web analytics

Savetnice za dojenje


Jedna od bitnih aktivnosti Udruženja od osnivanja do danas je i kontinuirano pružanje saveta roditeljima. Savetovalište je u okviru sajta Udruženja pokrenuto 2006. godine, ubrzo po osnivanju, kao vršnjačko savetovalište u kome smo mi – članovi Udruženja i roditelji savetima iz svog iskustva pokušavali da pomognemo novim roditeljima.

Prilikom obeležavanja Nedelje dojenja 2009. godine, poseban punkt posvećen je Vršnjačkom savetovalištu za dojenje u okviru koga su savetnice za dojenje i mame sa iskustvom dojenja davale savete novim mamama i trudnicama.

Naredne godine, u okviru petog, jubilarnog obeležavanja Svetske nedelje dojenja od strane Udruženja RODITELJ organizovana je po prvi put u Srbiji i obuka za mame – vršnjačke savetnice za dojenje. Mame zainteresovane za savetodavni rad prošle su dva modula obuke, stručni i savetodavni, postavši time prve vršnjačke savetnice za dojenje u Srbiji.

PREDSTAVLJAMO NAŠE SAVETNICE

Milena Popević – Koordinatorka Savetovališta Udruženja RODITELJ

Savetnica za dojenje MIlena Popević

Milena Popević

 •  mama je  jednog dečaka i devojčice. Trenutno radi od kuće, što joj  ostavlja i vreme da se posveti radu u Udruženju. Loše iskustvo sa dojenjem prvog deteta, kada se ispostavilo da je uz mnogo problema dojila sina tri meseca, iako je želela mnogo više, motivisalo je da se više bavi problemima dojenja.
 • Posle istraživanja na internetu, čitanja  literature na tu temu, učlanila se u Udruženje RODITELJ gde je našla druge mame koje slično misle i imaju volju da se bave dojenjem.
 •   Kroz volontiranje na projektima Udruženja, naročito u „Roditeljskom info centru“, shvatila da mnogo novih mama prolazi kroz slične ili iste probleme, kao i ona sa prvim detetom.  Zajedničko im je što nemaju kome da se obrate za savet, pa je rešila da proba da im pomogne i prijavila se za obuku Udruženja Roditelj za mame savetnice.
 • Sve naučeno pokazalo se kao jako korisno kada je rodila drugo dete – bila je mnogo bolje pripremljena i početak dojenja je prošao mnogo lakše. Devojčica je sisala do svog 3. rođendana i prestala bez ikakvih problema.

Trenutno kao Koordinatorka Savetovališta vodi obuku novih mama savetnica za dojenje u Novom Sadu i Beogradu.

 

Marija Milanović

 • mama je  jednog dečaka od 8 godina i jednog dvogodišnjaka. Živi na selu, u blizini Kruševca. Udata je 10 godina i radi sa mužem u porodičnoj firmi. Od dana kada je poželela da bude mama, jedini izbor za hranjenje bebe je bilo dojenje. O drugom izboru nije ni razmišljala
 • Zato je  kada je trudnoća nastupila počela sa čitanjem svega što joj je bilo dostupno o dojenju. Uskoro se povezala sa ženama iz La Leche League International, međunarodnom organizacijom koja pomaže majkama u dojenju. Marija je postala član te organizacije i posle nekoliko godina učenja uskoro će dobiti njihov sertifikat i zvanje Savetnica za dojenje. O problemima sa dojenjem mame savetuje lično, telefonom, preko e-maila, na stranicama Udruženja RODITELJ, već 4 godine. Problemi sa dojenjem se mogu činiti teškim za nove, neiskusne mame. Samo ispravne informacije će im pomoći, i Marijina misija je da proširiti te informacije, podeli svoje znanje o dojenju,  tako da u Srbiji bude što više dece odrasle na majčinom mleku. Svog prvog sina  Marija je dojila tri godine. Drugi, naravno, još uvek sisa.

 

Dragana Vasić

Dragana Vasić

Dragana Vasić

 • mama je Marije i Dune, koja pre prve trudnoće nije o dojenju znala ništa sem da ju je, u prvim danima, dojila – tetka! Ta je, svima neobična činjenica, najviše učvrstila njenu odluku da će svoju decu dojiti po svaku cenu, a kasnije rodila ideju o ličnoj misiji –  da pruži pomoć i podršku majkama koje se u toku dojenja svoje dece suočavaju sa problemima.
 • Forum i portal Roda, literatura o dojenju La Leche League, mnogobrojni sajtovi koji obrađuju dojenje kao temu, udžbenici anatomije i fiziologije, razmena iskustva sa majkama koje doje i dugogodišnje lično iskustvo doprineli su sticanju znanja iz ove oblasti i nakon par godina uvrstile Draganu među savetnice Udruženja RODITELJ.
 • Aktivno učešće u obeležavanju Svetske nedelje dojenja u organizaciji ovog udruženja, telefonsko i on-line savetovanje, kao i vođenje javnih radionica za potporu dojenju dalo je krila za dalji rad na sebi. Jedan je od pokretača međuregionalne saradnje sa sestrinskim udruženjima koje se bave dojenjem.
 • Iza nje je neprekidno petogodišnje iskustvo: stariju ćerku je dojila 28 meseci, osetila čaroliju dojenja u trudnoći, a zatim i fantastičnu energiju dojenja tandema. Mlađa  devojčica je sisala  3 godine i obema je to predstavljalo veliku radost. Zato joj i jeste glavni cilj : da je što više nasmejanih lica musavih od maminog mleka.
 • Trenutno učestvuje u obuci novih mama savetnica za dojenje.
 • Pre porođaja zahvaljujući Maji i Tei uspela na vreme da se informiše o većini stvari koje je čekaju pri dojenju, pa je tako bila pripremljena i na skokove, i na štrajkove i ostale probleme.
 • Posle 35 meseca prelepog i uspešnog dojenja bez ijednog problema, poželela je da i drugim budućim majkama prenese svoje iskustvo i ponudi pomoć pri prevazilaženju problema sa dojenjem.

 

 

MAME SAVETNICE ZA DOJENJE MOŽETE KONTAKTIRATI TELEFONOM: 061/1441-824 (svakog dana od 17h do 20h) ili na e – mail dojenje@roditelj.org.