Image default
Početak dojenja

Kako započeti dojenje?

Beba koja prirodno i lako uživa u majčinom zagrljaju dok sisa, idealna je slika kada se spomene dojenje.  Ali za mnoge mame, čak i one koje uspešno doje početak nije bio ni blizu bajke –  više je ličio na hod po mukama.
Na žalost, mnoge mame se susretnu sa problemima na početku i  brzo odustanu od dojenja. Udruženje RODITELj već četvrtu godinu radi na promociji dojenja, informisanju i savetovanju o prednostima prirodne ishrane. 
Smatramo da žene tek kada imaju sve potrebne informacije, mogu da donesu ispravnu odluku oko dojenja.
Prenosimo vam najčešća pitanja i dileme u vezi dojenja do kojih smo došli kroz naše savetodavne aktivnosti  – onlajn savetovalište i projekat Vršnjačkog savetovališta Udruženja  “Roditeljski info centar” koji sprovodimo uz pomoć Aksa bebi planete.

Drage trudnice, u našim bolnicama nije svuda zaživela praksa da se beba stavi majci na grudi odmah ili najkasnije nekoliko sati po rođenju. To uvećava šanse za dobar početak, jer beba odmah „vežba“ dojenje i dobija kolostrum, najvažnije prvo mleko. Ako babice to same ne učine,  slobodno  tražite da vam bebu stave na grudi. Budite „dosadni“, stalno zahtevajte pomoć , objašnjenje, to im je posao. Prvih dana luči  se kolostrum, mala količina žutog, hranljivog mleka. „Pravo“ mleko krene obično treći ili četvrti dan.  Najveći  neprijatelj proizvodnje mleka je stres, često majke zbog brige i napetosti blokiraju otpuštanje mleka (tzv “let daun“) pa izgleda da u dojkama nema ničega. MLEKO NE NESTAJE PREKO NOĆI!

Šta raditi ako mleko ne kreće?

  • Ukoliko vam mleko ne krene a imate i povišenu temperaturu, bolove, tražite da vas pregleda lekar možda je u materici zaostao deo posteljice, što je veoma opasno. Telo dobija  signale da ste još trudni pa se mleko ne prozivodi.
  • Unosite više tečnosti. Porodjaj  je iscrpljujuć za organizam, potrebno je vreme da se oporavi. Manite  se priče da ako unosite vodu ostaće vam stomak, jer to jednostavno nije tačno.
  • Beba je stimulator dojenja, stavljajte je što češće na grudi, jer svako popijeno mleko stimuliše stvaranje novog. Osim toga , bebi je veoma potrebna vaša dojka i kao uteha.
  • Ručna pumpa za izmlazanje mleka moze da bude od pomoći. Prvih dana dok se stimuliše proizvodnja, izmedju podoja možete pumpati mleko. Tako izmlazano mleko možete dati bebi kasnije da popije(kašičicom ili šoljom) ili ga zamrznuti.

Beba koja ne dobija dovoljno mleka:

  • Ne napreduje dovoljno u tezini
  • Izgleda bledo, mlitavo, tonus mišića nije zadovoljavajuci
  • Nervozna je, često plače(mada to ne mora biti razlog plaču).
  • Nema dovoljan broj stolica, manje od 5 prvih nedelja zivota, ili su zelene, bez sadrzaja.
  • Nema dovoljno mokrih pelena, ili je urin zut, koncentrovan.
  • Beba često sisa nastojeći da uzme dovoljnu količinu mleka(mada uzrok  može da bude I potreba za vašom blizinom, smirivanje grčeva ili kroz skok u razvoju kada je stvarno potrebno više mleka).

Koji su uzroci nedovoljnog napredovanja?

Pre nego posegnete za flašicom,  razmislite o mogućim uzrocima problema. Ishitreno  dodavanje adaptiranog mleka  ponekad  vodi ka prestanku dojenja. (Ako isprobate sve savete i nema uspeha, u dogovoru sa pedijatrom uvedite i dohranu)

  • Ne hranite bebu dovoljno često.“ Batalite“  hranjenje „po satnici“, za 24 sata beba može da ima 8-12 podoja (ovo važi za prve nedelje i čak mesece života). Pitajte pedijatra da li da budite  bebu ako  spava duže od 3-4 sata, jer one tako  štede energiju, pa se može desiti da “dobra beba koja mnogo spava” u stvari gladna beba!!!!
  • Ne ispraznite dojke pri svakom obroku. Beba treba da sisa bar 10 minuta svaku dojku da bi  stigla do gušćeg, hranljivijeg mleka od kojeg više napreduje.
  • Beba je lenja ili neefikasno sisa(zbog prevremenog rođenja, bolesti). Manje efikasno sisanje, manje mleka se proizvede I beba ne napreduje dobro.
  • Beba još nije naučila da koordiniše mišiće potrebne za sisanje.
  • Imate ragade i bolne bradavice, ili infekciju dojki. Ovo može da smanji  učestalost dojenja, želju za podojem. Nekome mogu pomoći veštačke bradavice ali ih treba obazrivo koristiti da se beba ne bi navikla na njih
  • Beba ne izbaci vazduh iz zeluca. Ako ne podrigne, vazduh ostane u njenom stomačiću i izaziva nelagodnost. Bebu možete podizati da podrigne i u toku podoja.

Kako podstaći “fabriku” mleka?

  • Dojite što češće!  Uobročavanje ostavite za mesece kad bebi mleko ne bude jedina hrana.  Mamino mleko je lako svarljivo i beba brzo ogladni. A sto  više sisa, više će se mleka praviti. U porodilištu zahtevajte da se beba  ne dohranjuje, naročito pred  podoj, jer ako pokušavate da nahranite situ bebu, izgubićete  najvažnije  za dojenje –  SAMOPOUZDANJE.
  • Bejbi frendli– Iako će mnoge mame imati potrebu da se posle napornog porođaja odmore, ako beba nije sa vama donosiće vam je na tri sata, najčešće kad nije gladna, pa umanjujete šanse za  dobar početak (to naravno ne znači da nećete dojiti).
  • Dajte sebi vremena.  Mleko neće krenuti odmah, nemojte paničiti jer ćete time blokirati otpuštanje mleka. Ovo se naročito odnosi na mame sa pospanijim bebama, koje  imaju fiziolosku zuticu, ili ako su mame imale dug porodjaj ili se porodile carskim rezom.
  • Pred podoj popijte čašu toplog napitka, opsutite se I udobno smestite. Ovo može biti veoma važno, jer ako sedate nakrivo zbog epiziotomijei, teško da će mleko krenuti  jer ste napeti i nervozni.
  • Isprobajte više položaja i tehnika dojenja pa vidite koja najvise odgovara vama i bebi.
  • Kod dojenja “let down” ili otpuštanje mleka je najvaznija stvar i od njega u mnogome zavisi uspešnost dojenja. Mame kojima mleko slabije kreće, treba da se opuste ili zamišljaju kako mleko teče iz grudi. Mogu tražiti oksitocin sprej , sastojak koji luči naš mozak dok dojimo i  izaziva otpustanje mleka.
  • Pre, posle i izmedju podoja  možete masirati grudi, to je veoma  blagotvorno, razbija čvoriće u mlečnim kanalima, sprečava mastitis, pomaže otpuštanje mleka  i čini da beba dobije i masnije mleko.  Tražite od babice  ili patronažne sestre da vam pokaže kako da masirate grudi.
  • Ukoliko dobijete visoku  temperaturu, osetite čvoriće u dojci, možete dobiti mastitis i treba da se javite lekaru. Zapušteni mastitis može dovesti do gnojnog apcesa u dojci , a onda je osim problema sa dojenjem i čak prestanka često neophodna i hirurska intervencija.

Angelina Radulović, Udruženje RODITELJ

Savetnice Udruženja RODITELJ odgovaraju na Vaša pitanja o dojenju.
Ako imate pitanje ili nedoumicu u vezi dojenja popunite formular za pitanja i jedna od naših savetnica će Vam odgovoriti.
Formular za pitanja

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: