10ml za ceo dan to mom detetu od 13.5 kg i 10 meseci nije ni za zub …. to je jedini razlog zbog kog sam prestala,ali ne mislim da dojenje dece do 2..3 godine neprirodno ,prirodno je koliko i dojenje novorođenčeta. .. Moj sin je se vratio u krevetac da spava ,oboje imamo mirniji san i to vreme za koje sam ga dojila sad provodim u njegovom zagrljaju i obožavam našu novu rutinu. Nadam se da sam od neke pomoći bila

Odgovori

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: