web analytics

Znaci koji mogu da vas zabrinu tokom dojenja

February 18, 2012 by  
Filed under Normalno dobijanje na tezini

Sledeće situacije vas možda mogu zabrinuti, a ne znače da imate “premalo” mleka, niti da vaša beba premalo sisa:

1. Dojke vam deluju mekane i prazne

Mama koja se navikla na punoću i težinu svojih grudi, i stvorila sliku u kojoj u grudima ima puno mleka samo ako su dojke pune i teške, može se zabrinuti što su joj dojke odjednom postale meke i deluju prazno. Prva pomisao je da više nema dovoljno mleka i da “to malo što ima” ne može biti dovoljno za njenu bebu. Ne dopustite da vas ovo zabrine! Nakon početne prepunjenosti dojki, a posebno nakon nekoliko nedelja dojenja, vaše telo se savršeno prilagodi bebinim zahtevima. Ako dojite na zahtev svoje bebe, proizvodite tačno onoliko mleka koliko vaša beba svojim sisanjem traži. Mekane dojke su znak da je došlo do uspostavljanja ravnoteže između ponude i potražnje.

Znaci za brigu tokom dojenja

2. Beba se noću budi nekoliko puta

San većine novih roditelja  je beba koja spava celu noć. Iskreno, to je prilično nerealno očekivanje. Ako beba stara 10-ak dana prespava celu noć, verovatno nece dobijati dovoljno mleka.

3. Beba plače nakon podoja

Istina je da bebe plaču zbog gladi, ali postoje mnogi drugi razlozi za plač. Ne ograničavajte vreme trajanja podoja! Dovršite podoj na jednoj strani (neka beba sasvim isprazni dojku) pre nego što ponudite drugu dojku.

4. Podoji su učestali i dugo traju

Što je jednoj majci prečesto, drugoj može biti preretko. Jedna će podoj u trajanju pola sata smatrati predugim, a druga prekratkim. Ne zaboravite: NEMA PRAVILA KOLIKO ČESTO I KOLIKO DUGO TREBAJU TRAJATI PODOJI. Dozvolite svojoj bebi da sama uspostavi svoj raspored hranjenja i da sisa koliko želi. Beba može biti na dojci i 2 sata, a pritom svega 2 minuta efikasno sisati (gutati). U tom slučaju beba može ostati gladna i nakon dvosatnog podoja.

5. Ne uspevate da izmlazate “mnogo” mleka

Ovo ništa ne znači i ne bi vas trebalo zabrinjavati. Ne izmlazavajte se zato da biste saznali koliko mleka imate u dojkama, jer vas rezultat može zabrinuti i navesti na pogrešne zaključke. Vi sigurno imate onoliko mleka koliko vaša beba svojim sisanjem izvlači iz dojki. Problem može nastati ako mleko koje imate u dojkama ne dolazi do bebe jer:

 • dojite u lošem položaju;
 • beba nepravilno prihvata dojku;
 • beba ne sisa efikasno (ne guta mleko);
 • zakočen je refleks otpuštanja mlijeka.

Svi ovi problemi se relativno lako mogu rešiti.

6. Beba nakon podoja prihvata flašicu sa dohranom

To nikako ne mora značiti da je beba nakon podoja još uvek bila gladna. Beba može zbog izražene potrebe za nenutritivnim sisanjem prihvatiti cuclu na flašici. Ne zaboravite da upotreba flašice može poremetiti uspešno dojenje.

Fotografija

Komentari

7 komentara to “Znaci koji mogu da vas zabrinu tokom dojenja”
 1. filip says:

  imam jedan veliki problem moj bebac ima 4 tjedna i tokom dojenja pocme plakati vrti se neprestano i radi cudne zvukove tako me zabrinjava a nemogu zbog sveg kod ljecnika molim mame da mi pomognu ako znaju meni je povo dijeta

 2. Ivana says:

  Molila bih za savet.. Moja beba ima 6 nedelja i od pocetka imamo problem sa dojenjem. Krene sve super, cujem kako guta i nakon kraceg vremena krece u histerican plac. Sa flasicom isto tako. Krene da jede i prasne u plac. Nema problem sa soorom na jeziku, ne znam da li su grcevi jer kad stavljamo flasicu u usta imam utisak kao da se bori sa nekim da mu ne otme cuclu, mase glavom levo desno i vristi. Napredovao je na prvoj kontroli 1kg i pedijatar tvrdi da je sa njim sve u odlicnom stanju. A kako uspemo da ga nahranimo verujte mi, ne znam. Hvala unapred..

  • admin says:

   Tehnika sisanja bebe iz dojke i hranjenje nalazi flašicu su potpuno različite. Zbog toga vaša beba nikada nije naučila da sisa. Usta bebe i jezik se ne postavljaju isto na dojku i na cuclu. Isto tako, mleko iz dojke i iz flašice ne teku istom brzinom. Kada krene podoj mleko iz dojke ide brže nego kasnije kada ga beba treba “izvuci” sisanjem. Tada, verovatno, beba počnje da negoduje i postaje nervozna. Iz flašice ide istom brzinom na početku i na kraju, a to što place pred hranjenje flašicom je najverovatnije zbog one tehnike sisanja iz dojke i “hvatanja” čučne ustima. Beba je “zbunjena”.

   Ono što trebalo uraditi kada beba u toku podoja prestane da sisa, unervozi se i počne da place je: smiriti je (nositi je i blago ljuskati, tiho joj pevati, promeniti uobičajeno mesto gde je dojite, možda leći sa bebom na krevet, nekada pomaže i tehnika “koza na kozu”) pa nastaviti podoj. Nikako ne davati flašicu. Pošto ste Vi već uveli flašicu (ne piše da li izdojeno ili AD) potrebno je da što pre izbacite flašicu iz upotrebe. O tome kako da izbacite flasicu imate više na nasem sajtu -http://dojenje.roditelj.org/download/ Izbacivanje flašice nije baš lako, ali ukoliko ste doboljno uporni i strpljivi, moguće je.

 3. Marija says:

  Imam pitanje za vas jer sam vrlo zbunjena. Moja beba ima 4ipo mjeseca, bili smo na kontroli i za mjesec dana napredovala je 700g, pedijatar kaze da to nije dovoljno i da joj treba dohrana. Jos uvijek joj nisam uvela dohranu jer smatram da ce ako to uradim ubrzo doci kraj dojenju, ali se istovremeno plasim sta ako je moja beba stvarno malo napredovala i sta ako ne sisa dovoljno. Inace ona sisa bas kratko ali svo vrijeme se cuje da bas sisa. Molim vas za savjet. Unaprijed hvala.

  • Savetnica za dojenje says:

   Poštovana,
   to je i više nego očekivani napredak za bebu u tom uzrastu. Beba je:sada snažnija, pa podoji traju kraće, ali i aktivnija, pa se više troši. Kakav je napredak imala na dosadašnjim merenjima? Koliko ima podoja u 24h? Koliko mokrih i ukakanih pelena? Odgovorite na ova pitanja, mada u biti nemate razlog za brigu, jer je ovo i više nego solidan napredak.
   Lep pozdrav,
   Dragana Vasic, savetnica za dojenje

Trackbacks

Pročitajte mišljenja drugih...
 1. […] Neke situacije vas mogu zabrinuti, ali one najčešće nemaju veze sa napredovanjem bebe. […]

 2. […] da li neke situacije sa dojenjem koje mogu da vas zabrinu zaista znače da nemate dovoljno […]Ostavite komentar

Zanima nas vaše mišljenje...
i ako želite sličicu uz komentar, treba vam gravatar!