Početak dojenja

Postanite i vi donor humanog mleka

Poznato je da je majčino mleko najbolja hrana za bebe tokom prvih meseci života. Ono u svom sastavu ima hranljive materije koje tek rođene bebe štite od alergija, infekcija i podstiču razvoj njihovog imunološkog sistema i metaboličkih funkcija. Majčino mleko posebno je važno za prevremeno rođene bebe jer sadrži i imunoaktivne supstance koje su presudne za pravilan razvoj organa. Više od 1.000 prevremeno rođenih i beba sa zdravstvenim problemima zbrinjava se na Institutu za neonatologiju, na kome je u martu prošle godine počela sa radom prva Banka humanog mleka u Srbiji i regionu.

Značaj Banke je prvenstveno u tome što se u njoj prikuplja humano mleko za novorođenčad čije mame ne mogu da doje i na taj način omogućava njihovu adekvatnu ishranu i pravilan razvoj. Pre njenog formiranja, donori su bile uglavnom mame čije su bebe boravile na Institutu i koje su i nakon otpuštanja nastavile da doniraju višak svog mleka, a zahvaljujući prošlogodišnjoj kampanji podrške razvoju i opremanju prve banke humanog mleka koju je Rosa pokrenula u saradnji sa Institutom za neonatologiju, broj majki donorki se povećao deset puta u odnosu na prethodnu godinu.

I pored toga i činjenice da se i količina prikupljenog mleka udvostručila, potreba za tom dragocenom tečnošću je i dalje velika, pa je neophodno da se što više majki koje imaju mogućnost da doniraju svoje mleko uključe u ovu plemenitu aktivnost i pomognu malim pacijentima Instituta.

Dobrovoljni davaoci mogu postati sve mame koje imaju razvijenu laktaciju, koje su zdrave, ne puše i ne piju, ne koriste redovno lekove kao ni biljna lekovita sredstva. Sve majke se pre početka donacije testiraju, a zatim i na svaka tri meseca tokom doniranja mleka. Sve potrebne analize i provere sprovode se na Institutu za neonatologiju. Da bi se dodatno obezbedila ispravnost mleka, svi uzorci doniranog mleka prolaze bakteriološko ispitivanje i tek nakon što se utvrdi da je sve u redu, mleko se daje bebama.

Majke čiji su testovi pozitivni na HIV, hepatitis B ili C i sifilis, koje uzimaju psihoaktivne supstance, bile su primaoci organa ili transfuzije tokom poslednjih 12 meseci, ne mogu donirati svoje mleko Banci humanog mleka.

Ukoliko i Vi želite postanete donor humanog mleka i pomognete prevremeno rođenim bebama da dobiju najbolju i najzdraviju ishranu, pozivamo vas da se javite Odeljenju za majke dojilje na Institutu za neonatologiju na broj telefona 011 36 30 127.

Od ljubaznog osoblja dobićete sve neophodne informacije, a ukoliko nemate kome da ostavite svoju bebu da biste doneli mleko na Institut, medicinski radnici doći će do vas, obučiće vas kako da održavate higijenu ruku i dojki, obezbediće vam pumpicu i specijalne bočice za odlaganje mleka, a potom će, svakoga dana, u dogovoru sa vama, dolaziti i prikupljati mleko namenjeno dečacima i devojčicama na Institutu.

Donirajte višak svog mleka i pomozite prevremeno rođenim bebama na Institutu za neonatologiju!

 

 

 

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: