web analytics

Mastitis

November 27, 2011 by  
Filed under Problemi tokom dojenja

Šta je to mastitis?

Mastitis je upala tkiva dojke. Do upale može doći zbog začepljenog mlečnog kanala ili zbog prepunjenosti neadekvatno ispražnjene dojke. On može da zahvati deo jedne dojke, celu dojku ili obe dojke.

Kako se leči mastitis?

Kod mastitisa se takođe kao i kod prepunih dojki preporučuju tople obloge, tuširanje ili još efikasnije potapanje dojke u što topliju vodu i nežna masaža dela dojke koji je problematičan. U toku ovog procesa može da se desi da mleko samo krene. Samim njegovim izlaskom u dojkama se smanjuje napetost i bol. Poželjno je takođe da se odmah posle masaže podoji beba ili izvuče mleko iz dojke. Kada mleko teče tada se najefikasnije odčepe kanali u kojima je doslo do zastoja.

Nudite često bebi da sisa iz „obolele“ dojke. Poželjno je da se bebi ovakva dojka nudi bar na svaka dva sata, prvo ona pa onda „zdrava“ dojka. Česti podoji će pomoći da ne dođe do prepunjenosti bolne dojke.

Raskomodite tesne gornje delove garderobe, pogotovo brushalter. Ukoliko vam to ne predstavlja problem, budite par dana bez brushaltera ili nosite brushalter koji je za broj veći. Bilo bi dobro da probate i neki drugačiji model od uobičajnog kog uvek nosite. Mozda vam ne odgovara brus koji nosite jer vrsi pritisak na dojku i zbog njega dolazi do zastoja mleka na određenom mestu.

mastitis sta raditi

Proverite polozaj bebe dok sisa. Obratite pažnju kako je beba postavljena na dojku. Potrebno je da široko otvori usta pre nego što prihvati dojku i da veći deo areole (tamnog dela oko bradavice) bude u njenim ustima. Dobar položaj ce pomoći bebi da pri svakom podoju efikasno izvuče maksimum mleka iz svih delova dojke.

Različiti položaji za dojenje. Eksperimentišite sa razlicitim položajma za dojenje da bi beba pronašla najefikasniji za rešenje nastalog problema.

Odmor. Mastitis može da bude prvi znak da mama pokušava da radi više nego što je preporučljivo.Odmaranje je jako bitno za mame koje doje. Pokušajte da se odmarate uvek kada i beba i da ste manje na nogama nego obično. Izbacite iz svog rasporeda na neko vreme sve one akivnosti koje su trenutno višak.

Da još jednom napomenem da je poželjno nastaviti sa dojenjem svo vreme. Nemojte da prekidate sa dojenjem zbog mastitisa.

Foto

Tereza Miljković, savetnica  za dojenje

Komentari

3 komentara to “Mastitis”
 1. Đurđija says:

  Ja sam dva puta imala mastitis zbog hiperlaktacije. I to u prvih dva meseca dojenja. Dodala bih nešto, zbog onih mama koje imaju ovaj problem. Kod mastitisa može da se pojavi temperatura i to visoka. Temperatura može da vam skoči i preko 40 i to vrlo brzo, zato je bitno da, čim osetite da se prave tvrde grudve ili da je dojka na nekim mestima izrazito crvena, kao kad izgorite na suncu, odmah reagujete! Pored svega što je navedeno u tekstu, preporučila bih “recept” koji mogu slobodno da tvrdim da je najefikasniji od svih preporučenih. Uzmite glavicu kupusa, odvojite cele listove, prekrijte ih pelenom i pređite peglom preko njih (opeglajte ih) i tim toplim listovima obavijte dojku (ALI NIKAKO PREKO AREOLE). kad se listovi ohlade zamenite ih novim, takođe opeglanim, toplim. Kupus je čudotvorac za ovakve stvari. Izvlači toplotu i odčepljuje zapušene kanale. Svakako mislim da je bitno da se obratite lekaru (ginekologu). Moguće je, kao što je kod mene bio slučaj, da mastitis ne može da prođe zbog izmlazavanja. Čim sam prestala da se izmlazavam prestao mi je mastitis. Jer izmlazavanjem podstičete laktaciju a ako su kanalići zapušeni dolazi do začepljenja i upale. Bebu možete da dojite i ako imate temperaturu, meni su rekli do 39 stepeni, pa sam tako i radila i nije bilo nikakvih problema. Pila sam febricet za skidanje temperature jer je on bezbedan za bebu i primala sam penicilinske injekcije zbog upale. Takođe bih dodala da je bebi teško da izvuče mleko kroz začepljene kanale pa morate biti uporni. Ako krenete da dohranjujete bebu AD formulom, možete kasnije da prekinete sa dojenjem jer je bebi lakše da cucla na cuclu neko da vuče mleko preko bradavice. Neke bebe se posle ulenje pa neće da sisaju. Sa masažom budite umerene, tj. masaže moraju biti što laganije da ne biste povredile tkivo. Za kraj >> NE ODUSTAJTE, to tako brzo prođe da ne možete da verujete iako je vrlo mučno i bolno iskustvo. Ako vam je podstrek, ja sam moju devojčicu dojila PUNE dve godine, mastitis me nije sprečio, a ne mora ni vas koje imate taj problem. Srećno!
  I još nešto, nemojte mnogo tečnosti da unosite u tom periodu, samo po malo, koliko da niste žedne. Voda, sokovi i uopšte tečnost utiče na povećanje laktacije i sve što sadrži vitamin B.

 2. Ana says:

  Ja sam mama sedmomesecnih blizanaca. Imala sam mastitis jos od prvih dana porodjaja, bez obzira sto sam se redovno izmlazavala i dojila decka. Dojke su bile upaljene, bradavice izgrizane i redovno pod temperaturom. Masirala sam se nezno, tusirala toplom vodom, stavljala obloge od kupusa, potapala dojke u toplu vodu i primala inekcije. Nista nije pomoglo. Dok nisam otisla kod svog ginekologa koji mi je grubo (najblaze receno) izmasirao dojke, a zatim iznad lavaboa dooobro stiskao. Brojala sam sve zvezde i mrstila se, ali je tek tada mleko krenulo kako treba. Islo je u nekoliko mlaza odjednom, dugo kao kad pustis crevo. Hvala Bogu, ta agonija je prosla. Dugo sam imala mleka za oba blizanca, medjutim sada posto samo jedan sisa, ne luci se dovoljno mleka za drugu bebu, tako da jednu bebu dohranjujem, a druga i dalje sisa. Ali mi to ne pada tesko, jer bi mi bilo teze da istovremeno dojim dvoje, narocito nocu.

 3. Snezana says:

  Moje dete sada ima 13 godina. U periodu dojenja, koje je trajalo 2,5 godine imala sam 3 x mastitis, koji je svaki put lečen antibioticima, ček treći put i injekcijama. Prvi mastitis se desio u porodilištu,zbog velikog priliva mleka, a nedovoljnog dojenja. Izmuzanje nije bilo dovoljno, tako da je došlo do otvrdnuća u delovima dojki, čak i crvenila. Bolovi su bili nepodnošljivi. Međutim, znanje o vrednostima i dobrobitima prirodnog dojenja i sam osećaj da je činim pravu stvar, su mi pomogli da prevaziđem te teškoće i nastavim sa dojenjem. Dete i ja smo i dan danas savršeno zdravi. Hvala Bogu da sam imala priliku da doživim ČUDO dojenja. Dete, koje se tek rodi i ništa ne zna , osim da otvori ustašca i krene prema dojci, je jedno od najlepših čuda, koja sam videla. Čak i kada nismo bili zajedno, nadolazak mleka značio je da je moje dete gladno… Ta posebna veza, koja se stvori između majke i deteta u tom periodu, kako su mi govorile mama, baka i tetke, zaista ostaje celog života. Zahvalna sam za to!:)

Ostavite komentar

Zanima nas vaše mišljenje...
i ako želite sličicu uz komentar, treba vam gravatar!