Image default
Kako funkcioniše dojenje

Kada se najčešće javljaju razvojni skokovi

Razvojni skokovi imaju obično “šemu” kada se najčešće javljaju, mada je to  tačan period, naravno individualan.

1. Prvi razvojni skok je od 3 do 6 dana starosti bebe. Obično su tada majka i beba još uvek u porodilištu, gde o njima brinu zdravstveni radnici, pa mnoge majke ni ne primete ovu promenu.

Kada se javljaju skokovi u razvoju tokom dojenja
Iz foto arhive Udruženja RODITELJ

Sledeći skokovi su sa oko 3 nedelje, pa ponovo sa 6 nedelja starosti bebe. Pored pojačane potrebe za sisanjem, ovi razvojni sokovi se odlikuju i pojačanom potrebom za majčinom blizinom i utehom. Tada obično mamu zasipaju komentarima da nema dovoljno mleka zato što se beba odjednom jako često budi i plače, tražeci dojku ponovo i ponovo. Ovakve komentare ne treba da slušate, najvažnije je da znate da je povećanje broja podoja u ovom period potpuno normalna i prirodna stvar. Češće dojenje povećava proizvodnju mleka, jer rastućoj bebi treba sve više i više.

2. Skok se ponovo javlja sa tri meseca starosti. Osim pojačane potrebe za sisanjem, beba tada naglo postaje sve duže budna, otkriva svet oko sebe, prvo svoje ručice, pa lice majke, tate, traži da se nosi u rukama, pokazuje interesovanje za šarenilom boja i zvukova. Pojavljuje se i pojačana nervoza bebe, a smatra se da je to posledica preteranog stimulisanja bebinog nervnog sistema. Previse je boja, zvukova, lica i glasova za taj uzrast. Bebin nervni sistem je još uvek nespreman da obradi sve te podatke, pa se javlja nervoza, uznemirenost bebe, naročito u popodnevnim i večernjim časovima. Puno majki se baš u ovom periodu  odlučuje za davanje dohrane, jer smatraju da im je mleko nekvalitetno, nekalorično, nedovoljno za bebu, ili se smanjilo. Sve se ovo lako rešava ispunjavanjem bebine želje za češćim dojenjem.

3. Ako majka nastavi da doji, ostali skokovi u razvoju neće biti toliko naporni, jer sledeci, sa 6 meseci, obično sa sobom donosi početak dohrane nemlečnom, čvrstom hranom. Tada možemo primetiti napredak u motorici bebe, one tada puze, sede, poneka se oslanja na noge.

4.  Skok sa oko 9 meseci nosi sa sobom pokušaje uspravljanja na noge i hodanja, napredovanje u motorici prstiju i ruku, a sa oko 12 meseci hodanje i prve reči.

U daljem rastu deteta, skokovi u razvoju se obicno javljaju na svakih 6 meseci, a mogu trajati i po nekoliko nedelja. Obično se prvo primeti da dete količinski više pojede, onda puno češće traži jelo, da bi se jako brzo vratilo na uobičajenu količinu hrane. Roditelji primete kako je dete poraslo preko noći, obično po garderobi koja je odjednom postala mala.

 

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: