Kako funkcioniše dojenje

Davanje vode isključivo dojenim bebama

voda dojenje

Jedna od najčešćih nedoumica koja muči roditelje novorođenih beba je da li im treba davati vodu. Odluku da to rade temelje na činjenicama da je:

  • voda neophodna za život;

    voda dojenje
    davanje vode dojenim bebama
  • beba žedna;
  • bebu boli nešto (npr. ima kolike – grčeve u stomaku);
  • beba pati od opstipacije (zatvora).

Ipak, SZO, UNICEF i brojni ugledni medicinski autoriteti jasno savetuju da ukoliko je beba isključivo dojena, nije potrebno dodavati joj vodu. To podrazumeva vodu, ali i sokove, čajeve, bilo koje druge napitke, tečnosti ili čvrstu hranu.

Zašto je to tako? Majčino mleko sadrži oko 88% vode u sebi, tako da beba kroz podoje uzima i vodu. Ako je beba žedna, jednostavno joj ponudite da sisa. Kroz majčino mleko beba istovremeno zadovoljava i žeđ i glad, i stoga ono predstavlja i najbolju hranu i najbolje piće za vaše dete.

Čak i prvih dana, dok se u dojkama još uvek stvara kolostrum, on je sasvim dovoljan da podmiri, pored imunoloških, i sve nutritivne potrebe vaše bebe.

Treba još jednom naglasiti da isključivo dojenim bebama dodatna voda nije potrebna ni kada je vrlo toplo i sparno napolju, bez obzira na to da li je napolju 22 stepena ili 41 stepen Celzijusa, da li ima 9% ili 99% vlage u vazduhu i da li se nalazite na severnoj ili južnoj polulopti.

Dodavanje vode ili drugih napitaka može da poremeti prirodnu ravnotežu potražnje i proizvodnje majčinog mleka. To je zato jer je bebin želudac mali i ako se ispuni nekom drugom tečnošću beba će manje sisati. A manje sisanja daje signal vašim dojkama da smanje proizvodnju mleka. Eto problema!

Situacija je još dramatičnija ako je u pitanju beba starosti do 4. – 5. nedelja. Dodavanje vode u tom periodu može da dovede do većeg gubitka u težini (ili duže stagniranje) jer voda nosi tzv. prazne kalorije. Takođe, i kod većeg porasta bilirubina u krvi bebe (tj. žutice) nije potrebno davanje obične ili zašećerene vode, već je samo potrebno da beba sisa što češće, pa i na manje od dva sata ukoliko zahteva.

Višak minerala kao što su natrijum, kalijum i hlor, odrasla osoba lako izbacuje kroz urin, održavajući ravnotežu unutar organizma. Budući da su bubrezi bebe do 3 puna meseca nedovoljno razvijeni (a bubrezi su ti koji koncentrišu ove minerale i tako ih izbacuju iz tela), ne treba ih opteretiti vodom, čajevima, sokovima i drugim namirnicama koje te minerale sadrže u većim količinama. Majčino mleko sadrži manji procenat tih minerala, ali dovoljno da podmiri sve potrebe deteta za njima, pa predstavlja pravi izbor.

Davanje vode bebi može da bude čak uzrok i dijareje, a posledično i dehidratacije. Deca su, zavisno od uzrasta u 2 do 3 puta većoj opasnosti da će dobiti dijareju ako unose vodu, čajeve i druge preparate, nego deca koja su isključivo dojena.

Rizik od dijareje je u činjenici da su voda i ostale tečnosti mogući načini prenosa patogenih (štetnih) mikroorganizama. Ovo je visok rizik pogotovo u manje razvijenim zemljama gde dve od pet osoba nema pristup higijenski i zdravstveno bezbednoj vodi. A nemojte zaboraviti da je majčino mleko čisto i štiti od bolesti.

Sa uvođenjem čvrste hrane, bebi može da se nudi i manja količina vode. To služi da se spreči opstipacija kod bebe. I u tom slučaju dojenje na zahtev je na prvom mestu. Bebi vodu nudite pre svega putem šolje, a ne putem flašice.

Šta možete da učinite za svoju bebu:

  • Dojite vašu bebu na zahtev. Dojenje na zahtev znači da dojite kad god to ona zatraži, a ne gledajući na sat i pokušavajući da stvorite pravilne razmake između podoja. Samim tim podmirićete bebine potrebe i za hranom i za tečnošću. Žedna beba će možda želeti da sisa češće, i to je u redu. Kroz vaše mleko beba će dobiti svu potrebnu vodu.
  • Što češće dojite stvaraće se više mleka, a time i više vode za vašu bebu. Količina mleka funkcioniše po principu „ponuda – potražnja“, tj. koliko beba traži, toliko će joj se mleka i isporučiti. Stoga što češće i više beba sisa, veće količine se stvaraju.

 

Autor: Milena Kostić, savetnica za dojenje

 

Izvori:

http://www.who.int

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: