Aktuelno

Obeležavanje Svetske nedelje dojenja

Udruženje RODITELJ Vas sa velikim zadovoljstvom poziva da se pridružite ovogodišnjoj, a na svetskom nivou, jubilarnoj 20-oj po redu kampanji povodom Svetske nedelje dojenja. U ovoj godini posebnu pažnju posvećujemo svemu što je tokom prethodne dve decenije učinjeno na globalnoj i nacionalnoj promociji dojenja, sumiramo rezultate, procenjujemo njihove efekte i planiramo dalje korake: Razumimo prošlost da bismo mogli da planiramo budućnost!

Udruženje RODITELJ će sedmi put za redom obeležiti Svetsku nedelju dojenja na način na koji se obeležava u više od 150 zemalja širom sveta. Tako ćemo, još jednom skrenuti pažnju javnosti na značaj dojenja i pružiti podršku dojenju kao najboljem načinu ishrane beba, angažovanjem i povezivanjem svih sektora koji mogu da doprinesu podršci dojenju (majkama, budućim majkama, njihovim porodicama, zdravstvenim radnicima, medijima).

Centralna manifestacija „Dojite s ponosom“ tradicionalno će se održati 5.avgusta na Zemunskom keju (kod Letnje pozornice na šetalištu) sa početkom u 17 časova.

Razumeti prošlost, planirati budućnost – Pod ovim sloganom Svetska alijansa za dojenje (WABA) obeležava dvadesetogodišnjicu Svetske nedelje dojenja, ali i punih 10 godina primene Globalne strategije za ishranu odojčadi i male dece. Ovu strategiju su pre deset godina usvojili Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i UNICEF. Njeno efikasno sprovođenje je suštinski važno za povećanje procenta dojene dece, naročito isključivo dojene dece u prvih šest meseci života.

Ciljevi Svetske nedelje dojenja 2012 su:

 • Da sumiramo saznanja i dostignuća u vezi sa ishranom odojčadi i male dece iz proteklih dvadeset godina.
 • Da procenimo status implementacije Globalne strategije za ishranu odojčadi i male dece svuda u svetu.
 • Da proslavimo uspehe i dostignuća na nacionalnom nivou, regionalno i globalno. Da prikažemo globalno ono što je urađeno na nacionalnom nivou.
 •  Da pozovemo na akciju u cilju popunjavanja preostalih praznina u programima podrške dojenju i ishrani odojčadi i male dece.
 • Da privučemo pažnju javnosti na stanje politike i programa podrške dojenju i ishrane odojčadi i male dece.

Planirane aktivnosti tokom Svetske nedelje dojenja 2012 u Srbiji

U okviru planiranih aktivnosti obeležavanja sedme po redu Svetske Nedelje dojenja u Srbiji, predviđene su sledeće aktivnosti:

 •  Prevođenje i usklađivanje zvaničnih WABA materijala na srpski jezik. Svi materijali za 2012. godinu na srpskom jeziku dostupni su na zvaničnom WABA sajtu.
 •  Štampanje i distribuiranje edukativnog materijala o dojenju sa savetima (kalendari i lifleti);
 • Organizovanje Foto-konkursa „Dojite s ponosom“ za najlepšu fotografiju dojenja koji je otvoren do 1. avgusta, a poobednike konkursa očekuju nagrade naših sponzora.
 • Centralna manifestacija u Beogradu koja je planirana za 5. avgust na kojoj ćemo okupiti majke, trudnice, stručne saradnike i naše vršnjačke savetnice. Otvaranje je planirano za 17h, a predviđeno je prisustvo i javno obraćanje nekoliko predstavnika institucija i pojedinaca, stručno i vršnjačko savetovanje i podela edukativnog materijala;
 • Organizacija okruglog stola u oktobru, u terminu kada se obeležava nacionalna nedelja dojenja na temu podrške dojenju u Srbiji na kome će biti predstavljena Brošura o dojenju namenjena trudnicama, majkama koje doje, članovima njihovih porodica i svima koji podržavaju dojenje. Ovaj edukativni materijal koncipiran je tako da pruža odgovore na konkretna pitanja koja se odnose na različite probleme sa koijma se suočavaju majke koje doje a koja su. Autorke brošure su vršnjačke savetnice za dojenje Udruženja RODITELJ. Na okruglom stolu će takođe biti predstavljenirezultati novijih istraživanja, usvojenih Standarda i Akcionog plana Radne grupe Ministarstva zdravlja za obnovu BFHI u Srbiji, a pored članova Radne grupe, planirano je učešće predstavnika Ministarstva Zdravlja, UNICEF-a, načelnici i/ili predstavnici porodilišta, predstavnici Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović-Batut, Servisa Halo beba, drugih nevladinih organizacija, predstavnika Domova zdravlja, Sekratarijata za zdravstvo Grada Beograda i drugih relevantnih institucija i pojedinaca, uz obavezno prisustvo medija;
 • Nastavak učešća u Radnoj grupi Ministarstva zdravlja za obnovu programa BFHI-Inicijativa: Bolnica-Prijatelj beba
 • Praćenje i izveštavanje o načinima implementiranja Standarda u ustanovama zdravstvene zaštite;
 • Redovno ažuriranje informativno-edukativnog web sajta namenjenog dojenju i podršci dojenja dojenje.roditelj.org
 • Nastavak aktivnosti Vršnjačkog savetovališta za dojenje i organizovanje grupa podrške trudnicama i majkama koje doje ili imaju poteškoća sa dojenjem;
 •  I druge kontinuirane aktivnosti posvećene promociji dojenja i podršci majkama koje doje tokom cele godine.

GENERALNI SPONZOR CENTRALNE MANIFESTACIJE OBELEŽAVANJA SND 2012

Zašto ROSA?

ROSA je prirodna slabomineralna negazirana voda koja sadrži malu količinu rastvorenih mineralnih materija i ne opterećuje organizam.  Zbog toga se može upotrebljavati svakodnevno u neograničenim količinama. Rukovodeći se time da je voda izvor života, kao što je i kap majčinog mleka izvor života za bebe, Rosa u saradnji sa Institutom za neonatologiju, već treću godinu za redom, realizuje projekat podrške razvoju prve Banke humanog mleka u Srbiji. U okviru projekta, koji se sprovodi pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Banka mleka opremljena je najsavremenijim medicinskim uređajima i dostavnim vozilom te je omoguceno njeno uspešno funkcionisanje. Sve mame koje mogu i žele da doniraju svoje mleko, mogu se obratiti Odeljenju za majke dojilje Instituta za neonatologiju u Beogradu na broj telefona 011 36 30 127. Više informacija o Banci mleka može se naći nawww.bankamleka.rs.


SPONZOR CENTRALNE MANIFESTACIJE OBELEŽAVANJA SND 2012

  Banka intesa logo - sponzori Svetske nedelje dojenja 2012

Centralna manifestacija obeleležavanju SND 2012 realizuje se uz pokroviteljstvo Ministarstvo zdravlja, Sekretarijata za zdravstvo Grada Beograda i Gradske opštine Zemun uz podršku Prijatelja manifestacije: Beluga, Tehnokids, Dexyco, Daj-daj pelene, Hug Bug i Pipika pinjate.
 

DONIRANJEM MLEKA PODRŽITE ZIVOT!

Na institutu za neonatologiju u Beogradu prikuplja se humano mleko za novorođenčad čije  mame nisu u mogućnosti da doje. Kako je majcino mleko istovremeno i hrana i lek za prevremno rođene bebe, na ovaj način najmlađima se pruža najzdravija i najprirodnija ishrana. Ukoliko želite i možete da donirate svoje mleko, molimo Vas obratite se odeljenju za majke dojilje Instituta za neonatologiju u Beogradu na broj telefona 011/36-30-127. Više informacija o banci mleka možete naći na sajtu www.bankamleka.rs

Povezani tekstovi

1 komentar

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: