Image default
Mitovi i nedoumice

Silikonski šeširići (“silikonske bradavice”)

Šta su silikonske bradavice (silikonski šeširić)?

Silikonske bradavice ili silikonski šeširić je tanak savitljivi silikonski dodatak koji mama stavlja preko svoje bradavice, ukoliko je potrebno, radi olakšavanja dojenja.

Postoje razne vrste silikonskih šeširića, a neki su sečeni tako da dozvoljavaju kontkat bebine brade i nosa sa dojkom. Proizvode se u različitim veličinama. Veoma je važno da izaberete onu koja odgovara i vašoj bebi i vama. Iako mogu da pomognu mama da prebrode probleme vezane za dojenje, često se u porodilištima savetuju i kada nisu potrebne.

Ukoliko niste sigurne da li su silikonske bradavice ono što vam može pomoći da rešite problem pre nego što ih kupite konsultujte se sa savetnicom za dojenje. Naše savetnice su dežurne na telefonu svakog dana od 8 do 12 i od 17 do 20h.

Kada se silikonski šeširići koriste?

Silikonski šeširići se uglavnom koriste kao privremena pomoć kod problema sa dojenjem. Ne bi ih trebalo koristiti u prvih 3 do 5 dana, zbog nabreklosti dojki prilikom nadolaska mleka. Ipak se često savetuju mamama odmah u porodilištu pa su mame zbunjene zbog oprečnih saveta vezano sa njih. U ovom tekstu ćemo pokušati da razjasnimo vaše nedoumice.

silikonski šeširići

Silikonski šeširići se koriste:

 • kada beba ima problem da pravilno prihvati dojku
 • ukoliko mama ima bolne bradavice (ragade)
 • kada beba koja je koristila flašicu uči da sisa

Neke prevremeno rođene bebe imaju problem sa održavanjem vakuuma tokom podoja. U tom slučaju silikonski šeširić pomaže. Zbog brzog umaranja one često prekidaju podoj da bi odmorile. Tada im silikonska bradavica pomaže da održe vakuum.

Ukoliko beba ima visoko nepce, dešava se da nema dovoljne stimulacije nepca. Tada beba ne uspeva da napravi vakuum i zadrži dojku u ustima. Silikonska bradavica u tom slučaju malo produži maminu bradavicu i pokrene kod bebe refleks hvatanja dojke. Kako beba raste, tako se i nepce spušta pa će u nekom trenutku biti moguće izbaciti silikonsku bradavicu iz upotrebe.

Ravne / uvučene bradavice

Najčešći razlog zbog kojeg savetuje korišćenje silikonskih šeširića su ravne ili uvučene bradavice. Pre nego što nabavite silikonske bradavice ipak prvo testirajte da li su vaše bradavice normalne, ravne ili uvučene. Objašnjenje smo opisale u tekstu o ravnim i uvučenim bradavicama.

Često mame posumnjaju da imaju problem jer im se desi da zbog pritiska brushaltera na bradavicu ona izgleda ravno. Međutim to nije pokazatelj da li imate ravne ili uvučene bradavice, ili je sa vašim bradavicama sve u redu. Takođe je važno znati da beba prilikom sisanja ne hvata samo bradavicu, već i veći deo areole pa uvučene i ravne bradavice nisu uvek prepreka za uspešno dojenje.

Dojenje se uči, pa tako i tek rođena beba prvo mora da nauči da pravilno uhvati dojku. Neke bebe to odmah urade kako treba. Nekima se dešava da ne uspeju odmah, a nepravilan položaj dovede do toga da se mami naprave ranice na dojkama (ragade).

Položaj bebe na dojci

Nepravilan položaj na dojci ne mora da bude samo posledica toga što beba i mama još nisu usklađene. Do nepravilnog položaja može doći i ako beba ima skraćeni frenulum. U tom slučaju ne uspeva pravilno da uhvati dojku.

Problem sa ragadama koje su nastale zbog nepravilnog položaja se najčešće rešava promenom položaja bebe na dojci.  Nekim mamama bolne podoje olakšava korišćenje silikonskih bradavica. Međutim, ukoliko beba ima skraćen frenulum, promena položaja nekada ne bude dovoljna da mami olakša dojenje. Silikonska bradavica može olakšati podoje, ali bi u međuvremenu trebalo potražiti pomoć stručnog lica koje bi bebi secnulo frenulum.

Kada se beba i mama usklade, poprave položaj na dojci, kada podoji više nisu bolni i nema stvaranja novih ragada, mama bi trebalo da izbaci silikonske šeširiće iz upotrebe. Kada se beba navikne na silikonske šeširiće ponekad ih nije lako izbaciti odjednom, pa se savetuje postepeno odvikavanje.

silikonske

Vraćanje bebe na dojku sa flašice

Silikonske bradavice mogu biti od pomoći mamama koje žele da vrate bebu na dojku. Ukoliko se beba navikla da pije mleko iz flašice, vraćanje na dojku može biti problematično, ali ne i nemoguće.

Neke bebe lakše prihvate dojku ako mama koristi silikonsku bradavicu, zato što ih podseća na cuclu sa flašice. Kada beba nauči da sisa i kada se navikne na dojku, silikonska bradavica se polako izbacuje iz upotrebe.

Kada mama koristi silikonske šeširiće treba da obrati pažnju da je beba pravilno postavljena na dojku. Osigurati da joj je veći deo areole u ustima i da pravilno vuče i guta mleko. Takođe treba voditi računa i o unosu dovoljne količine mleka. Ukoliko se silikonske bradavice koriste radi relaktacije, mama će najverovatnije morati i da se izdaja posle podoja da bi se količina mleka u dojkama povećala. Praćenjem mokrih i pokakaknih pelena znaćemo da li beba dobija dovoljno mleka.

Kako se korite silikonski šeširići?

 • Pre postavljanja silikonskog šeširića na dojku u njega ukapajte nekoliko kapi svoga mleka. To će bebu podstaći da prihvati dojku.
 • Nekoliko kapi mleka ili nekoliko kapi vode nakapajte na obode šeširića da bi se bolje zalepio za dojku.
 • Razvucite obode silikonskog šeširića i izvrnite ih malo ka spolja.
 • Sa razvučenim i izvrnutim obodima postavite silikonski šeširić preko bradavice tako da kad otpustite razvučeni deo, bradavica i deo areole lepo legnu u vrh šeširića. Ukoliko šeširić ima sečene ivice, namestite ih tamo gde će beba dodirivati dojku bradom i nosem. Poravnajte šeširić na vašoj dojci i pridržavajte ga prstima pri krajevima.
 • Šeširić je dobre veličine ako između vrha vaše bradavice i vrha šeširića postoji mali prostor. Ukoliko vaša bradavica dodiruje vrh šeširića, onda je šeširić mali za vas.
 • Kada je šeširić postavljen ponudite bebi dojku i pomozite joj da je pravilno prihvati.
 • Na kraju podoja vaša dojka ne bi smela da bude iritirana ili bolna. Bol ili iritacija bradavice je znak da izabrana veličina šeširića nije dobra za vas.
 • Ukoliko beba lepo izvlači mleko kroz šeširić, na kraju podoja bi u vrhu šeširića trebalo da bude malo mleka.

Kada beba sisa preko silikonskog šeširića veoma je važno pratiti da li dobija dovoljno mleka. Ukoliko beba ne uspeva da izvuče dovoljno mleka preko šeširića, mama bi trebalo da se posle svakog podoja izmuze i daje bebi to mleko nekom od alternativnih metoda hranjena.

Autor: Milena Popević, savetnica za dojenje

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: