web analytics

Dobijanje na težini bebe

December 27, 2010 by  
Filed under Normalno dobijanje na tezini

Većina novorođenčadi gubi na težini u prvih 3-4 dana života. Ovo je normalna pojava, a gubitak može biti  5-7% od težine. Bebe obično nadoknade taj gubitak u toku sledećih 2-3 nedelje.

Koliko je beba dobila na težini uvek se računa od najmanje težine koju je beba imala. Što više beba izgubi, duže će joj trebati da povrati tu težinu.

Tipping (almost literally) the scales at 10 lbs, 15 oz.

Creative Commons License photo credit: Herkie

Najmanja preporučena težina koju zdrava dojena beba, u prvih 3 meseca može da dobije za jednu nedelju, je od 113 do 227gr. Tako će do, otprilike, petog ili šestog meseca života udvostruciti težinu koju je imala na rođenju.

Rast u visinu je prosečno 2,5cm za mesec dana, a obim glave se prosečno poveća za 1,27cm mesečno tokom prvih šest meseci života.

Bebe najviše napreduju tokom prva tri meseca, onda se taj napredak znatno usporava.

 • Dojene bebe starosti od 4-6 meseci u proseku dobijaju od 85-145gr nedeljno, a dojene bebe starosti od 6-12 meseci dodaju na težini 45-85 gr nedeljno.  Sa godinu dana starosti, prosečna dojena beba teži oko 2,5 puta više nego na rođenju, povećala je visinu za oko 50%, a obim glave za oko 33%.

Ne opterećujte se čestim merenjem bebe. Vage su baždarene različito pa su moguća velika odstupanja koja vas mogu nepotrebno zabrinuti. U većini slučajeva dovoljno je da se merenje bebe obavi prilikom redovnih kontrola kod pedijatra.

Ali, nije samo težina bebe bitna. Mora se gledati celokupno stanje i ponašanje bebe. Koža normalne, zdrave dojene bebe treba da je ružicasta,  meka i vlažna na dodir. Ako je blago uštinemo i pustimo, koža se odmah vraća u prvobitno stanje, ne zadržava izgled uštinute koze. Ako je pritisnemo, ne ostaje udubljena, već odmah vrati prirodan izgled. Tkivo oko očiju i u usnoj šupljini je vlažno i ružicasto. Ovo su znaci da beba dobija dovoljno tečnosti. Beba koja se smeši, svakodnevno uspostavlja kontakt sa očima majke, zanima ga okolina, imitira izraze lica, ima dobar mišicni tonus, i pokazuje normalne znake razvoja verovatno dobija dovoljno hrane.

Još jedan način da vidite dobija li vasa beba dovoljno hrane je brojanje mokrih i pokakanih pelena. Za prva dva dana života bebe normalno je da ima 1-2 mokre prelene. Počevši sa 3-4 dana života, bebine mokre pelene i broj stolica tokom dana se povećava. Tada beba treba imati barem 6 mokrih pelena, i barem 2 stolice dnevno. Urin dojene bebe je obicno bezbojan. Posle prve nedelje života, novorođence treba imati 4-6, pa i više stolica dnevno. Posle 6 nedelja života, broj stolica se smanjuje.  Kod nekih beba se dešava da stolica izostane i po nedelju i dve dana. Dok se god beba ponaša normalno, izgleda dobro i dobro napreduje u težini, ovo nije stvar za zabrinjavanje. Nije poželjno nikakvo stimulisanje pražnjenja creva. Na kraju se stolica ipak pojavi, i izgleda uobičajeno i normalno.  Prva stolica kod novorođene bebe se naziva mekonijum,  ima crno-zelenkastu boju, gusta je i lepljiva. Nju beba obično izbaci u prva dva dana života. Od trećeg dana života, stolica je retka, zlatno žute do boje senfa, i ima zrnastu strukturu. Veličine je kovanice.

Beba koja dobija dovoljnu količinu majčinog mleka sisa na vrlo specifičan način. Ali pripazite, to što beba drži dojku u ustima i pomera usta kao da sisa, ne znači nužno i da guta mleko. Podoj beba započinje brzim neujednačenim pokretima vilice. Nakon nekoliko sekundi ili minuta, pokreće se refleks otpuštanja mleka, pa beba ujednačenim ritmičkim pokretima guta mleko koje samo teče. Kad beba efikasno guta, uz ritmičke pokrete usana i obraza, može se primetiti i lagano pomeranje bebinih ušiju i kože oko slepoočnica. Uz to, majka u tišini može da cuje zvuk gutljaja, zatim kratku pauzu, pa opet gutljaj, pa pauza, i tako dalje. Beba bi trebala bar nekoliko minuta po svakom podoju gutati tačno na ovaj način.

Neke situacije vas mogu zabrinuti, ali one najčešće nemaju veze sa napredovanjem bebe.

Pročitajte i kako da poboljšate napredak vaše bebe u težini.

Ubrzano dobijanje na težini

Kada beba dobija na težini brže nego što je uobičajeno, majka se može zabrinuti i zapitati se da li je to put prema gojaznosti u odrasloj dobi.

Kada govorimo o isključivo dojenoj bebi mlađoj od šest meseci, mama može biti bez brige. Majčino mleko nema “praznih kalorija”, kao što je to slučaj kod potpuno prerađenih namirnica. Nije dokazano da će deca koja ubrzano napreduju samo na majčinom mleku, imati problema sa prevelikom težinom u starijoj dečjoj dobi, kao adolescenti ili odrasli ljudi. Ako vam se vaša beba čini previše bucmasta i možda preteška za svoj uzrast, imajte na umu da ove “zalihe” koje se akumuliraju u ovom relativno pasivnom dobu dok beba iskljucivo sisa, predstavljaju pripremu za izuzetno aktivno vreme koje sledi kada dete starosti od 1 do 2 godine propuzi i prohoda. Obično u starosti od 2-3 godine te se zalihe prirodno potroše i dete se vizuelno izduži i “stanji”.

Potrebe za hranom su različite i individualne kod svakog deteta,  i ograničavanje dojenja u smislu proređivanja podoja ili uvođenja čaja ili vode kao zamene za obrok majčinog mleka, ne vode prema zdravijem detetu. Ako odlučite da ograničite rast stavljajući bebu na dijetu, postoje rizici koji nisu zanemarljivi. Ako je beba mlađa od šest meseci i već uz majčino mleko dobija i dohranu, treba naglasiti da  rano uvođenje ostalih namirnica osim majčinog mleka može dopineti preteranom hranjenju. Kako bebe ne mogu jasno dati do znanja kada su primile dovoljno hrane, postoji rizik da će majka dete hraniti previše i tako početi obrazac hranjenja koji zanemaruje detetove znake.

Ukoliko dohrana čini znatan deo detetove ishrane, a majka želi da je smanji, to može učiniti postupno na način da češće doji kako bi joj se količina mleka povećala i bila dovoljna da podmiri sve potrebe deteta.

Ako je dete starije od šest meseci i u dohrani jede visoko kalorične namirnice, pa izuzetno brzo dobija na težini, majka može ponuditi prirodniju i zdraviju vrstu hrane, kao što su sveže voće i povrće. Takođe ne treba zaboraviti da je majčino mleko osnovna hrana tokom cele prve godine života deteta. Dohranu treba smatrati kao dopunu dojenju tokom tog razdoblja.

Napisala Marija Milanović

Izvori: The Breastfeeding Answer Book, LLL; www.roda.hr.

Share

Komentari

22 komentara to “Dobijanje na težini bebe”
 1. maja says:

  moja beba je rodjena sa 3450,izasli smo iz bolnice sa 3270,posle mesec dana je napredovala 630g,samo je dojim,ne koristim dohranu.da li je to normalno?

  • Duska says:

   Moja beba je napredovala 600 g za prvih mesec dana.. Meni je to izgledalo malo, ali pedijatar me hrabrio da je to ok. Zato sam nastavila samo sa dojenjem, a onda je u drugom i trecem mesecu beba mnogo brze napredovala. Kutija Humane je stajala na polici od prvog dana, a mi smo izdrzali bez nje.
   Moje misljenje je da bebe dobijaju na tezini vise zbog genetske predispozicije i naravno ako neko dodatno “kljuka” dete jer misli da su “debele” bebe zdrave. Moj mis je dobijao na tezini taman koliko treba u sestom mesecu je udvostrucio tezinu, a sto je najvaznije zdrav je. A taj imunitet je svakako dobio od mog mleka. Moja drugarica ne doji i stalno dodaje bebi neke vitamine, nigde ne ide da se beba ne razboli i naravno to ne uspeva. Mi smo non-stop napolju, svi ga gnjave, nema vise iskuvavanja cucli i flasica i nikad se do sad nije razboleo. Meni je to najvaznije.

 2. boka says:

  Moja prva beba je rodj sa 4.00,na prvoj kontroli tezila je 5.250,a zatim sve manje i manje a drugi bebac devojica rodj.sa 3.700 na prvoj kon isto 5250…videcemo zaa dalje.dr.se bas iznenadila na napredku za oboje…poz

 3. Ceca says:

  Dojim bliance, za nedelju dana napunice pet meseci. Zadnje dve nedelje, poceli su da traze cesce dojenje, na dva sata preko dana, a nocno dojenje je ranije bilo jednom, dok sada 2 do 3 puta traze. Cini mi se da krace sisaju pa je moguce da se nenahrane dovoljno pa ponovo traze kroz dva sata. Ali, nisam sigurna, mozda nemam dovoljno mleka, mozda sada brze sisaju pa se meni cini da je krace. Kako da znam da li dobijaju dovoljnu kolicinu mleka? Devojcica je rodjena sa 2300 a sada ima oko 6200 a decak sa 2700 a sada ima 7100. Dobro napreduju u tezini I veseli su ali na dva sata pocinje kenjkanje a smire se nakon sisanja. Pedijatar je jos na prosloj kontroli predlozio kasice ali ja sam trazila da nastavim sa dojenjem do 6 meseci. Da li gresim I da li je vreme za uvodjenje kasica? S druge strane, veoma sam iscrpljena, smrsala sam dosta I imam manje kg nego pre trudnoce. Adaptirano mleko sam davala samo u pocetku, dok se mlecni kanali nisu razradili ili kad nisam stigla da izmlazam dovoljno mleka. Trebalo mi je vise od mesec dana da se naucimo sisanju. Hvala na odgovoru I veliki pozdrav

 4. danijela says:

  Moja beba je rodjena sa 3850 i izasli iz bolnice sa 3570, zatim je bilo nesuglasica da li pala tezina za 3=4 dana za 200g ili nije.Sesrta i dr. se nisu usaglasili. Ali sa mesec dana je imala tezinu sa rodjenja. Doji i ubacili smo i dohranu po savetu dra. Sada dohranu uzima 3x dnevno, a nocu samo doji. Ja imam jaku zelju da ona samo doji. Sada ima 37 dana od rodjenja. Pozdrav.

  • Milena Popević says:

   Poštovana Danijela,

   prvo što bi trebalo da proverite jeste da li je beba dobro postavljena na dojci, da li aktivno sisa tj. da li dobija vaše mleko. Najčešći uzrok lošeg napredovanja je loš položaj na dojci. Kad je beba loše postavljena onda ne sisa efikasno, takođe ne stimuliše mamino telo proizvodi više mleka pa to dovodi to toga da beba ne dobija dovoljnu količinu mleka.
   Adaptirano mleko koje dajete bi nabolje bilo da ne dajete flašicom da ne biste zbunili bebu. Bebu možete hraniti kašičicom ili špricem, na taj način se beba neće navići na flašicu i time napraviti još veći problem.
   Ukoliko beba dobro hvata dojku onda treba da obratite pažnju na to da podoj bude efikasan. Tek kad budete sigurni da je podoj efikasan i da beba dobija vaše mleko možete krenuti sa postepenim smanjivanjem količine mleka u flašici. Da biste dodatno pospešili produkciju mleka možete se izmlazati nakon podoja 5-10 minuta na svakoj dojci, čak iako iz dojke ne izlazi ni kap mleka. Na taj način šaljete signal vašem telu da je potrebno da proizvede više mleka. Ovaj proces može da bude dug i zahteva dosta strpljenja i upornosti.
   Veoma je teško dati konkretniji savet na ovako postavljeno pitanje.
   Ukoliko ste u Beogradu i u mogućnosti da dođete do Zemuna u petak 6. juna u 17h dođite do naše kancelarije na radionicu o dojenju da bismo mogli da vidimo kako se beba ponaša na dojci i damo vam neki konkretniji savet.
   Telefon savetovališta je takođe jedna od mogućnosti. Savetnica je dostupna svakog dana od 17 do 20h.
   Ovde možete pročitati još neke savete. http://dojenje.roditelj.org/2012/02/18/kako-da-poboljsate-napredak-u-tezini-vase-iskljucivo-dojene-bebe/

 5. doris says:

  Imam bebu staru 3 mjeseca. Rođena sa 3400g. Puštena doma sa 3250g. Sada ima 5300g. Isključivo dojim.Da li je to dovoljan napredak?

 6. Ivana says:

  Moj Sin se rodio sa 3280 iz bolnice smo izasli sa 3140. Sada sa puna tri meseca ima 5540 . Da li je to u redu ? Dr. mi je rekla da sada napreduje slabije i ja Sam se zabrinula. Hvala unapred

  • Savetnica za dojenje says:

   Postovana,
   potrebno mi je vise informacija. Posto ste se obratili savetnicama za dojenje, pretpostavljam da dojite vaseg sina. Da li dojite na zahtev? Koliko vasa beba ima mokrih pelena u toku 24 sata?
   Na nasem sajtu imate odlican tekst o bebinom napredovanju u prvih par meseci. http://dojenje.roditelj.org/2010/12/27/dobijanje-na-tezini-bebe/#comment-6171
   Bilo bi lepo da nastavimo prepisku i da mi odgovorite na moja pitanja, da razresimo neke vase nedoumice.

   Srdacan pozdrav,
   Kristina Kerecki Lukic, savetnica za dojenje na obuci

 7. Isa says:

  Moja beba je rodjena sa 4175 ibizgubila je i izasla iz bolnice sa 3995gr i visinom od 53 cm . Za dva meseca i tri dana ima ravno 6kg i 61cm visine. Obim glavice se povecao za oko 4 cm . Beba je samo ddojea pa me zanima da li je potrebna dohrana .

 8. tijana dunja says:

  Zdravo svima !Htela bih da pitam imam devojcicu rodjena je sa 3 600 a izasljsmo sa3450 sada ima .4 meseca i 20 dana ima 6700 a 65 duga samo je dojim a doktorica kaze da slabije dodaje Pa bih htela pitam da li to salo ili ne

 9. Uhura says:

  Poštovani,

  Moj sin je rodjen sa 3670 g, 52 cm. Nakon mjesec dana imao je 5100 g, nakon 3 mj. 7200 g, trenutno ima 7 mjeseci i 11,5 kg. Do 4 mjeseca sam ga isključivo dojila, dakle bez vode i čajeva, a u 4. mjesecu sam po preporuci pedijatra počela davati vodu,nezasladjene čajeve, voćne sokice, kasice i kompote.
  Napominjem – radi se o jednom obroku dnevno, koji ponekad i ne pojede do kraja niti ga silim na to.

  Pedijatra ne zabrinjava napredak bebe sve dok doji, medjutim voljela bih čuti vaše mišljenje o svemu ovome.

  • Savetnica za dojenje says:

   Postovana,

   vasa beba lepo napreduje, nema potrebe da brinete. Bitno je da i dalje nastavite da ga dojite na zahtev.

   Iako ste uveli cvrstu hranu, majcino mleko je osnovna hrana vase bebe do njenih godinu dana. Zbog toga se i cvrsta hrana zove i dohrana.

   Inace, kod iskljucivo dojenih beba, Svetska zdravstvena organizacija preporucuje uvodjenje krute hrane kada beba navrsi 6 meseci, jer mamino mleko zadovoljava sve bebine potrebe i za hranom i za tecnoscu.

   Srdacno,
   Kristina Kerecki Lukic, savetnica za dojenje na obuci

 10. Ana says:

  Postovani,
  Moja beba je rodjena u 35,4 nedelji na rodjenju je imao 2550 pa je kalirao na 2390 iz bolnice smo izasli sa 2600 pre dva dana je napunio mesec dana i kilaza nam je danas 3kg, moje pitanje je dal je normalno i dal je dovoljno da beba za dve nedelje koliko smo kuci napreduje 400g ili je to trebalo da bude vise???
  Unapred zahvalna

 11. Nataša says:

  Moja beba je rođena sa 2280 gr.tri nedelje radije,iz bolnice je izašla sa 2220 gr.Sada ima 3 mjeseca i ima 4910gr.imače je na adaptiranoj mliječnoj formuli novalac ar. Dali je ta težina dovoljna za njenu starost.Unaprijed hvala

 12. admin says:

  Poštovana Nataša, savetnice za dojenje su obučene da daju savete vezane za dojenje i probleme s dojenjem. Za decu kojasu na adaptiranom mleku, potrebno je da se konsultujete sa pedijatrom. Srdačan pozdrav

 13. Tijana says:

  Bas ste nekako ostro odgovorili zeni. Zar samo zato sto ne doji? Mogli ste samo da kazete bar – sve je u redu… Da sam ja dobila ovakav odgovor osetila bih se odbacenom i osudjenom. Boga ti – kako se usudjuje da postavi pitanje, a ne doji!?
  Kako god da hrani bebu, postoje valjda neki opsti normativi.
  Svuda su zene koje ne doje nekako diskriminisane, a ko zna zasto ne doje. One koje nece da doje da im se ne bi otegle sise, takve na ovakvim sajtovima ne provode vreme. Verovatno je to majka koja brine kao i vecina drugih i lepo bi bilo ohrabriti je, a ne odbrusiti joj…
  Oprostite sto sam se umesala, ali nesto mi bi zao zene, kad sam procitala vas odgovor.
  Ne komentarisem ovo zato sto ni ja ne dojim pa imam kompleks. Naprotiv. Samo, eto, ton u vasem odgovoru nije bas ohrabrujuci pa mi je zasmetao, kao da sam u njenoj kozi.

 14. Milena Kostić says:

  Postovana,

  Pokusavam da uvidim gde se mimoilazite sa komentarom nase savetnice i iskreno, ne uspevam. Slazem se da je odgovor mozda malo stur, al da je istinit, jeste. Ostar nije. Osudjujuci nije.

  Kao sto vidite, nas sajt se zove “Dojenje” i posvecen je mehanizmima i prevazilazenju eventualnih problema pri dojenju. Nase savetnice su savetnice za dojenje. To su vrsnjacke savetnice – mame koje su i same dojile a koje su obucene od strane eminentnih svetskih zdravstvenih organizacija i udruzenja koji se iskljucivo i samo bave tematikom dojenja.

  Mi bodrimo i mame koje svojoj deci daju AD, ali mi niti imamo znanja, niti bi smele da savetujemo oko njihovih beba. Jedino mozemo da ih uputimo na pedijatra njihove bebe. A pogotovo u situaciji doticne mame cija je beba rodjena 3 nedelje ranije.

  S postovanjem,

  Milena Kostic, savetnica za dojenje na obuci

Trackbacks

Pročitajte mišljenja drugih...
 1. […] Pogledajte koliko je normalno dobijanje na težini u zavisnosti od uzrasta bebe. […]

 2. […] Dobro se raspitajte koliki je minimalni dobitak težine za bebu u određenom uzrastu […]

 3. […] vaša beba dobija na težini i ima dovoljno mokrih pelena, nemate manjak mleka. Stoga, samo opušteno i nastavite da […]Ostavite komentar

Zanima nas vaše mišljenje...
i ako želite sličicu uz komentar, treba vam gravatar!