Aktuelno Dojenje od A do Š

Kompresije dojki

Prvi podoj

Sigurno ste čuli da za rešavanje nekih problema sa dojenjem mogu koristiti kompresije dojki.

Šta su kompresije?

Svrha kompresija dojki je da se poveća protok mleka kad beba ima dojku u ustima a prestane da pije mleko. Pod „beba pije mleko“ podrazumeva se da beba ima puna usta mleka. Ako beba više ne pije sama mama može kompresijama da joj pomogne da nastavi da pije mleko. Kompresije stimulišu refleks otpuštanja mleka.

One  mogu biti korisne kada:

 1. beba slabo napreduje
 2. beba ima kolike (grčeve)
 3. su podoji česti i previše dugo traju
 4. kada mamu bole bradavice
 5. dođe do začepljenja kanalića ili mastitisa
 6. je potrebno pomoći pospanoj bebi da nastavi da sisa
 7. je beba „lenja“ i samo traži utehu. Međutim bebe nisu lenje, bebe reaguju na protok mleka.

Kompresije nisu potrebne ako ne postoji neki problem. Kada nema problema mama bi trebalo da dozvoli bebi da „isprazni“ jednu dojku pa joj onda treba ponuditi drugu. Kako ćete znati da je beba ispraznila dojku? Kad beba samo vuče (ubrzano sisanje bez pauze) a ne pije mleko („široki pokret ustima – pauza – skupi usta“ tip sisanja). Kompresije će pomoći bebi da dobije mleko.

Kompresije dojke mogu da pomognu bebi da dobije kolostrum u prvim danima. Bebama nije potrebno mnogo kolostruma, ali im je ipak potrebna neka količina. Pravilan položaj na dojci i kompresije pomažu da beba dobije kolostrum.

Korisno je znati:

 1. Beba koja je pravilno postavljena na dojku lakše dobija mleko od one koja dojku ne hvata pravilno. Beba koja je loše postavljena na dojci mleko dobija samo ako je protok dobar. Ipak, moguće je da dojenje sasvim dobro funkcioniše čak i kad beba nema dobar položaj na dojci jer većina majki proizvodi velike količine mleka. Međutim mama je ta koja može da ima problema zbog bebinog lošeg položaja na dojci, na primer: bolne bradavice, bebu koja ima kolike i/ili bebu koja je stalno na grudima (a ustvari ne dobija dovoljnu količinu mleka).
 2. U prvih 3 do 6 nedelja, mnoge bebe zadremaju na dojci kada protok mleka oslabi, to ne mora da bude siguran znak da su popile dovoljno mleka, da su lenje ili da samo traže utehu. Nakon šest nedelja, ako je protok mleka previše spor, bebe počinju da vuku dojku. Međutim dešava se da i mlađe bebe vuku dojku, kao što je moguće da i starije bebe od 3-4 meseca zadremaju na dojci kada je protok slab.dojenje, prepunjenost dojki

Kompresije dojke – kako ih raditi (koriste se uz protokol za povećanje količine mleka)

 1. Bebu držite jednom rukom.
 2. Uhvatite dojku drugom rukom tako što ćete prstima formirati krug. Najlakše je postaviti palac sa godnje strane dojke, a prstima obuhvatiti dojku sa donje strane.
 3. Gledajte bebu dok pije mleko (pogledajte video na našem sajtu nbci.ca), ali se nemojte opterećivati time da primetite svaki put kad beba proguta. Beba dobija veliku količinu mleka kada sisa po principu „široki pokret ustima – pauza – skupi usta“.
 4. Kada beba samo drži dojku u ustima i ne sisa po principu „široki pokret ustima – pauza – skupi usta“ uradite kompresiju dojke da biste povećali unutrašni pritisak u celoj dojci. Nemojte gurati prstima ka vrhu dojke i prema bebi, samo stisnite i držite. Nemojte stiskati prejako, kompresija ne treba da boli i ne bi smela da promeni oblik areole (taman krug oko bradavice). Dok radite kompresiju beba bi trebalo da ponovo počne da sisa po principu „široki pokret ustima – pauza – skupi usta“. Kompresije se koriste kad beba sisa, a ne pije tj. ne dobija dovljnu količinu mleka.
 5. Držite pritisak dok beba sisa, a ne pije mleko čak i dok je dojka pod kompresijom, a onda popustite pritisak. Popustite pritisak ako beba ponovo počne samo da sisa, ali da ne guta mleko. Često bebe potpuno prestanu da sisaju kada pritisak popusti, ali ponovo počnu kada mleko ponovo poteče. Ako beba ne prestane da sisa kada popustite pritisak, sačekajte malo pre nego što uradite novu kompresiju.
 6. Kompresiju popuštamo da bismo odmorili ruku i da bismo dopustili mleku da ponovo poteče ka bebi. Beba će, ako prestane da sisa kad popustite pritisak, ponovo početi da sisa kada oseti ukus mleka.
 7. Kada beba ponovo počne da sisa trebalo bi i da pije mleko (po principu „široki pokret ustima – pauza – skupi usta“). Ako se ovo ne desi uradite novu kompresiju kao što je iznad objašnjeno.
 8. Dojite na prvoj dojci dok beba ne prestane da pije mleko čak i kad je dojka pod kompresijom. Dozvolite bebi da još neko vreme ostane na prvoj dojci jer bi uskoro mogao da naiđe novi refleks otpuštanja mleka pa bi beba počela ponovo sama da pije mleko. Ukoliko beba više ne sisa sačekajte da sama otpusti dojku ili je vi skinite sa dojke.
 9. Ako beba želi još da sisa ponudite joj drugu dojku i ponovite proces.
 10. Možda ćete poželeti nekoliko puta da promenite strane i ponovite proces, osim ako nemate bolne bradavice.
 11. Radite na tome da popravite bebin položaj na dojci.
 12. Zapamtite, radite kompresije kada beba sisa, a ne dobija mleko. Sačekajte da beba počne da sisa; najbolje je prekinuti sa kompresijama kada beba uopšte ne sisa.

Naše iskustvo govori da ovaj način pomaže da beba dobije dovoljno mleka, ali ako vi nađete način koji kod vas bolje funkcioniše pa beba dobija mleko po principu „široki pokret ustima – pauza – skupi usta“ koristite onaj koji odgovara vama i vašoj bebi. Dok god vas dojka ne boli pod kompresijom i dok god beba dobija dovoljnu količinu mleka ( i sisa po principu „široki pokret ustima – pauza – skupi usta“) to je znak da je kompresija dobra.

Ovo nećete morati stalno da radite. Kako dojenje bude napredovalo tako ćete moći sve više da se prepustite prirodnom toku. Uz ovaj tekst korisno je pogledati i naš video na sajtu ncbi.ca o tome kako pravilno postaviti bebu na dojku, kako da znate da beba pravilno sisa i kako da koristite kompresije.

Autor originalnog teksta: dr Džek Njumen ( dr Jack Newman – www.drjacknewman.com)

Prevela i prilagodila: Milena Popević, savetnica za dojenje

Povezani tekstovi

2 komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: