Problemi tokom dojenja

Podrigivanje bebe – kada i kako?

Podrigivanje beba

Ponekad je potrebno da prekinete podoj da bi beba izbacila višak vazduha, tj. podrignula. Ali ovo se ne dešava stalno, i ne morate se brinuti oko toga posle svakog podoja.

  • Što ste više iskusne u dojenju svoje bebe, znaćete kada je podrigivanje potrebno, a kada ne.
  • Ako je beba halapljiva, obično će joj podrigivanje biti potrebno i više puta u toku jednog podoja.
  • Takođe, ako mama ima dosta jake mlazeve mleka, dobro je prekinuti podoj, podrignuti bebu, i sačekati par trenutaka da se mlaz mleka smiri.
  • Najčešći razlog zašto mnoge bebe bljuckaju mleko je taj što se vazduh koji beba proguta “zarobi” unutar bebinog želuca između gutljaja mleka. Da bi vazduh izašao van, prvo treba izaći  malo mleka.
  • Bebama ovaj vazduh moze jako da smeta, to mogu izražavati jakim plačem. Kada god beba jako plače, ne može se mirno i udobno hraniti, i sigurno je da će se nagututi vazduha.

Podignite bebu da podrigne kad god je nervozna ili negoduje.

Postoji više načina da pomognete svojoj bebi da podrigne.

Podrigivanje beba

 

 

 

 

 

 

 

Izvor fotografije

  1. Podignite bebu na svoje rame, da gleda nazad, i blago je tapšite po leđima. Tada postavite peškir ili pelenu na svoje rame, da upije izbljuckano mleko.
  2. Nekada je dovoljno da samo podignete bebu u uspravan polozaj pa da mehurići vazduha izađu van.
  3. Još jedna metoda je da bebu držite na krilu i lagano je podižete u sedeći položaj.  Držite je tako nekoliko trenutaka.  Ako je beba mala, pridržavajte joj glavu, vrat i leđa.
  4. Neke mame polože bebu potrbuške na svoja kolena i trljaju ili tapšu po ledjima. I to je dobar način.

U prvim nedeljama života vase bebe, podižite je da podrigne često, svaki put kada je premeštate sa jedne dojke na drugu, i na kraju podoja, a ako je potrebno, prekinite  podoj za podrigivanje.

Držite bebu u položaju za podrigivanje kratko vreme, no, ako ubrzo ne podrigne, nemojte se zabrinjavati oko toga.

Svaki put kada vaša beba podrigne glasno i snažno, ponovo joj ponudite dojku posle toga. Taj veliki mehur vazduha je možda napunio mali želudac, koji je posle podrigivanja ponovo poluprazan.

Ako beba zaspi na dojci posle podoja, ne zamarajte se oko podrigivanja, već je spustite da spava, na stranu ili stomak, a ne na leđa. Tako se beba neće zagrcnuti ako uz vazduh izađe i malo mleka.

Obično je desna strana bolja, jer će tako vazduh bez ometanja spontano izaći. Štucanje je jako cesto kod malih beba, ali je normalano i bezazleno. Ne brinite oko toga, štucanje više uznemirava roditelje nego bebu.

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: