Image default
Aktuelno Mitovi i nedoumice

Dojenje i leto

Pita mene moja starija ćerka (posle konstatacije „Beba plače, moraš mu dati da siki.“): „Hoće li se mleko pokvariti u tvojim grudima sad kad si u vodi?“.

Pitanje koje me je uvek stavljalo u rebus zašto bi neko uopšte tako nešto pomislio, a mame nas često pitaju.dojenje i leto

Al’ ako je tako nešto pitalo jedno šestogodišnje dete, shvatam da u tome mora da bude nečeg logičnog.

Stoga odlučih da napišem par stvari kako da „preživite“ leto dok dojite.

Život nije stao. Dojenje nije i ne treba da bude prepreka uobičajnim aktivnostima.

A tu spada i letovanje.

Šta više, letovanje je neuporedivo jednostavnije dok imate bebu koja isključivo sisa.

Ne razmišljate o spremanju dodatne hrane, o ispravnosti namirnica i vode. Samo izvadite sisu i to je to.

Ovo je čak situacija gde dojenje pokazuje svoju prednost još jednom – dokazano je manje mogućnosti da beba pokupi neki stomačni virus, ako isključivo sisa. Majčino mleko oblaže bebina creva zaštitinim slojem i sprečava mogućnost proboja štetnih organizama.

(Možda treba pojasniti pojam „isključivo dojenje“. To znači da je majčino mleko bebi izvor u potpunosti i hrane i tečnosti, tj. ne daje se dodatno voda, sokovi, čajevi, čvrsta hrana.)

Mame buni zašto nema potrebe za dodavanjem dodatne tečnosti ni tokom leta. Ako je beba zdrava, isključivo dojena i ako dojite na zahtev (što će značiti kad god beba zatraži), majčino mleko podmiruje sve potrebe. (Više o tome možete pročitati u tekstu Davanje vode isključivo dojenim bebama).

Ukoliko je beba starija, započeli ste sa uvođenjem prihrane, možete joj nuditi češće vodu između podoja, ali i nuditi češće da sisa.

Mada većina beba to same pokažu – traže češće da sisaju. Doduše, sami podoji su najčešće kraći no inače, bebe pretežno hoće da zadovolje samo žeđ.

Može se desiti da su bebe pospanije i da prave veće razmake između podoja. Jako je bitno da ih razbuđujete i nudite da sisaju, i pored toga, da bi bile dovoljno hidrirane.

Sami podoji na letnjim vrućinama znaju da budu, pa, vrlo teški. Vi se znojite, beba se znoji, toplo vam je i bez tog kontakta koža-na-kožu. U tom slučaju pokušajte da podoji budu u ležećem položaju. Ili postavite između vas i bebe mokru tetra pelenu.

E sad da se vratim na to može li mleko da se pokvari ako plivate u moru (reci, jezeru, bazenu).

Ne može.

Nijedan spoljni faktor ne može da utiče na kvalitet mleka. Pa tako ni slana ili hladna voda.dojenje i leto

Može se desiti da beba neće da sisa jer je bradavica slana od vode, al’ to se lako rešava njenim prebrisavanjem.

Ako plivate u bazenu, zbog toga što je ta voda obično hlorisana, operite običnom vodom bradavicu pre podoja.

Plivanje radi rekreacije ne utiče na mleko. Doduše, ako se plivanjem bavite profesionalno, i angažovani ste pri tome maksimalno, određen nivo mlečne kiseline koja se otpušta pri treningu može da dospe u mleko i promeni mu ukus. Neke bebe primete to (pa stoga se potrudite da bebu podojite neposredno pre treninga i tek oko pola sata posle treninga), a neke neće uopšte.

Sunčanje isto ne utiče na mleko. Naravno, o njegovoj štetnosti na zdravlje kože, to se sve zna, ovde nije to tema. Vodite računa da su bradavice uvek zaštićene.

Kreme za sunčanje nemaju uticaj na dojenje, tj. koristite ih kao i inače. Naravno, pazite da nisu u kontaktu sa bebinim ustima. A isto važi i za kreme za samopotamljivanje.

Dodatak vitamina D se obično savetuje da se pije da bi se ubrzalo tamnjenje. I stvarno je efektivno. Ali tokom dojenja nije preporučljivo, jer se izlučuje kroz mleko, pa ga nemojte uzimati.

Leto je naravno asocijacija na vitku liniju, gole noge, tanak struk. Ali ako dojite, pogotovo prvih 6 meseci, nije vreme za ekstremne mere gladovanja i rigoroznih dijeta. Dojenje samo po sebi troši dodatnih 500 kalorija, i da, možemo reći da je to u nivou zahtevnog rada. Stoga nemojte svoje telo dodatno trošiti i iscrpljivati.

Hranite se raznovrsno i redovno. I uzimajte tečnost u dovoljnim količinama (recimo pri svakom podoju popijte bar jednu čašu vode).

Isto, anticelulit tretmani otpadaju, jer se pri njima oslobađaju toksini koji odlaze u vaš krvotok, i potencijalno u mleko. (Umesto toga smanjite ili još bolje izbacite grickalice i gazirane napitke. Možda je ovaj put teži, ali činite svom telu uslugu, videćete.)

I na kraju zaključak: uživajte u letu, suncu, putovanju i dojenju.

 

Autor: Milena Kostić, savetnica za dojenje

Povezani tekstovi

%d bloggers like this: