Začarani krug uvođenja dohrane

Jedna od najčešćih nedoumica koje imaju mame koje doje je – da li moje dete dobija dovoljno mleka? Iako je u redu da se mame to pitaju, često na osnovu tudjeg ubedjivanja ili pogrešnih parametara zaključuju da beba ne jede dovoljno, dodaju joj dohranu i upadaju u začarani krug, koji najčešće vodi smanjivanju količine mleka, povećanju dohrane i na kraju prestanku dojenja.

Pogledajte kako taj začarani krug izgleda i oduprite mu se:

Šta možete da učinite?

Related posts

Kako da same napravite set za relaktaciju

Laktacija nakon gubitka bebe

Relaktacija

33 Comment

tanja ribać 28/10/2013 - 12:30

ja sam trudna v osmu mesecu očekujem bebu

Milena Popević 29/10/2013 - 07:41

Divno!
Lepo je što ste posetili naš sajt na vreme!
Ukoliko budete imali nekih nedoumica, pre ili nakon porođaja, možete pozvati i telefon našeg savetovališta i porazgovarati sa našom mamom savetnicom.

Ivana 24/11/2013 - 09:09

Dobro jutro, imamo dečaka od 24 dana. Rodjen je sa 4110 g ali je posle porodjaja izgubio 11% težine pa pošto je bio carski rez te nisam imala dovoljno mleka u porodilištu smo mu davali sporadičnu dohranu. Težinu je nadoknadio na 3860. Došavši kući ja sam forsirala dojenje, izmlazavala se, davala mu i to na flašicu. Pelene su uvek bile pune i kako treba. Medjutim on je vrlo alava a lenja beba. Dakle, bukvalno kidiše na bradavicu, besno sisne dva tri puta pa zadrema. Potom ga čačnem pa onda opet i to sve traje oko sat vremenA. Vidim da sisa ali nisam sigurna da guta. Kad baš sklonim ga s grudi i stavimo u krevetac ali to je retko. Čini mi se da je uvek gladan posle dat sat i po jer kada mu po savetu patronaažne sestre ponudimo flašicu, on nikad ne odbije. A vrlo retko bljucne. Dosad je dobio oko 650 grama. Medjutim mene užasno iscrpljuje dojenje na sat i po do dva koje traje sat vremena. Plus dok se iZmlazam pola sata praktično dojjim sve vreme. Noću je ok jer poveže po tri nekad četiri sata. Pre neki dan je plakao na grudi ma zbog nestrpljivosti pa mi je rečeno da smo ga navikli na flAšicu pa smo pokušali s kašičicom. To onda rastegne klopu na dva sata jer je nestrpljiv pa plače pa moramo da ga smirimo. To sve naravno poslee dojenja. Sve u svemu, jasno mi je da negde grešimo. Da li imate neki savet kako da podoj bude kraći i efikasniji i naravno voleli bismo da isključimo flašicu tj kašičicu? Sve smo probali što se standardno savetuje.

Viki 28/11/2013 - 21:48

Drga Ivana,mislim da gresis u tome sto te dojenje iscrpljuje 🙂 .Salim se ,naravno,ali od toga zaista mozes da napravis sebi uzivanje.Meni je cerka do mesec i po sisala po 5 sati u kontinuitetu i to od 21:30 do tacno 3 ujutru. I nije mi bilo ni malo iscrpljujuce.Za to vreme bih se naodmarala ,nagledala serija i filmova,nacitala knjiga…Ma,milina,bas smo uzivale i ona i ja….Lezite sa bebom,iskljucite mozak i uzivajte….I nemoj da te zavara ta flasica sto on popije.Tako sam i ja maloj dala sa njenih sedam dana ,posle dva sata sisanja flasicu i ona je popila 110ml i nastavila da sisa jos tri sata.Tada sam shvatila da to kod nje nema veze sa gladju,vec jednostavno voli da sisa,a i pojela bi ad koliko god joj das. I izbacite ti flasicu ili kasicicu.Neka sisa kad god pozeli,makar to bilo i na pola sata.Tada nece biti potrebe za izdajanjem.A verujte da to tako brzo prodje i oni ojacaju ,a razmaci izmedju obroka se prorede i onda ce vam biti sve lakse.Puno srece!!!!

maja 19/06/2015 - 21:13

Gresi u tome sto je iscropljuje dojenje od satr vremena na svakih sat i po? Pa nije zombi, ne budite smesni. Beba vam sisala po pet sati bez prestanka??? Pa vi ste cudo, kako vase bradavice to podnese? E, svcasta cu procitati ovde! Ja jesam za dojenje, i dojim vec treci put, ali od ovakvih saveta se jezim.

Leptir 29/11/2013 - 01:52

Izdrzite prvih mesec dana da dete savlada sisanje, to je tako svim mamama koje iskljucivo doje, obustavite izmlazanje i drzite dete na dojci kada god trazi. To je isto radila moja beba u pocetku i vremenom sve dolazi na svoje mesto.

jelena 06/12/2013 - 16:01

samo izbacite dohranu i stavljajte je na sike kad god on to hoce. Jos je on mali, mozda nema snage da duze sisa. Tako je bilo sa mojim prvih mesec i po, i evo ga opet je takav sa 5 meseci (skok u razvoju) Krene da sisa i zaspi, i eno ga bas sad upravo sisa u snu…:)

Ana 11/06/2014 - 09:50

S obzirom da zene u mojoj familiji nisu imale problema sa dojenjem, mislila sam da i ja necu imati.
Razlika je bila u tome sto sam se ja porodila carskim rezom i uz neke lose savete mleko nije krenulo kako treba, a patronazna sestra je odmah rekla da mu moramo uvesti dohranu. Tada nisam znala da je ovako tesko skinuti se sa dohrane…
Beba sada ima 3 nedelje.
Naime, on mene sisa, ali posle toga pojede flasicu sa 60ml dohrane. Jedem i pijem sve sto bi trebalo da poveca kolicinu mleka, ali ono se ne povecava. Mozda samo malo… Na pumpicu mogu da izmuzem oko 20ml. pokusala sam da stavljam bebu na dojku sto cesce da podstaknem proizvodnju mleka i smanjim dohranu, ali problem je sto je gladan i onda place i ne spava ceo dan. Kada mu dam dohranu onda spava, ali mi ne izvlaci mleko iz grudi.
Gde gresim i sta da radim?
Cini mi se da je ovo borba sa vetrenjacama… 😥
Ocajna sam, jer je to bilo nesto sto sam najvise zelela, da dojim svoju bebu…

Ana 11/06/2014 - 09:52

Da, i beba hoce da sisa dok ima mleka u grudima. Kada ga nema pocinje da se ljuti i da me ujeda za bradavice i ne zeli vise da sisa…

kristina 12/06/2014 - 13:57

Ana, beba ti je sad u skoku. Ako zelis da se resis dohrane trebalo bi to postepeno da radis, nikako odjednom. Znaci, kada bebi napravis dohranu, napravis za 10 ml manje. I uvek nudi dojku. Gledaj da, kada siki, isprazni jednu dojku. Ako zeli jos, ponudis i drugu. Trebalo bi sisanjem dodje do masnojeg mleka i tako utoli glad.

bojanica 12/06/2014 - 17:19

Mozete se vratiti na iskljucivo dojenje, ali su potrebni strpljenje i vreme. Prvo sto treba da znate jeste da je najvaznije da bebi sto vise dajete da sisa kako bi vam se povecala količina mleka. Jer ni hrana ni voda ne uticu na povecanje i smanjenje mleka kao sto to cini beba na dojci. Dohranu izbacujte polako. Neka to izgleda ovako: dajte bebi da sisa koliko god zeli a tokom podoja radite kompresije dojki (imate objasnjeno na nasem sajtu kako se rade) kako bi se ubrzao protok mleka i beba se manje nervirala. I obratite paznju na to da li je dobar bebin polozaj na dojci i da li aktivno sisa (vilica se pomera i cuje se gutanje). Neka sto vise sisa na jednoj dojci, a kad vise ne bude htela, ponudite joj drugu. Ako i posle druge dojke, beba i dalje place i zeli da jede, dajte bebi deset mililitara manje nego prethodnog dana. A vi se izmlazajte barem jos deset minuta (makar i na prazno) kako biste poslali signal telu da je potrebno da proizvede jos mleka. Treba takodje da znate da je bebba u skoku sa tri nedelje i da joj je potrebno vise mleka nego dosad i vise bi da bude na dojci nego inace pa joj to i omogucite. Iskoristite skok kako biste povecali kolicinu mleka. Jer ako povecate kolicinu adaptiranog kako biste utolili bebi glad… manje ce sisati i smanjice vam se kolicina mleka. Potom posle dva dana sve isto radite, samo izbacite jos deset mililitara. I tako ce vam se postepeno povecati količina mleka i na kraju cete skroz izbaciti dohranu. Veoma bitna stvar jeste vase samopouzdanje. Budite odlucni da vratite bebu na dojku. I ne sumnjajte u svoje telo da moze da nahrani svoju bebu. Samo polako i ako budete imali nekih nedoumica, javite se na telefon savetovalista.

Nina 30/09/2014 - 12:46

Pozdrav,od pocetka sam imala problem sa dojenjem grudi su mi non stop mekane i nema mu dovoljno mleka.U medjuvremenu se on navikao na flasicu tako da kad ga dojim on ili zaspi ili place samo nesto malo isisa.Pa sam ga onda dojila dva puta dnevno misleci da ce da nadodje.Nisam ga bila dojila dva dana jer nisam zbog obaveza bila kuci cuvali su ga pa sad ne znam sta da radim.Grudi su mi i dalje mekane ali mislim da ima mleka malo nisam osetila da ista nadolazi ali kad pritisnem bradavicu izlazi.Savetovli su mi da uzmem neke tablete za prestanak laktacije cini mi se da nema potrebe za tim,

Milena Kostić 10/10/2014 - 13:46

Postovana,

nije najjasnije da li trazite savet kako da povratite laktaciju ili savet oko tableta za prekid laktaciju. Za ovo drugo savet Vam moze pruziti samo lekar, mi nismo edukovane za taj segment.

Lep pozdrav,

Milena Kostic, savetnica za dojenje na obuci

Ana 27/01/2017 - 23:05

Cao,meni je zaista potreban vas savet,beba ima skoro 4 meseca, ja zelim da prekinem sa dojenjem, pocela sam da joj pre svakog obroka dajem prvo na flasicu, prva dva dana samo plakala ni da cuje, pocela da kaki zeleno, juce treci dan na silu progutala 10 ml, danas cetvrti dan isto, sa tim sto kada joj dam sada bar ne vristi,vec samo drzi flasicu u ustima, i kao prica nesto, pa u toku govora i proguta kao. Sta da radim? Da li radim ispravno? Koliko joj treba da prihvati?
Unpared zahvalna

adminm 28/01/2017 - 23:42

Poštovana,
Drago mi je što ste se obratili našem savetovalištu za pomoć jer deluje da ste veoma zabrinuti. Kakav god problem da je u pitanju, moramo ga rešavati smireno jer samo kada je mama smirena beba hoće da sarađuje. Zato, za početak udahnimo duboko , pa da krenemo da rešavamo problem.
S obzirom da mi Vaša situacija nije najjasnija iz ovog što ste napisali, moram Vam postaviti par pitanja.
Da li imate neki određen problem koji vas je naveo da prekinete sa dojenjem? Dojenje može biti iscrpljujuće Dešava se da je praćeno raznim problemima, često i nedostatkom podrške. Ukoliko postoji problem, možda biste želeli da pokušamo da ga rešimo, jer dojenje je najjednostavniji i najbolji način hranjenja bebe.
Da li je beba samo sisala do sada? Koliko je napredovala? Mislite li da nije dobijala dovoljno mleka sisanjem? Na koji način trenutno hranite svoju bebu? Koliki je razmak između dva obroka? Opišite mi kako izgleda jedan bebin obrok od početka do kraja. Kako beba piški, kaki? Kakva je situacija noću? Da li se beba budi? Da li ste bebi sada davali Vaše mleko na flašicu?
Kažete da je bebina kaka bila zelene boje. Bebina stolica može biti zelena iz više razloga. Takva boja stolice ne ukazuje nužno na glad bebe.
Koristi od dojenja su višestruke, kako za bebu, tako i za mamu. Svetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje do navršenih 6 meseci života bebe, a do kraja prve godine, mamino mleko je najvažnija, nutritivno najvrednija hrana za bebu. Zato, ako postoji i najmanja mogućnost da beba sisa, treba joj to omogućiti. Malo više o tome možete pročitati ovde http://dojenje.roditelj.org/2016/01/26/prednosti-dojenja-za-bebu/ http://dojenje.roditelj.org/2016/01/22/prednosti-dojenja-za-majku/
Kada odgovorite na postavljena pitanja, situacija će biti jasnija, pa ćemo problemu moći pristupiti na pravi način.
Srdačan pozdrav
Zorica Mazalica, savetnica za dojenje na obuci

Ana 30/01/2017 - 07:47

Pozdrav, hvala na brzom odgovoru, sa dojenjem moram prestati jer imam tesku upalu jajnika i rane, moram piti lekove, a ne mogu jer su zabranjeni tokom dojenja. Dok nisam pocela da joj nudim flasicu, spavala je od 12nocu do 9h ujutru, preko dana rucala svaka 4h, ili 3h, malo je jos kao muce grcevi, ali to kao da je proslo. Kada sam pocela pre svakog obroka da je nudim flasicom, prvog dana popodne je zaspala bez da jede, ja sam joj nudila dojku, ali nista, uspavala se, onda se po noci budila, sledece popodne, opet isto mi se desi, pa je uvece jela od 12-2, pa onda u 4. Preksinoc legla u 12, ustala u 5, pa jela u 10, 13, 16, 19, malo jos u 20:30, pa u 23-00. Jutros ustala u 5:50 i jela, onda se probudila u 7:30, bila sva uznemirena, a tako i spavala, samo se vrtela, podigla je ona povratila. Ondah je opet ponudim flasicom, nije htela, pa sam joj dala da jede, dojila i zaspala. Vidim da joj se poremetio san. Dok nisam pocela da je nudim flasicom pustala je razne zvukove, sada kao da je glas promenila, jeste vesela i smeje se, ali ne pravi one zvukove kao pre. To sada ne znam, mozda se bebama menja glas. Inace nekada kaki braon, mada jutros je kakila zeleno, cisto zeleno, ne deluje mi prehladjena, ne curi joj nos, ispocetka sam joj davala nan mleko, sada joj nudim samo svoje na flasicu, ne znam da joj to mleko nije smetalo. Ili se ona samo zbunila zbog te flasice.

Ana 30/01/2017 - 07:54

Ona sada jede po 8 puta dnevno, da li je ovakvo ponasanje bebe normalno. I sta predlazete kako da je sto pre prebacim na flasicu. Da li ce ona vremenom prihvatiti na ovaj nacin kako radim. Prvi dan sam je dugo mucila, pa je plakala,onda shvatim da to nikud ne vodi, pa sada samo je malo ponudim, cim vidim da ce mozda da zaplace, odmah joj dam da doji, juce je doduse prvi put povukla dva puta iz flasice. Inace kada joj nudim flasicu setam je po kuci, to joj odvuce paznju pa onda i popije malo. Da li ce ona na ovaj nacin mozda prihvatiti flasicu za mesec dana? Ja cu joj nuditi samo moje mleko, i kada predje na flasicu, pa cu tamo od petog meseca da ga mesam sa malo nan mleka, sa bi ga lakse prihvatila. Da li je ovako ispravno. I da, kaka je hutros bila svetlo zelene boje, juce, pola braon pola zeleno, a juce ujutru konacno je bila braon.

Ana 30/01/2017 - 07:58

Beba je super napredovala do sada, imala je 18.1 6,665kg i 63,5 cm. Kazu bice visoka, i da samo sam je dojila do sada, i uglavnom ruca po 40 minuta,

marija 07/11/2014 - 14:45

Imam bebu od mesec dana koja je dobila na tezini 1900gr.Ja nemam dovljno svog mleka na svakih 5-6 sati mogu da izmuzem oko 80ml stonje malo ha dva obroka.Davala sam joj dohranu niko mi nije rekao da ipak lrvo sisa pa onda ako zatreba dati joj dohranu.kako mogu da znam koliko ustvari njoj treba da bi se najela?da li mogu uvek kada ona potrazi da sisa da joj dajem?kazu da je mnogo dodala na kilazi i da joj dohranu dajem samo nocu.a mako da znam da li je njoj moke mleko dovoljno j toku dana?

Savetnica za dojenje 08/11/2014 - 22:29

Postovana,
Koliko vasa beba pojede vaseg a koliko adaptiranog mleka dnevno?
Da li bebi dajete da sisa ili izmuzate pa dajete na flasicu/casu/spricem?
Zamolila bih vas da mi opisete kako izgleda vasa dnevna rutina, da bi mogli na pravi nacin da pristupimo resavanju vase situacije.
Ne brinite, situacija je resiva, mozda ce nam trebati malo strpljenja I upornosti I istrajnosti. Ali ako udruzimo snage vraticemo vasu bebu na dojku.
Za pocetak dajte bebi da sisa kad god zatrazi, jer ce beba time stimulisati vase telo da stvara vise mleka.

Sve najbolje,
Marica Milisavljevic, savetnica za dojenje na obuci

Aleksandra 06/01/2015 - 00:21

Unapred se izvinjavam na malom duzem pitanju. Porodila sam se 22.10 ali posto beba ima anomaliju na anusu ona je otisla odmah u Tirsovu a ja sam ostala u porodilistu jos 6 dana. Mleko sam odrzala pumpicom ali sam ujedno toliko ostetila bradavice da mi je pedijatar tamo rekao da je ne dojim dok ih ne izlecim. Sacekala sam par dana i krenula sa dojenjem sa vestackom bradavicom uprkos velikom bolu koji sam osecala. Medjutim ona je pocela da kalira jer bi zaspala cim pocne da sisa. Tamo su mi odmah uveli dohranu jer ona zbog svoje anomalije ne sme da gubi na kilazi jer je ubrzo ceka operacija. Kad je pocela da dobija na kilazi otpustili su nas kuci uz sledece instrukcije- morala sam da kupim vagicu i da je merim pre i posle podoja i da je obavezno ponudim dohranom. Medjutim ona je mnogo malo sisala i povremeno sam joj davala svoje mleko koje bih izmuzla. Prvog meseca je napredovala 1000 grama ali vec drugog je to palo na samo 630 grama. Naredjeno mi je da moram da joj dajem na flasicu i da je hranim na 3 sata sa po 120 mililitara. Ona nikad nije pojela vise od 40 po dojci tako da je bio jedini nacin da se izmuzavam i da joj dajem na flasicu. Mada i na flasicu ona dobrovoljno pojede 60, sve ostalo je na silu i traje bas dugo. Imam jaku zelju da je dojim. \i meni bi bilo lakse jer se izmuzavam dan noc na 3 sata po vise od pola sata i dok je nahranim, ne ostane mi ni sat vremena da spavam. Moje pitanje je sledece- Sta da radim da ne zaspi cim je stavim da doji? Mleko definitvno imam ali kako da ona pojede toliko? Ima li nacina da je vratim da sisa jer je nisam stavljala sigurno 2 nedelje da doji ? Ne znam sta da radim jer mora da dobija svakodnevno na kilazi, ne smem vise da eksperimentisem,

Hvala ,

Aleksandra

Savetnica za dojenje 07/01/2015 - 13:37

Postovana,

vasoj bebi treba puno kontakta koza na kozu sa vama. Utoplite sobu, zamracite, napravite prijatnu atmosferu. Budite opusteni, otklonite smetnje. Mozete pustiti tihu muziku. Skinite bebu u pelenu, i vi se skinite do pojasa, eventualno neku kosulju da obucete raskopcanu. Poenta je da vase dojke budu gole i beba sto vise, da sto veca povrsina njene i vase koze bude u kontatku. Mazite se tepajte joj, govorite da cete je nahraniti.Tako joj po malo ponudite dojku. Mozda nece isprve prihvatiti, vazno je da budete uporni, da beba ne bude pregladna u tom trenutku. Birajte trenutak kada nije pospana, kada je dobro raspolozena, sami izaberite doba dana kada, i ovako pokusavajte, i radite to svaki dan, ili par puta na dan. Velike su sanse da prihvati dojku na ovaj nacin. Iscedite prstima nekoliko kapi mleka na bradavicu i dojku, to im je poznat miris.
Moram da vas pohvalim zato sto niste odustali od dojenja, zato sto znate visestruke koristi majcinog mleka, i za to sto se izmlazavate. To je tezak posao, nadam se da imate pomoc i podrsku ukucana. Ipak neko treba da pospremi po kuci i da pripremi obroke. Ovo je vrlo vazno za vas, bez redovnih obroka i dovoljno tecnosti ne biste imali dovoljno mleka.
Preporucujem vam da se javite na nas telefon 060/329-20-41 i da licno razgovarate sa nasom savetnicom. Puno ste informacija bitnih izostavili, javite se uskoro jer vam tamo mozemo bole pomoci.

Sve najbolje savetnica Marija.

Jelena_Lana 24/01/2015 - 17:49

Moja beba ima 6 nedelja. Jos u bolnici, zbog njene lenjosti da sisa (kada bi sisala vrlo brzo bi mi zaspala na grudima) uveli su joj dohranu. Po dolasku kuci ja sam uz dojenje nastavila sa dohranom (jer sam potpala po uticaj okoline da nemam dovoljno mleka) ali sam se trudila na sve nacine da je potpuno izbacim. Vec tri dana je iskljcivo samo dojim ali mi je jedan problem ostao i ne znam kako da ga resim. U podnevnim satima mi dojke postaju mekane pa do vremena za spavanje su znatno mekanije tako da mi se cini da mleka nema uopste. Ona tada pocinje na grudima da place i strasno je nervozna, tesko mi zaspi (uglavom posle dva sata borbe i na grudima) i do prvog dojenja posle uspavljivanja tesko spava (tada vec mleko nadodje). Inace i posle izmlazivanja u tom periodu mi mleko poprilicno sporo nadolazi. Kako da pospesim nadolazak mleka u tom periodu? Unapred zahvalna!

admin 26/01/2015 - 15:09

Postovana,
prvo svaka cast sto ste uspeli da se okrenete sebi i svojoj bebi i vratite na iskljucivo dojenje. Nadam se da cete tako i nastaviti.
Da biste bili potpuno sigurni da je vase mleko dovoljno vasoj bebi, da je sita, izbrojte mokre pelene, jer je to pravi dokaz da je vasa beba sita. To je brojka koja ide od 6 do 8 mokrih pelena. da biste videli kako to izgleda, uzmite jednu neiskoriscenu pelenu i sipajte 2,3 kasike vode. To sto je beba nervozna posle podne, a vi imate utisak da nemate mleka, to je normalno. Organizam se iscrpeo u toku dana, umorni ste. Potrebno je da se vise odmarate, unosite dovoljno tecnosti. Kada dodje vreme poslepodnevnom podoju, osamite se sa njom, razgolitite vas i vasu bebu, jer kontakt koza na kozu je bitan za uspostavljanje laktacije.
Prosledicu vam link sa naseg sajta koji vam moze biti od velike koristi
http://dojenje.roditelj.org/…/ako-sumnjate-da-li-je…/
Na ovoj stranici uocili ste infografik gde ima napisano nesto i o razvojnom skoku kroz koji prodje svaka beba. Bebe tada zele vise da sisaju, jer su vece, treba im takodje i mamina blizina i uteha. Skokovi obicno traju par dana i posle se bebe vracaju na staro. Zna da bude naporno za mamu, al bitno je da znate da prolazi. Takodje, vaga vam je nepotrebna, jer vas moze samo zbuniti. Na vama je da se opustite i iskljucivo dojite bebu. Da biste povecali kolicinu mleka, posle svakog podoja izmlazajte se par minuta, pa i na ‘prazno’, da biste i dalje stimulisali dojke. Ako imate jos nekih nedoumica, slobodno mi pisite.

Kristina Kerecki Lukic, savetnica za dojenje na obuci

Jelena_Lana 24/01/2015 - 18:57

Htela bih jos da dodam da sam kupila vagicu i da beba napreduje (pprekjuce 20gr, juce 60 gr…).

Ana 27/01/2017 - 23:22

Pozdrav, moja beba za 15 dana puni 4 meseca, zbog posleporodjajne infekcije moram poceti sa terapijom, koju ne smem dok doji. Prvi dan sam joj dala flasicu ni da cuje, drugi dan isto, samo vristi, treci dan ne vristi ako je setam po kuci, pricam i drzim flasicu u ustima, tako 15min. Posle toga je hranim, popila je na silu 10 ml,cetvrti dan isto kao treci, jedino pred spavanje joj odmah dam da doji, osecam da mi se mleko smanjuje, a ona nikako da ruca iz flasice. Sta da radim, da li je ispravno navikavam na flasicu? Koliko joj treba da se navikne?
Unapred zahvalna

Ivana 13/02/2017 - 22:20

Poatovani, imam bebu staru tri meseca i 8 dana. Iskljucivo je dojim. Prva dva meseca je napredovala po 1000g, medjutim treceg meseca je dodala samo 200g. Bas sam zabrinuta, volela bih da nastavim da dojim, ali osecam da su mi dojke mekane i da nemam dovoljno mleka. Pijem i caj za dojilje kako bih podstakla laktaciju. Kako da znam kada je vreme da uvedem dohranu, jer svakako ne bih volela da bude gladna? Nocu se cesto budi, losije spava nego inace, a to je verovatno posledica gladi, ne bih da prenaglim, dajem joj cesce da sisa, pijem i jedem sve sto sam cula da je dobro, trudim se, ali mi deluje da je bezuspesno. Svaki savet mi je dobrodosao, hvala unapred.

adminm 23/03/2017 - 20:27

Poštovana,
Dojenje ima višestruki značaj ne samo za bebu, već i za mamu. Zato je odlično što dojite svoju bebu i što i pored trenutnog problema želite i dalje da je samo dojite.
Vaša beba je odlično napredovala prva dva meseca. Kako bismo utvrdili koji je razlog slabijeg napredovanja u trećem mesecu važno je da dobijem neke informacije o tome kako dojenje kod vas funkcioniše. Da li bebu dojite na zahtev ili se pridržavate neke određene satnice? Da li beba sisa koliko želi ili vodite računa o dužini trajanja podoja? Da li beba koristi dudu varalicu? Dajete li bebi vodu ili čaj?
Vaša zabrinutost zbog slabijeg napredovanja bebe dodatno je povećana sumnjom da nemate dovoljno mleka jer Vam dojke ne izgledaju kao posle porođaja. Međutim, veličina i punoća dojki nisu pokazatelj količine mleka kojom raspolažete. Mleko se ne stvara u dojkama, ono samo prolazi kroz njih na putu do bebe.
Kod Vas se u ovom periodu uspostavila ravnoteža između ponude i potražnje mleka, a kao posledica toga, promenio se i izgled dojki.
Količina mleka funkcioniše po principu ponude i potražnje, što znači da koliko mleka beba posisa, toliko novog mleka će se stvoriti. To novo mleko se stvara dok beba sisa. Zato je jako važno dojiti bebu kad god ona poželi, dakle na zahtev jer će se tako proizvoditi onoliko mleka koliko je bebi potrebno.
Takođe, dojenje nema samo nutrutivnu ulogu, bebe se na taj način umiruju, teše. Zato, kad je beba uznemirena, umesto dude varalice treba joj ponuditi dojku. Na taj način beba će se umiriti, ali i uneti mleko u organizam.
Prva dva meseca nakon porođaja, uglavnom se proizvodi više mleka nego što je potrebno. Zbog te hiperlaktacije dojke su velike i pune, a protok mleka je jak. Beba zbog jačeg protoka mleka ne mora mnogo da se muči dok sisa, praktično može samo da guta mleko koje nadolazi iz dojki. Međutim, kad prođe taj period hiperlaktacije, smanji se i protok mleka, beba sada treba malo da se pomuči i da navuče dovoljnu količinu mleka. Neka bebe su malo lenje, pa se ne trude dovoljno i samim tim posisaju manje mleka nego u prethodnom periodu. Moguće je da se to dešava kod Vaše bebe.
Kako biste pomogli bebi možete da koristite kompresije tokom podoja. Više o kompresijama možete pročitati ovde http://dojenje.roditelj.org/2014/07/22/kompresije-dojki/ Takođe, tokom podoja nagnite se prema napred tako da dojke bude iznad bebe kako bi i gravitacija malo pogurala mleko. Nemojte prekidati bebu tokom podoja da biste je prebacili na drugu dojku. Neka beba sisa koliko želi, a kada prestane, onda joj ponudite drugu dojku.
Proverite i položaje bebe tokom podoja. Ukoliko beba ne hvata dojku na pravi način neće moći posisati dovoljno mleka. Tokom podoja beba treba da ustima obuhvati što veći deo areole, deo oko bradavice. Donji usna je izvijena ka spolja i skoro dodiruje ili dodiruje bradu. Beba donjom usnom obuhvata više dojke nego gornjom, a ugao između usana je skoro prava linija. Bebin stomak je tokom podoja okrenut ka Vama. Bebina glava, ramena, telo su u jednoj liniji. Tokom podoja pratite da li beba aktivno sisa, da li guta mleko, da li joj se pokreću usta, brada, obrazi. Ako beba pravilno sisa dobro će stimulisati stvaranje novog mleka.
Normalno je da budete zabrinuti jer niste sigurni da li je beba sita. Pored bebinog zdravlja, majkama je to najvažnije. Pročitajte zato ovaj tekst http://dojenje.roditelj.org/…/kako-se-izboriti-sa…/
Bebine pelene su nam pokazatelj da li beba dovoljno sisa. Beba koja dovoljno sisa za 24h beba treba da ima minimum 6 mokrih jednokratnih pelena ili 8 pamučnih pelena. U suvu pelenu sipajte 3-4 supene kašike vode kako biste znali kako izgleda mokra pelena. Takođe, beba treba da ima jednu stolicu dnevno, mada u tom uzrastu beba može i da ne kaki svaki dan. Ove mokre pelene se odnose na bebe koje samo sisaju, dakle, ne piju vodu, čaj.
Dakle, dojite bebu na zahtev bilo da je gladna ili uznemirena. Tokom podoja primenjujte kompresije, nagnite se prema napred, nemojte vremenski ograničavati podoj. Proverite da li beba pravilno hvata dojku tokom podoja. Pratite bebine pelene.
Pokušajte da primenjujte ove savete, pišite kakve su pelene.
Srdačan pozdrav,
Zorica Mazalica savetnica za dojenje na obuci.

Ivana 20/02/2017 - 22:52

Postovani, moja beba ima 36 dana, u porodilistu su je hranili dohranom posto meni mleko nije odmah nadoslo. Od pocetka je bila voljna da sisa i sama da se lepo namesti na dojku. Prvi problem je sto imam ravne bradavice pa je babica odmah stavila na vestacku bradavicu na koju smo navikle. Ponekad uspemo na jednoj dojci i bez nje ali retko.podoji ubek traju bar sat vremena. Drugi problem je sto je beba mnogo placljiva i slabo spava. Tacnije place kad god nije u rukama ili na sisi, i tesko je uspavljujemo. Nocu skoro da uopste nije spavala dok se posle par dana ne peemori pa odspava malo. U medjuvremenu od umora se meni smanjilo mleko sto sam uspela da vratim izmlazavanjem. Pored toga beba mnogo bljucka, tako je bilo od prvog dana, cesto kao da u ustima ostavi mleko pa ga samo bljucne. Posto nam je cesto delovala kao da je gladna poceli smo ponekad da joj dajemo flasicu dohrane 30 ili 60 ml uglavnom uvece posle kupanja. Ona ugl sve pojede kolko god sisala i koliko god da joj se da samo sto tad mnogo vise bljucne cak i povrati. Nikakav red jos ne uspevamo da uvedemo, prvo sam je budila nocu da je dojim al onda noc spadne na dojenje po sat i nesto pa uspavljivanje pa onda vec dodje red na novo dojenje tako da se tek u jutarnjim satima oko 7 i ona i ja komiramo bukvalno pa spavamo do 11. Zbog svog tog umora i drzanja po ceo dan ne uspevam da je osviknem od vestacke bradavice niti sam sigurna u kvalitet i kolicinu mleka posto deluje bas vodnjikavo i nikad ne izmuzem vise od 60 ml. Ponekad trazi podoj na svakih sat ponekad ne i sad ume posle kupanja (koje je oko 8) da odspava od 23,24h do 3,4 i posle toga je obavezno budna do bar do 7. Inace retko, samo po par minuta deluje veselo uglavnom non stop place i izgleda nezadovoljno sto me mnogo brine. Za tri dana idemo na zakazanu kontrolu pa cu znati koliko je napredovala. Kad god je presvlacim pelene su fino mokre tako da po tome je sve ok, oduvek ima ceste zlatne stolice ali su redje kao poluproliv.e da nikako nece da spava u svom krevecu budi se bukvalno posle 5 minzta jedino sa mnom u krevetu ili na nasim grudima.
Izvinite na ovako dugoj poruci.

Kristina 18/09/2017 - 23:45

Molim za savet – prvu noc u porodilistu su mi dali silikonske bradavice jer su moje bile potpuno ravne i beba nije uspevala da se “zakaci” na siku. Tako je ostalo i ponekad je uspevao da sisa bez njih ali bi se najcesce nervirao. Medjutim one zahtevaju vise napora i prvih mesec ipo dana moj sin je sisao svakih sat ipo, s tim sto bi vec posle 45min pocinjao da place od gladi. Bili smo non stop u krugu plakanja, plus imao je kolike. Ja sam se trudila da ga stavljam cesto ali je on konstantno bio nervozan a moja kolicina mleka icigledno nedovoljna. Pokusala sam da mu dodam formulu sa mesec ipo. Davanjem formule bi se smirio i postajao mirna i zadovoljna beba. Uveli smo mu dve flasice dnevno – jednu oko 14h i jednu pred spavanje sa kolicinom za njegov uzeast i to je dobro funkcionisalo od frugog do treceg meseca. Ostalo vreme je sisao s tim sto sam mu nudila da sisa i pre flasice da bih odrzala kolicinu mleka.
Medjutim od treceg meseca je poceo da place posle svakog podoja osim posle nocnog, postao je nervozan na dojkama i ponovo gladan, ne zavrsava ih do kraja jer se nervira sto tece po malo, nekad i odbija da sisa, a ja osecam da mi opada kolicina mleka. Jako sam tuzna i ne znam sta da radim sad…
Hvala unapred za savet

adminm 21/09/2017 - 13:33

Poštovana,
Odlično je što i pored problema i nedoumica sa kojima se susrećete, želite da istrajete u dojenju.
Ravne bradavice nisu prepreka za uspešno dojenje, jer beba tokom dojenja ne hvata bradavicu, već areolu, dakle krug oko bradavice ili čak i kožu iza njih. I sami ste napisali da je bebi to nekada polazilo za rukom. Ovde možete pročitati šta bi moglo pomoći da se bradavice izvuku http://dojenje.roditelj.org/…/ravne-i-uvucene-bradavice/
Bebina nervoiza tokom podoja može biti uzrokovana i slabijim protokom mleka. Dakle, dok mleko teče u jačem mlazu, tokom refleksa otpuštanja mleka, beba ne mora mnogo da se trudi i zadovoljno sisa. Kada se protok smanji, potrebno je malo vise truda što neke bebe čini nervoznim, a majke dovodi na pomisao da nemaju mleka. U takvim situacijama od pomoći su kompresije dojki. Više o tome možete pročitati ovde http://dojenje.roditelj.org/2014/07/22/kompresije-dojki/
Takođe, možete se nagnuti napred kako bi i gravitacija pomogla da protok mleka bude bolji.
Kao što ste i sami primetili, dojenje pomoću silikonskih bradavica zahteva vise napora za bebu, pa i tu mogu pomoći kompresije dojki.
Takođe, da bi beba mogla dobro da sisa i uzima dovoljnu količinu mleka, od presudnog značaja je pravilan položaj na dojci. Treba voditi računa da celo telo bebe, a ne samo glava, bude okrenuto prema majci. Bebino uvo, rame, kuk treba da budu u jednoj liniji. S obzirom da bebe mleko izvlače iz areole, a ne iz bradavice, beba treba ustima da obuhvati što veći deo areole, pa čak i kože oko areole. Kada beba jako otvori usta, treba nežno, ali istovremeno i odlučno privući bebinu glavu na dojku. Ukoliko beba obuhvati samo bradavicu, neće moći izvući dovoljno mleka, a i može se povrediti bradavica. Ako beba ne može dovoljno da otvori usta, možete joj pomoći tako što ćete prstom blago gurnuti bebinu bradu na dole. Ovde možete pogledati kako izgleda pravilan položaj bebe na dojci http://dojenje.roditelj.org/…/pravilan-polozaj-bebe-na…/
Pravilan položaj bebe na dojci je i od presudnog značaja za stvaranje dovoljne količine mleka, jer samo tako se na pravi način stimulišu naše telo da proizvede potrebnu količinu mleka.
Veoma je važno istaći da je majčino mleko lako svarljivo. Za razliku od mlečne formule kojoj je prtrebno oko 3 sata da se svari, humano mleko se svari sa sat ipo do dva, pa onada i nije čudno što bebe traže češće da sisaju. Pored toga, dojenje nema samo nutritivnu ulogu, njime se stvara emotivna veza između majke i bebe, beba na taj način zadovoljavaju potrebu za sigurnošću, pa nekada traže da sisaju čak i ako nisu gladne. Zbog svega toga, bebama treba omogućiti dojenje na zahtev. Dakle, svaki put kada Vam se učini da je beba nervozna, ponudite joj da sisa.
Na taj način će se stvarati i potrebana količina mleka, jer se mleko stvara u trenutku kad beba sisa. Koliko beba sisa, toliko mleka će se i stvoriti.
Problem sa kojim ste se susreli kada je beba napunila tri meseca naziva se skok u razvoju. To su periodi kada beba intenzivnije napreduje i kada obezbeđujeveću količinu mleka koja će joj biti potrebna u narednom period. Bebe tada imaju pojačanu potrbu za sisanjem, što ne znače da su i vise gladne, već tim češćim sisanjem obezbeđuju stvaranje veće količine mleka. Zato je opet važno omogućiti bebi da sisa kad god poželi.
U ovom period se kod majki uspostavlja ravnoteža između ponude i potražnje mleka, zbog čega dojke nisu pune kao ranije. Postaju mekše, manje i majke obično misle da se količina mleka drastično smanjila, zbog čega počinju da dodaju mlečnu formula iako to zapravo nije potrebno.
Više o skokovima u razvoju možete pročitati ovde http://dojenje.roditelj.org/…/skokovi-u-razvoju-i-kako…/
Kako sada dojite Vašu bebu? Da li i dalje koristite silikonske bradavice? Da li mu i dalje dajete formulu?
Dojite bebu na zahtev, pokušajte da primenjujete kompresije tokom podoja i pratite da li ima poboljšanja.
Srdačan pozdrav
Zorica Mazalica, savetnica za dojenje na obuci

Nikolina 09/07/2018 - 06:33

Zelim pre svega da izrazim apsolutno nezadovoljstvo ovim admin timom. Kao dojilja naravno da sam pogledala forume na kojima se komentarise o dojenju ali vidim da sam pogresila. Ono sto Vi smatrate podrskom za dojilje ja vidim samo kao forsiranje odredjenih stvari, pritisak, apsolutno nerazumevanje problema dojilje i stvaranje groznog osecaja da dojilje rade sve pogresno oko dojenja. Poenta podrske dojiljama je i kada bez obzira da li malo dohranjuju ili traze da prestanu da doje ili bilo sta u vezi sa dojenjem bude da tada dobiju bezuslovnu podrsku kako svoje porodice tako i poznatih internet savetnika. Evo ovde na cistom primeru moze se videti (ne) podrska dojiljama gde majka Ana zbog zdravstvenog problema trazi savet kako da prestane sa dojenjem i niko joj niti daje savet niti podrsku iti odgovor a mogu samo da zamislim kako je njoj em bolesna em ne moze da doji. I onda se cudite sto je toliko majki u pist porodjajnim depresijama i sto majki sve manje doji. Sram Vas bilo.
Srdacan pozdrav.

adminm 25/07/2018 - 14:44

Poštovana Nikolina,
žao mi je što ste stekli ovakav utisak o nama i o ovom sajtu.
Ono što ne znate jeste da velika većina mama tokom istog dana, a nekad i odmah, pošto je postavila ovde pitanje, isto to prosledi na mjl Savetovališta ili nazove naš dežurni telefon. I DOBIJE odgovor, savet i podršku.
U tim situacijama jednostavno nema potrebe za ponovnim odgovaranjem ovde, ali uzećemo u obzir da na takva pitanja ipak ostavimo primedbu da je mama dobija konsultaciju drugim putem.
Srdačan pozdrav,
Milena Kostić, savetnica za dojenje

Add Comment