Početak dojenja

O kolostrumu

“Prvo mleko” ili “prva vakcina” kako ga obično nazivaju, kolostrum nastaje još u toku trudnoće, a luči se u prvih nekoliko dana nakon porođaja. Ovo specijalno mleko je gusto i lepljivo, žute ili narandžaste boje.

Kolostrum sadrži sve hranljive materije i svu tečnost koja je vašoj bebi potrebna u prvim danima nakon rođenja, kao i supstance koje štite vašu bebu od infekcija.

Lako se vari i zato je najbolja hrana za bebu. Jedno od svojstva mu je da ga uvek ima u malim količinama, ali je koncentacija hranljivih materija velika. Sadrži proteine, vitamine, minerale, imunoglobuline. Imunoglobulini su antitela koja majka prenosi na dete i tako stvara pasivni imunitet novorođene bebe. Pasivni imunitet štiti bebu od širokog spektra bakterija i virusa.

Kolostrum ima i laksativna svojstva pa beba lakše izbacuje mekonijum koji pomaže da se telo očisti od bilirubina i time sprečava pojavu jake žutice kod novorođenčeta.

Kolostrum prestaje da se luči do petog dana nakon porođaja i tada majčin organizam počinje da stvara “prelazno mleko”.

Sastojci u 100ml

Kolostrum

Zrelo mleko

Voda, g

86,9

87,6

Belančevine, g

2,5

1,2

Ugljeni hidrati, g

7,5

7,0

Masti, g

2,8

3,8

Minerali, g

0,3

0,2

 

KAPACITET ŽELUCA NOVOROĐENČETA

Kad majke saznaju da se količina kolostruma meri u kafenim kašičicama obično se zapitaju da li je ta količina dovoljna da zasiti bebu. Najjednostavniji odgovor bi bio da je kolostrum jedina hrana koja je potrebna zdravoj donesenoj bebi.  A to ćemo malo i razjasniti.

Prvog dana nakon rođenja kapacitet bebinog želuca je 5-7 ml (2-3 kafene kašičice). To bi moglo da se uporedi sa veličinom klikera. Istraživanja su pozakazala da se kod novorođenih beba želudac ne širi da bi primio više hrane, već ukoliko beba pojede više ona će to ispovraćati. Količina kolostruma koju proizvede majka je upravo količina koja je potrebna njenoj bebi.

Do trećeg dana bebin želudac poraste do veličine koja može da primi 20-30ml mleka. To je veličina većeg klikera, džombe. Kratki, česti podoji omogućavaju bebi da dobije količinu mleka koja joj je potrebna.

Beba koja je stara sedam dana ima kapacitet želuca veličine ping-pong loptice ili 45-60ml. Česti podoji će omogućiti vašoj bebi da dobije svo mleko koje joj je potrebno, a samim tim će se povećati i količina mleka koju mama proizvede.

Milena Popević, mama savetnica za dojenje Udruženja RODITELJ

http://www.zcza.org.rs

Homepage

http://www.healthychildren.org

 

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: