Aktuelno

Obeležena Svetska nedelja dojenja u Užicu

Vremenski uslovi su omeli organizatore iz Udruženja „Roditelj“ da treću Puzijadu planiranu za petak, 5 .avgust organizuju na gradskom Trgu, ali to nije umanjilo čar druženja sa decom u sportskoj hali „Veliki park“ čije je rukovodstvo nesebično izašlo u susret najmlađim sugrađanima, od kojih će neki sigurno biti i budući sportisti.

Atribut udruženja je obeležavanje Svetske nedelje dojenja, pa se tako i naš Užički ogranak pridružuje promovisanju blagodeti i važnosti dojenja, tako što se pre samog takmičenja organizuje takozvano savetovalište na otvorenom, uz podršku Doma zdravlja Užice. Dragi gosti iz stručnih službi Dečijeg dispanzera svojim dragocenim savetima tradicionalno sarađuju sa članicama Udruženja „Roditelj“ tokom akcija zdravstvenog prosvećivanja, a tokom same akcije na raspolaganju majkama i budućim majkama za sve nedoumice bile su: Dr Novka Garabinović – načelnica pedijatrije, dr Ana Mijatović – ginekolog, Ljubica Buba Laković – medicinska sestra u savetovalištu za odojčad, Violeta Vučićević – akušerska sestra i Slađana Joksić – patronažna sestra.

Po rečima Lidije Todorić, koja je vodila samu trku, ove godine tražila se ( i dobila) staza više, pa su su čak 33 mala takmičara puzala na itison trakama dugim 4m, u tri kruga, prema uzrastu. Pobednici sva tri kruga su osvojili bicikle, drugoplasirani ljuljaške, a trećeplasirani vaučere za dečiju opremu. Svi ostali su dobili igračke kao utešne nagrade. Ono što je bilo posebno zanimljivo je da su prijatelji akcije iz Alisinih beba sve takmičare za uspomenu odenuli u bodiće-dresove uz koje su dobijali svoj broj, a na njima je bio puž sa motom: „Važno je učestvovati.“

Od pratećih aktivnosti, osim štanda Alisinih beba za promociju pamuka kao idealnog materijala za odeću naše dece, dugogodišnji saradnici Udruženja iz Gazela auta su delile promo materijale na temu bezbednosti dece u saobraćaju. Ono što je bila novina je da smo za sugrađanke organizovali konkurs za najlepšu priču na temu dojenja. Hvala svima koje su te trenutke podelile sa nama, a najlepše priče je rangirao primarijus dr Zoran Protić, čuveni pedijatar iz doba detinjstva roditelja slatkih učesnika, veliki borac za očuvanje dojenja, za koje se zalaže i u svojoj knjizi koju članice Udruženja daruju budućim majkama. Iako su sve mame koje su dojile u startu pobednice, najbolje od najbojih ovog puta su bile: Danijela Milosavljević, Danijela Vušković, Ljiljana Rakić i pobednica- Irena Kostić, mama Dunje i Lenke, koja je bila i najmlađi gost na manifestaciji, a koju će bake morati da pričuvaju dok mama i tata predahnu uz poklon vaučer za večeru. I ove godine manifestaciju je podržao grad Užice, kao i saradnici: foto Zvezda, radio Luna, Užička nedelja, prodavnice Imago i Fantazija, firma tepiha Gamis Ivanjica, restoran Ćira, Vagon restoran, firme Alisine beeb i Gazela auto, ako i hala sportova Veliki park.

Zanimljivost je i to što su mnogi već verni pratioci akcija Udruženja „Roditelj“, što kao posmatrači, to kao učesnici, i uz pratnju ostalih članova porodice, čak i prabaka. Mi se radujemo budućim druženjima i lepim uspomenama sa novim mališanima, braćom i sestrama. Tema ovogodišnje Nedelje dojenja je upravo bila komunikacija i podrška koju okolina ( stručnjaci i porodica) pružaju porodilji, na svim poljima.

 

Povezani tekstovi

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: