Aktuelno

Nedelja dojenja u Novom Sadu 2. avgusta

Dragi Novosađani, ove godine Udruženje Roditelj obeležava Svetsku nedelju dojenja i u Novom Sadu.

Pozivamo vas da nam se pridružite na Štrandu u petak 2. avgusta od 17h do 19h u okviru manifestacije Kulturno leto.

Radionica koju će održati naše Savetnice za dojenje odvijaće se u okviru programa Kulturnog leta. Centralna lokacija biće ispod mosta, na betonskom delu, gde će sve biti spremno da ugosti mame sa bebama, trudnice, ali i njihove porodice. Naše mame savetnice, obučene da pružaju podršku i daju savete u vezi sa dojenjem održaće radionicu: Zašto je dojenje važno? 

Ove godine Svetska nedelja dojenja se obeležava u znaku Vršnjačkog savetovanja i posebnu pažnju posvećujemo značaju podrške dojenju koje majkama pružaju grupe za podršku i mame-savetnice, takozvane “vršnjačke savetnice”. Vršnjačke savetnice su majke koje su već dojile i dodatno su obučene kako da svoje iskustvo u dojenju i prevazilaženju problema kod dojenja, prenesu majkama u vidu saveta i podrške.

Dođite i upoznajte naše mame savetnice za dojenje,postavite pitanje, podelite vaše iskustvo sa nama!

nedleja dojenja Novi Sad

Šta je Svetska nedelja dojenja?

Svetska Nedelja Dojenja (SND) je globalna kampanja Svetske alijanse za dojenje (WABA), koja se svake godine od 1. do 7. avgusta obeležava u više od 170 zemalja širom sveta, sa ciljem da razvije društvenu svest o značaju i prednostima dojenja, obezbedi podršku dojenju, i unapredi zaštitu zdravlja majke i deteta.

Iako su u Srbiji institucije zdravstvenog sistema izabrale prvu nedelju meseca oktobra za nacionalnu nedelju dojenja, Udruženje RODITELJ obeležava i SND u avgustu javnom manifestacijom, kao apel stručnoj javnosti i široj zajednici da dojenju pruže veću promociju i podršku.

Udruženje RODITELJ jedina je organizacija civilnog društva u Srbiji koja obeležava Svetsku Nedelju dojenja i to javnom manifestacijom, još od 2006. godine.
2008. godine Udruženju je od strane WABA dodeljena srebrna medalja za organizovanje događaja i od tada se materijali WABA, zahvaljujući Udruženju RODITELJ, prevode na srpski jezik, a tada Srbija je upisana i u registar onih koji javnom manifestacijom obeležavaju Svetsku nedelju dojenja.

Više informacija možete naći na sledećim internet adresama: www.worldbreastfeedingweek.org, www.waba.org.my i http://dojenje.roditelj.org/.

Podrška dojenju: Bliži majkama – je zvanični slogan kojim Svetska alijansa za dojenje (WABA) obeležava dvadesetprvu Svetsku nedelju dojenja i punih 11 godina primene Globalne strategije za ishranu odojčadi i male dece. Ovu strategiju su pre jedanaest godina usvojili Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i UNICEF. Njeno efikasno sprovođenje je suštinski važno za povećanje broja dojene dece, naročito isključivo dojene dece u prvih šest meseci života.

I ove godine kao i do sada skrenućemo posebnu pažnju na važnost doniranja humanog mleka Bankama mleka na Institutu za neonatologiju u Beogradu i Novom Sadu koje pomaže Rosa voda. U bankama se prikuplja  humano mleko za prevremeno rođene bebe koje su smeštene u ovim ustanovima, a čije mame nisu u mogućnosti da doje.Kako je majčino mleko istovremeno za njih i hrana i lek, na ovaj način najmlađima se pruža najzdravija i najprirodnija ishrana.
Svaka majka koja doji i želi i može da donira svoje mleko, može da se obrati odeljenju za majke dojilje Instituta za neonatologiju u Beogradu na broj telefona 011/36-30-127
ili Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine na broj telefona 021/488-05-42.
Više informacija o bankama mleka možete naći na sajtu  www.bankamleka.rs

Podršku manifestaciji SND 2013 u Beogradu pružili su: Ministarstvo zdravlja, Sekretarijat za zdravstvo grada Beograda, Gradska opština Zemun.
Generalni sponzor manifestacije je ROSA voda.

Ukoliko vam su vam potrebne bliže informacije o obeležavanju Nedelje dojenja u Novom Sadu javite se koordinatorki Savetovališta

Koordinatorka Savetovališta: Milena Popević

Tel: 060 3292 041

Mail:dojenje@roditelj.org

Povezani tekstovi

1 komentar

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: