Kako funkcioniše dojenje

Kako da poboljšate napredak u težini vaše isključivo dojene bebe

dojenjePrva i osnovna stvar  je vera u sposobnost vašeg tela da ono zaista može hraniti vaše dete. Vaše telo to zaista može, a vi mu svojim postupcima pomozite.

Dok dojite pazite na ispravan položaj bebe na dojci, kao i na to da li beba ispravno hvata vašu bradavicu!

Povećajte broj dnevnih podoja, i nikako ne preskačite noćne podoje. Dojite često, na dva sata, neka broj dnevnih podoja bude najmanje 8-12, dozvolite samo jedan duži razmak između podoja, od oko 3 sata, i to jedino noću.  Ako vasa beba traži da sisa i česće od dva sata, na sat ili sat ipo, tada u periodu od 2 do 3 sata nudite uvek istu dojku za podoj. Ovo će omogućiti bebi da iz svake dojke izvuče i zadnje masnije  mleko, od koga će bolje napredovati. Ako beba posle ponuđene iste dojke jasno pokazuje da želi jos, a mleka u toj dojci više nema, tada joj ponudite drugu dojku. Za to vreme, od najvise 3 sata, dok beba sisa samo jednu dojku, drugu dojku  izmlazavajte, da ne bi došlo do prepunjenosti mlekom I zastoja.

Izbegavajte davati bebi cucle varalice.

Ako vaša beba previše spava, probajte je probuditi. Raspovijte je, prebrišite lice mokrom pelenom, golicajte po tabanima, obrazima, nosu.

Dozvolite bebi da sama završi podoj. Ne ograničavajte vreme trajanja podoja. Podoj smatrajte završenim kada beba sama ispusti dojku ili zaspi na dojci. Ako beba zaspi već na početku podoja  pokusate je probuditi. Probajte menjanje dojki, čim vidite da je beba posustala sa sisanjem podignite je i premestite na drugu dojku. Ovo će ponovo pokrenuti refleks otpustanja mleka, i kada beba opet uspori, ponovo je vratite na dojku kojom ste počeli podoj. Možete probati i kompresije dojki.

Kompresije dojki

Kada beba prestane da sisa, a jos uvek drži dojku u ustima, dete držite jednom rukom, a drugom masirate dojku. Stavite palac s jedne, a prste s druge strane dojke, dalje od bradavice. Lagano gurajte palac i prste jedne prema drugima, ka unutrašnjosti dojke i prema bradavici. Radite to lagano, da vas ne boli. Beba ce ponovo početi efikasno da sisa i guta.  Nastavite sa kompresijama dok god beba ponovo ne posustane. Sačekajte malo, pa možete ponovo primeniti kompresije. Svaki put malo pomerite ruku, da ne biste masirali uvek isti deo dojke. Kada vidite daje beba uz kompresije izvukla svo mleko, pređite na drugu dojku, pa ponovite postupak.

Dalji mogući razlozi zašto beba ne napreduje, odnosno ne sisa efikasno mogu biti:

Pročitajte tekstove i o tome.

Marija Milanović, savetnica za dojenje

Izvori: The Breastfeeding Answer Book, LLL; www.roda.hr.

Povezani tekstovi

4 komentara

Mamam 01.11.2015 at 12:27

Poštovana,
sumnjam da mi beba slabije napredue u poslednjih mesec ipo dana. Rodjena je sa 3350gr, po otpustu je imala 3100gr.Na prvoj kontroli je imala 950gr više a na drugoj kroz 7 nedelja u odnosu na prvu kontrolu dobila je još 800gr. Sada sa 3,5meseca ima 5150gr, dobija oko 150gr nedeljno. Strahujem da neće dostići one vrednosti koje se očekuju (da udvostruci tezinu sa 6meseci i utrostruci sa godinu dana).
Iskljucivo je dojim, podoj traje oko 20-30min, zavrsava se tako sto ona zaspi na kraju. Ima otprilike oko 8 podoja dnevno, sisa na 2-2,5h.Noću lepo spava, ne budi se, ali ujutru u 06h, kada se obično budi (poslednji podoj je oko ponoci) primetim suvu pelenu.Inače preko dana lepo mokri, puni svaku pelenu, raspolozena je, povremeno gricka prstice i balavi.Ima 3-4 stolice dnevno, obilne, žute.
Na koji način da pospešim njen napredak, da li da je budim noću za dojenje?
Inače pedijatar je rekao da je beba dobra, da lepo napreduje, nije striktno preporučila dohranu .

Odgovori
Mamam 01.11.2015 at 12:48

Zaboravila sam da dodam da je porasla 9cm od rodjenja. Takodje, u 2.mesecu je imala virozu i dr je time tada objasnila nesto slabije napredovanje deteta.
Od svega, ja najviše sumnjam na lošiju tehniku dojenja, pa sam htela da pitam da li je moguće doći u vaše prostorije, radi konsultacije i opservacije dojenka na licu mesta.
Hvala unapred.

Odgovori
Milena Popević 02.11.2015 at 15:07

Poštovana,

po ovome što ste napisali čini mi se da je kod vas sa dojenjem sve u redu.
Ne mogu sve bebe da napreduju isto. I ako ne duplira kilažu sa 6 meseci, dupliraće je sa 6 i po. Nemojte se opterećivati brojkama jer vaša beba lepo napreduje. Viroza može da uspori napredovanje.
Što se tiče dolaska u naše prostorije, mogu da vam preporučim da dođete na jednu od naših radionica koje se održavaju svakog prvog petka u mesecu. Sledeća će biti za nekoliko dana, 6.11. u 18h u našim prostorijama.
Ukoliko ste zainteresovani da dođete, zamolila bih vas da se prijavite na jedan od naših brojeva telefona jer je broj mama koje mogu da prisustvuju ograničen.
Nadam se da se vidimo u petak.
Srdačan pozdrav,

Milena Popević
savetnica za dojenje

Odgovori
Miletic Sandra 24.01.2016 at 21:48

Postovana,imam bebu od 5,5 mes lepo napreduje i lepo je ruckala dojim je medjutim poslednjih nedelju dana je prehladjena i malo slabije jede cini mi se zapusen je nosic a muce je i zubici cesto se budi nocu da jede i odbija da sisa na levoj dojci a na toj strani je i uvek imalo manje mleka i sada mi se cini da je ta dojka prazna i kad je nateram ona povuce i place.Medjutim izmlazavala sam se pumpicom i tu mleka ima samo tesko krece sta da radim?Hvala unapred

Odgovori

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: