Znaci koji ukazuju na slabije napredovanje bebe

da li beba dovoljno napredujeZnaci problema i slabog napredovanja

Većina majki je mišljenja da ako beba često plače ne dobija dovoljno mleka. Sami plač  nije automatski i znak da je beba gladna, niti je pokazatelj da imate  problema sa dojenjem. Ako novorođence sa 4 dana starosti nema barem 6 mokrih pelena i 2 stolice dnevno, treba obratiti pažnju na dojenje. Možda je potrebno da majka promeni ili ispravi položaj u kome doji, ili da doji bebu česće. Ako beba ni za desetak dana nije povratila porođajnu težinu, to je pokazatelj da dojenje ne ide kako treba. Majka ne sme oklevati, nego što pre potražiti pomoć u dojenju. Obavezno treba potraziti pomoć lekara ako uočite sledeće simptome kod bebe: suva usta i oči, letargija, mlitavost,  slab plač, bleda boja kože, koja,  kada je uštinemo, ostaje bela i zadržava izgled uštinute kože, uvučena fontanela, temperatura.

Ako beba ne dobija dovoljno na težini, treba pronaći uzrok. Majka se tada moze osecćati jako loše, kriviti sebe i svoju sposobnost da hrani bebu i da se brine o njoj. Vrlo je važno da pomoć potraži na vreme.

Slabo dobijanje na težini

Vrlo je važno razlikovati slabo dobijanje na težini i nenapredovanje bebe. Nenapredovanje bebe mlađe od mesec dana uključuje gubitak na težini i posle 10 dana starosti, beba nije vratila porođajnu težinu ni posle treće nedelje starosti, gubitak na težini je veci od 10%, mali ili neznatni rast u visinu i obimu glave, dehidracija, neuhranjenost.

Znakovi slabijeg dobijanja na težini bebe su:

 • česti podoji, aktivno sisanje i gutanje, majka oseća refleks otpuštanja mleka, bleda boja mokraće, šest ili više mokrih pelena dnevno, dobar izgled stolice, beba je aktivna i živahna, ima dobar mišicni tonus  i izgled kože, ali ipak dobija slabije na težini od proseka. Objašnjenje može biti u temperamentu i  metabolizmu bebe. Kao što ni odrasli ljudi nisu svi isti, tako nisu ni bebe.
 • Bebe koje su dojene na zahtev imaju na raspolaganju dojku na neodređeno vreme, i obično brže napreduju u težini, takodje i bebe koje spavaju sa majkom ili blizu majke. Bebe kojima roditelji pokušaju nametnuti određeni dnevni i nocni raspored podoja i spavanja, obično sporije napreduju. Majčino mleko majki koje prave duže razmake izmedju podoja je manje kalorično, nego onih koje česće doje.
 • Ako vaša beba zaista nedovoljno napreduje u težini, ne treba žuriti i odmah dodavati dohranu u obliku adaptiranog mleka. Najpre potražite pomoc u dojenju, a dohranjivanje formulom ostavite za krajnje rešenje, i to isključivo uz konsultovanje pedijatra. Beba koja slabo napreduje svakako će biti pod nadzorom lekara.

Mogući razlozi zašto beba slabo napreduje u težini:

– premali broj podoja u toku 24 sata. Majka ne doji na zahtev, već prema nekom rasporedu; beba između podoja dobija čaj, vodu ili neku drugu tečnost; beba spava duge vremenske intervale, ili prespava noć.

– nedovoljna dužina trajanja podoja . Majka doji unapred utvrđeni broj minuta na svakoj dojci, te beba ne uspeva da izvuče i zadnje, masnije mleko iz dojke; beba zaspi ubrzo nakon početka podoja; majka prečesto menja dojke.

– beba ne sisa efikasno. Uzroci mogu biti loš položaj na dojci; loš hvat bradavice; beba odbija da sisa zbog prejakog ili preslabog refleksa otpustanja mleka; bebu muči neki bol tokom podoja, ili je bolesna. Slabo napredovanje u težini se obično uoči na redovnim pregledima kod pedijatra, te tako lekar može isključiti bolove ili bolest bebe kao mogući uzrok slabog napredovanja.

– nedovoljna količina mleka kod majke. Premali broj podoja i prekratko vreme za podoj uvek dovode do smanjenja količine mleka. Smanjena količina mleka uzrokuje  slabo napredovanje isključivo dojene bebe, i ako majka ne preduzme nešto da promeni način dojenja svoje bebe, dolazi do potrebe davanja dohrane u obliku adaptirane formule. Dodavanje veštackog mleka uz neispravno i neefikasno dojenje, bez podrške najbliže okoline, uvek vodi u sve manje i manje dojenja. Sve manje dojenja znači sve manje mleka u dojkama. Na kraju se dojenje prekida, a beba prelazi na ishranu potpuno zasnovanu na adaptiranoj formuli.

Pogledajte koliko je normalno dobijanje na težini u zavisnosti od uzrasta bebe.

Napisala Marija Milanović, savetnica za dojenje

Izvori: The Breastfeeding Answer Book, LLL; www.roda.hr.

Comments

 1. […] Pogledajte znake koji mogu da ukažu na slabije napredovanje bebe […]

 2. marija says:

  Pozdrav!
  Moja beba je otpushtena iz porodilishta sa 3200,na prvoj kontroli je imala 4150,a pre nedelju dana smo bili na drugoj kontroli i imala je 4500 gr.Doktorka je rekla da slabo napreduje i da bi mozda trebali da joj uvedemo formulu.Ja sam do sad iskljuchivo dojila i ne znam shta bi mogao da bude problem jer beba izgleda zaista krupno i bucmasto.Od rodjenja sisa jako halapljivo i podoj joj nikad nije trajao duze od 15 min.Dojim je na zahtev pa to nekad bude na tri,a nekad na dva sata.U pochetku je imala i po 7 stolica dnevno,a sad je to jednom dnevnom ili jednom u dva dana,ali prepuni pelenu.Ne znam da li bi mogla nekako da je podstaknem da duze sisa ili da ipak krenem sa formulom ? Inache ja imam mleka,uvek mi ostane posle dojenja.Hvala.:-)

  1. Savetnica za dojenje says:

   Postovana,
   koliko je beba stara kada je bila na drugoj kontroli? Koliko beba ima mokrih pelena u toku 24 sata? Iskljucivo dojena beba, kao sto je vasa, treba da ima od 6 do 8 mokrih pelena u toku 24 h. Uzmite jednu neiskoriscenu pelenu i u nju sipajte 2,3 kasike vode, cisto da vidite kako izgleda tezina mokre pelene. Da li pratite bebina usta kada sisa? Primecujete li da guta mleko? Mozete pogledati na nasem sajtu polozaj bebe u toku dojenja, jer je to i te kako bitno kod pravilnog dojenja. Izvolite link http://dojenje.roditelj.org/2011/05/16/polozaj-bebe-na-dojci/
   U toku dojenja mozete raditi i kompresije dojki da biste povecali protok mleka dok beba ima dojku u ustima. Obuhvatite rukom dojku koja je bebi u ustima, tako sto cete palac staviti na gornji deo dojke, a ostale prste na donji deo. Kada beba prestane da guta, lagano stisnite dojku. Pogledajte kako to izgleda http://dojenje.roditelj.org/2014/07/22/kako-se-rade-kompresije-dojki/
   Za dohranom nema potrebe, dokle god beba dobija na tezini, bitno je da ne gubi. Ako zelite da povecate kolicinu mleka, mozete da unosite vise tecnosti, ili da se izmlazate na prazno, nakon podoja.
   Bilo bi lepo da nastavimo nas razgovor, cisto da otklonimo jos neke sumnje koje vas muce.

   Kristina Lukic, savetnica za dojenje na obuci

   1. Marija says:

    Beba za 10 dana puni 3 meseca.Ja joj na svaka 3 sata menjam pelenu i uglavnom je uvek vlazna.Nije prepunjena,ali teshka jeste.Chujem je da guta mleko,ali sad sisa po 15 min i onda pochne da plache i trazi cuclu.Pokushala sam da se izmlazam posle podoja pa da joj dam preko flashice,ali ona povuche i chim oseti mleko izbacuje flashicu.Probacu da pijem vishe technosti.Merila sam je juche i imala 4700 gr,a pre dve ipo nedelje na proshloj kontroli je imala 4500.Ne znam da li je dovoljno napredovala ?! Izmlazam se posle dojenja i uvek izvuchem od 20 do 40 ml. Ne znam da li bi trebala posle svakog podoja da se izmalazam ? Hvala vam puno na pomoci.:-*