Aktuelno Kako funkcioniše dojenje

Prednosti dojenja za majku

Dok buduća mama iščekuje trenutak u kojem će konačno upoznati biće, koje je njeno telo čuvalo, hranilo i koje će doneti na svet, u moru informacija koje su joj dostupne, što na mreži, što u školama roditeljstva i sl,  spomene se dojenje i koliko je ono važno za bebu.

Ono što se ne kaže ili se možda preko toga samo preleti (ipak je svakoj budućoj mami na pameti da dobro prođe na porođaju), je to koliko je dojenje, zapravo dobro i za mamu. Možda i podjednako dobro, koliko i za bebu.

Mogućnost da dojite svoju bebu je dar, veliki koliko i dar da rodite bebu. Priroda se pobrinula da mama, koja rodi bebu, tu bebu nahrani i brine se o njoj na najbolji mogući način. Takođe, sve je ”podešeno” tako da se u tom savršenom procesu, i mama i beba dobro osećaju.

Dojenje je prirodni nastavak trudnoće, a prednosti dojenja se uoče pre ili kasnije.

 • Odmah po rođenju, poželjno je da beba bude sa mamom, a u idealnim okolnostima, na maminim golim grudima. Na taj način se ostvari kontakt kože na kožu, koji ima mnoge prednosti, a jedna od njih je podsticanje lučenja oksitocina, hormona koji otpušta mleko iz grudi, koji kontrahuje matericu i koji ”povezuje” mamu i bebu. Beba koja u tim prvim trenucima uspe da dobije svoje prvo mleko, odnosno, kolostrum, mami je učinila mnogo, a i sebi. Pre svega, beba je dobila svoju ”prvu vakcinu”, kolostrum iz maminih grudi, a sisanjem je učinila da materica nastavi sa kontrakcijama, koje će učiniti da krvarenje bude u granicama normale, što je veoma bitno za mamu i njen oporavak. Mama koja doji na zahtev, za nekih 10 nedelja, po porođaju, materica se ,u većini slučajeva, vrati na stanje pre trudnoće.
 • Prolaktin je hormon zadužen za laktaciju, a i čini to da mama koja doji svoju bebu, u trenucima podoja, se oseća opušteno i fokusirano na bebu, a za to vreme, oksitocin čini to da se mama sve dublje i čvršće povezuje sa svojim detetom.
 • Stvaranje mleka je aktivni metabolički proces. Mame koje doje dnevno mogu da izgube od 200 do 500 kalorija.
 • Mame koje su imale dijabetes za vreme trudnoće, a doje svoje bebe, brzo se ”vrate” na normalne vrednosti šećera u krvi.
 • Dojenje smanjuje rizik od dobijanja raka dojke čak i do 30%, i taj procenat se povećeva kod mama koje doje svoje bebe duže od godinu dana. Dojene devojčice, takođe, imaju manju šansu da obole od raka dojke.
 • Smanjuje se rizik da dobijanje raka jajnika i grlića materice.
 • Žene koje doje imaju manju šansu da obole od osteoporoze, čak su neka istraživanja dokazala da laktacija dovodi do jačanja kostiju. Isto tako, umanjen je rizik od povišenog pritiska, srčanog i moždanog udara, povišenog holesterola.
 • Umanjuju se šanse da mama dođe u postporođajnu depresiju.
 • Dojenjem se odlaže menstruacija, ali dojenje nije vid kontracepcije. Jedna od većih zabluda je ta da mama koja doji ne može da zatrudni.

Da, dojenje je odlično po mamino zdravlje. Ali, dojenje nije samo hrana. Dojenje je dodir, dojenje je uživanje, povezivanje…

 • Dojenje kod mama stvara osećaj nadmoći. Da, Vaše telo stvara jedinu dobru hranu za Vašu bebu i zahvaljujući tom mleku, beba raste u Vašem naručju i čini se da sa svakim podojem dobija po novu krofnicu na telu. Dete buja u Vašim rukama i to stvara neverovatan osećaj sigurnosti i tada znate da radite, možda, najbitniju stvar u svom životu i životu Vašeg deteta.
 • Dojenjem se stvara jaka veza između mame i deteta i to je najbolji način da upoznajete svoje dete, od prvih sati njegovog života. Sa vremenom, a zahvaljujući toj neposrednoj bliskosti u toku podoja, uočavaćete načine na koje beba želi da Vam saopšti da je umorna, da je gladna ili bi samo da se mazi i bude na maminim grudima, da piški ili kaki, da želi da se isključi iz trenutne buke i gužve… Da, one zaista sve to umeju, a mi mame smo tu, da im se nađemo i odgovorimo na sve njihove potrebe. Tako ćemo polako stvarati vezu punu poverenja i sa svakim našim odgovorom na bebin znak, šaljemo joj poruku da smo tu za nju, da nije sama.
 • Dojenje umiruje i mamu i bebu, kako novorođenče, tako i starije bebe.
 • Dojenje sa sobom nosi neprevaziđeni komfor. Mleko je uvek idealnog sastava, temperature, momentalno dostupno. Noćni podoji su daleko lakši nego kada bi beba dobijala adaptiranu formulu flasicom. Mame koje doje ne moraju da brinu o flasicama, cuclama, njihovoj čistoći. Spremanje za putovanje, šetnju je jednostano.One samo povedu dete sa sobom i mogu ga nahraniti bez ikakvih peripetija svuda i odmah.
 • U vanrednim okolnostima, dojenje može biti od presudnog značaja.
 • Dojenje je besplatno.

Mame, dojite svoje bebe!

Autor: Jelena Timotijević, savetnica za dojenje

Povezani tekstovi

1 komentar

Verica 15.03.2016 at 15:38

Nisam sigurna da li da sledeci komentar ostavim ovde ili na tekst Prednosti dojenja za bebu… U svakom slucaju, krecem…
Majka sam devetnaestomesecnog decaka, i da, JOS UVEK dojim. Nekada mi se cini i vise nego u pocetku 🙂
Za pocetak, jedna od najbitnijih cinjenica je da majke koje imaju podrsku duze doje, definitivno. Bez obzira na probleme koje sam imala prvih osam meseci, grudvice naizmenicno u jednoj pa u drugoj dojci, barem jednom nedeljno,ragade povremeno, cak i nakon 15 meseci dojenja, uvek, od samog pocetka i do danas imam podrsku svog supruga. Vise puta pomoc Savetnica za dojenje, sto telefonom, sto na radionicama. Podrska ostalih polako opada, kako je dete starije, po principu, zdrav je, sve sto si mogla vec si mu dala. Cak mi je doktorka, napominjem NACELNIK ginekologije u Domu zdravlja, rekavsi joj da jos uvek nemam ciklus, a pretpostavka je da je zbog dojenja, rekla ovim recima ” ma dajte, nema potreba da dojite, sest NEDELJA je sasvim dovoljno, a pogotovo kad beba ima zubice, spremna je za cvrstu hranu i Vase mleko vise nema znacaj kao u pocetku”. E pa sad, ono zbog cega zapravo sve ovo pisem je sledece… Po prvi put mi je dete zakacilo virus sa veoma povisenom temperaturom koja je trajala dva dana, i da, naravno, nece nista da jede, sto nije toliko strasno, ali ni da pije… Kad, gle cuda, postoji nesto sto se ne odbija 🙂 Beba namirena a mama smirena, koliko sam to mogla biti. Uz sve prednosti koje ste navele ovde, a koje sam vise puta imala priliku da iskusim, i uz ovu moju trenutnu situaciju, apsolutno sam sigurna da nisam pogresila svojim izborom. MAME, DOJITE VASE BEBE 🙂

Odgovori

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: