web analytics

Izmlazanje mleka

December 19, 2010 by  
Filed under Izmlazanje

Jedna od važnih veština koju bi svaka majka koja razmišlja o dojenju trebalo da nauči je izmlazanje mleka. Kako se izmlazati? Ručno ili upotrebiti pumpicu za izmlazanje? Šta ako ne uspevate da izmuzete dovoljno mleka? Kako se mleko čuva?

Izbor metode izmlazanja mleka

Da li ćete korititi pumpicu za izmlazanje ili Vam više odgovara ručna tehnika izmlazanja zavisi od toga u kakvoj je situaciji Vi nalazite. Ukoliko ćete biti odvojeni od Vaše bebe u jednakim intervalima (naprimer jer ste počeli da radite) ili ćete biti odvojeni od bebe jer je beba zadržana duže u porodilištu, o ovim situacijama bi pumpica za izmlazanje možda bila praktičniji izbor za Vas. Kao što je slučaj i sa svim ostalim uređajima tako i pumpica za izmlazanje ima različitih modela od ručnih, zatim malih električnih pumpica pa sve do duplih električnih pumpica koje izmlazaju mleko iz obe dojke u isto vreme. Izbor odgovarajuće pumpice zavisi isključivo od Vaših potreba i budžeta. Nije loša ni opcija da za početak pozajmite pumpicu pa ukoliko Vam odgovara da istu takvu i kupite.

Međutim ukoliko je izmlazanje mleka samo trenutna potreba, kao na primer ako je potrebno samo da popustite napetost u dojkama ili da izvučete manju količinu mleka da podmirite potrebe Vaše bebe za kratko vreme dok niste kući, možda će Vam u tom slučaju ručno izmlazanje mnogo više prijati. Ručno izmlazanje je tehnika koja se vremenom nauči.

Ručno izmlazanje:

Pre početka izmlazanja poželjno je da dojke „pripremite“ dojku tako što ćete je lagano izmasirati pokretima koji idu od korena dojke ka bradavici. Možete staviti toplu oblogu koja će pomoći lakše pokretanje mleka.

1. Dojku uhvatite palcem i kažiprstom u delu gde areola prelazi u kožu,
2. lagano gurnite prstima ka grudnom košu,
3. pritisnite prste jedan ka drugome i
4. oba prsta „gurnite“ lagano ka bradavici ali da prsti ne klize po koži.

Ponavljajte ovaj pokret nekoliko puta a zatim kažiprst i palac pomerite u pravcu kazaljke na satu (ili obrnuto) da bi ponovili ovaj postupak na sledećem mlečnom kanalu kao što je prikazano na slici.

Osnove izmlazanja mleka

Bez obzira koju tehniku izmlazanja koristite u početku učenja izmlazanja možete da se očekujete male prepreke. Verujte da je sasvim uobičajno da se u prvim pokušajima izmlazanja dešava da majka iako su joj dojke pune mleka nemože da izmuze više od par kapi mleka. Vežbanjem i upornošću doći ćete do trenutka kada ćete prvi put videti mlaz mleka i u tom trenutku ćete osetiti o čemu se radi i da izmlazanje može da bude jako korisno, jednostavno i nagrađeno dragocenim mlekom.

Količina mleka koju majka može da izmuze zavisi od više fatora koji zavise od toga kada se majka izmlaza (doba dana) pa do toga koliko je majka u tom trenutku opuštena ili pod stresom.

Evo nekoliko predloga koji mogu da Vam pomognu da se pokrene refleks otpuštanja mleka koji je važan faktor u celom ovom procesu, a na koji uticaj ima i fizička ali i psihička opuštenost majke.

 • Sedite opušteno; pokušajte da Vas u tim trenutcima niko ne ometa i da Vam ništa ne odvlači pažnju. Isključite zvono na telefonu i zamolite ukućane da Vas ne uznemiravaju. Ukoliko imate i starije dete pokušajte da ga zabavite nekom aktivnošću koja ne zahteva Vaše direktno učešće već dete može samostalno da se zabavlja neko vreme.
 • Budite skoncentrisani na ono šta trebate da radite. Bilo bi dobro da imate neku vrtu „rituala“ pre započinjanja izmlazanja kao što je naprimer ispijanje šolje čaja ili jednostavno opuštanje uz nekoliko dubokih udisaja. Ukoliko se izmlazate u kući ono što takođe može da Vam prija je tuširanje toplom vodom ili držanje toplih obloga (naprimer pamučna pelena koju ste zagrejali) da bi pomogli širenje mlečnih kanala i lakše pokretanje refleksa otpuštanja mleka.
 • Nekim makama pomaže jednostavno razmišljanje o svojoj bebi ili pogled na bebu koja opušteno spava, zamišljanje reke mleka, kontakt sa bebinom garderobom koja „miriše na Vašu bebu“…
 • Slušanje muzike ili razgledanje časopisa – bilo šta što će dozvoliti Vašem telu da se maksimalno opusti i dozvoli pokretanje mleka.

Kada se izmlazati i koliko često?

Kada izmlazati mleko i koliko često to zavisi od starosti bebe, razloga i od potreba samog trenutka. Ukoliko je Vaša beba mlađa od šest meseci a Vi ste od nje odvojeni duže vreme u tom slučaju je potrebno da se izmlazate najmanje na svaka tri sata. Na ovaj način ćete održavati proizvodnju mleka ali i sakupiti mleko koje Vaša beba može da koristi u Vašem odsustvu. Neke majke imaju praksu da izlazaju mleko rano ujutro dok su još kod kuće pre polaska na posao. Jutra su često dobro vreme za izmlazanje mleka jer se tada u dojkama nalazi najveća količina mleka a i telo ga tada jače proizvodi jer je majka odmorna. Ukoliko Vašoj bebi ne treba veća količina mleka, jer je već velika i jede raznovrsnu hranu, u tom slučaju će možda biti dovoljno da mleko izmlazate jednom dnevno ili samo u trenutcima kada osetite napetost u dojkama i to samo tek toliko da ta napetost popusti.

Kako da čuvate izmuzeno mleko?

Koliko mleka ostavljati?

Teško pitanje! Nemojte da upoređujete Vaše mleko sa količinama adaptiranog mleka. Uopšteno rečeno bebe koje sisaju za jedan obrok piju od 60-120ml mleka tako da je najbolje da količine mleka pri skladištelju ne budu veće od 120ml. Mnogo je praktičnije da spremite vise „doza“ sa manjom količinom Vašeg mleka.

Izvor: www.llli.org
Sara Walters
Carmarthen Wales UK
From NEW BEGINNINGS, Vol. 24 No. 4, July-August 2007, pp. 168-9

Tereza Miljković, savetnica za dojenje udruženja RODITELJ

Share

Komentari

29 komentara to “Izmlazanje mleka”
 1. jana says:

  Ako se izmlazam ručno u sterilnu bočicu mogu li to mleko da dam svojoj bebi, i da li mogu da sastavim dve bočice izmlazanog mleka koje su izmlazane u razmaku od par sati (jedna je već bila u frižideru) podgrejem (u vrućoj vodi) pa da dam svojoj bebi?

  • dragana says:

   Mleko koje je bilo u frižideru podgrejte do temperature tela, pa zatim spojite sa sveže izdojenim.

   • jana says:

    O.K. znači moram da prospem ovo što sam već spojila za svaki slučaj?!

    • dragana says:

     da…verovatno ste to već uradili…vidim da nam nema druge nego da organizujemo celodnevno dežurstvo na sajtu :)

     • jana says:

      Ali čitam na raznim forumima da žene dodaju tek izmazano mleko u ono koje je u frižideru (hladno) i da njihovim bebama ništa ne fali. Više ne znam koga da slušam. Dr. mi je rekla da može da stoji u frižideru 24h najduže a opet neko drugi kaže da može i duže. Ja sam probala svoje mleko koje je stajalo malo duže od 24h i ništa mu nije falilo nije promenilo ukus. Pretpostavljam da ne može tako brzo da se pokvari.

     • dragana says:

      Poslala sam Vam mail sa detaljima. Vi morate da procenite koga ćete slušati.Tuđa iskustva mogu biti korisna, ali i kontraefektna-na Vama je da ih prihvatite ili ne. Podaci koje ste od nas dobili potiču od institucija koje predstavljaju autoritet u sferi dojenja, te nekako, bar meni, nose veći kredibilitet nego ono što pričitamo na forumima ili čujemo u parku.

 2. jana says:

  Naravno da ste u pravu ali ni doktori ne mogu da se usaglase. Ipak zdravlje deteta je na prvom mestu pa nećemo rizikovati. A ne slušam ja žene po forumima samo volim da vidim kakva su iskustva ipak može da se naleti na nešto pametno.

  • dragana says:

   Doktori čije izvore koristimo mi, kao i naše koleginice iz regije, kao i koleginice iz La Leche lige, kao i IBCLC itekako imaju usaglašene stavove ;) Na veliku žalost, mnogo je malo naših pedijatara koji se bave dojenjem i mogu da pomognu.

   • jana says:

    Nije mi stigao mail ili sam ga greškom obrisala.
    Imam još samo jedno pitanje :) pošto imam mleka i više nego što je potrebno za jedan podoj, pa ponekad ako beba još uvek spava i nije joj vreme za buđenje ja se naravno izmazam da rasteretim grudi jer mnogo nabreknu. Ako izmazam sve što ide u mlazu i ostane samo ono što ide polako a beba se u međuvremenu probudi da li imam dovoljno da je nahranim, s obzirom da joj je dovoljno 90ml jer je hranim na svaka 2 -2,5h ili da joj obavezno dam ono što je tek izmazano? Znam da mleko ne može tek tako da nestane i da se konstanto obnavlja.

    • dragana says:

     Proverite da nije u spam folderu. Ako nije, poslaću Vam ponovo.
     Za situaciju koju navodite mogu Vas samo upozoriti da je dobar put ka nastajanju hiperprodukcije. Kada se dojke prepune, izdoji se svega par mlazeva, tek da napetost popusti, je rako se preteruje, telo dobija znak da treba da pravi više mleka i onda ulazite u začarani krug.
     Ako nije indiskretno-zašto, ako beba sisa, dajete izdojeno mleko? I kako znate da joj je 90 ml dovoljno?

     • jana says:

      Pa pedijatar mi je rekao da je bebi dovoljno 90ml da se ne bi prejedala i povraćala, a inače mi je zabanio da ga dojim po pola sata tj. 15-15 kao sam pre par dana radila pošto je počeo dobro da povraća i rekoa mi da mu dajem samo 10min na jednu i 5 na drugu na svakih 2h a li ja vidim da ipak njemu želudac ne može da prevari na 2h pa mu dajem na 2,5h. I onda mu ja ponekad dam 90ml čisto da budme sigurna da je dovoljno pojeo. Tačno sam primetila da od ako se redovno izmazam imam sve više mleka i ako sam još u bolnici imala za dve bebe sigurno. :)

 3. jana says:

  A da ponekad on prespava noć i onda je meni mnogo lakše da se izmazam nego da ga budim jer su mi rekli ako spava preko noći da je to dobro.

 4. aleksandra says:

  Zdravo,imam par pitanja,zapravo svoju bebu od tri meseca dojim od pocetka i svakog meseca dodavala je oko kilo i sto grama,medjutim kada posisa i jednu i drugu napravi se pauza od par(6-7) minuta i onda krene ostatak mleka i tako bude dva puta,mene zanima kako da mleka bude u kontinuitetu. I od cega to zavisi? Hvala i pozdrav!

  • Milena Popević says:

   Draga Aleksandra,

   to što se kod vas dešava je sasvim normalan ciklus otpuštanja mleka. U toku podoja tzv. “let down” ili otpuštanje mleka može da se javi i nekoliko puta u zavisnosti od dužine podoja.
   Mleka ima u kontitnuitetu samo što nekad teče brže, nekad sporije. Ukoliko vaša beba negoduje u trenucima kad mleko do nje sporije stiže možete joj pomoći kompresijama dojki.

 5. Marija Milanovic says:

  Pozdrav,Aleksandra.
  Ovo sto opisujete je normalno desavanje. Tako funkcionisu dojke u laktaciji. Ako beba sisa redovno, u dojkama ima uvek makar malo mleka, cak iako je beba upravo podojena. Mleko iz dojke izvlaci beba, uz pomoc vaseg refleksa otpustanja mleka, koji osecate kao trnce ili peckanje kroz dojku, a onda i vidite kako mleko ide. Vazno je da znate da je to samo pocetak izlazenja mleka, beba dalje vuce sama i dovoljno je da cujete da guta. Mnoge zene uopste ne osecaju ovaj refleks. Refleks otpustanja mleka (ili let-down refleks)je kao i svi drugi refleksi nevoljan, i njime rukovode iskljucivo hormoni i stimulacija bradavice. Najbolju stimulaciju bradavice radi beba svojim sisanjem, ili majka rucnim izmlazavanjem. Vi nepamte potrebe da se izmlazavate, vasa beba je do sada jako dobro napredovala, mozete biti spokojni, i nastavite da je dojite i dalje.

 6. Edna says:

  Molim vas da mi pojasnite..naime moja beba ima mjesec dana I non stop trazi da sisa.Vrijene podoja je u razmaku od 10 min do 4h. Od cega vrijeme zavisi, da li od kolicine mlijeka I da li mlijeko moze da bude slabo pa da ne zadovolji bebine potrebe. Ja sam pocela da izmuzam sa pumpicom I nekad iz obe dojke izmuzem 40 a nekad I do 120 ml.od cega ta kolicina zavisi. I posto je beba mala sa li postoji neki nacin da se uobroci jer je ovakav tempo jako naporan. Bebica vuce 5 min I onda zaspi na 10 min I opet trazi…

  • Milena Popević says:

   Poštovana,

   ponašanje vaše bebe je sasvim normalno za taj uzrast.
   Bebe u tom uzrastu ne sisaju samo radi hrane, sisaju i jer imaju potrebu da budu u blizini mame (vi ste osoba sa kojom je provela 9 meseci i vas najbolje poznaje), takođe sisaju i da bi dodatno stimulisale proizvodnju mleka, a ponekad su samo žedne pa kratkim podojem utole žeđ.
   Majčino mleko nikad nije slabo, ono je uvek baš onkvo kakvo je vašoj bebi u tom uzrastu potrebno. Vrlo je moguće i da ste prošli ili ste trenutno u skoku u razvoju pa vaša beba, čestim sisanjem, na prirodan način povećava količinu mleka kod vas.
   Nije preporučljivo uobročavati tako malu bebu. Ono na šta bi trebalo da obratite pažnju je da beba bude pravilno postavljena na dojci, da efikasno sisa i da što više isprazni jednu dojku pre nego što joj ponudite drugu.

   • Edna says:

    Molim vas da mi objasnite kako cu znati da dogs prazna. moja beba nakon podoja cesto vrati tzv visak mlijeka podrignuti bljucnuti stucati I opet trazi jos. Da li da joj nakon svega toga ponudim jos ili…?

    • Milena Popević says:

     Mleko koje beba izbaci kada podrigne nije višak mleka, već mleko koje se nalazilo iznad mehura vazduha u želucu. Kad beba bljcne treba joj ponovo ponuditi dojku.
     Dojke se nikad ne isprazne potpuno, ali kad beba pusti dojku kojom je počela podoj onda bi joj trebalo ponuditi drugu.

     • Edna says:

      Beba uglavnom ne pusta dojku po sat I vise a mislim da je problem u tome sto brzo zaspi. Tako nam podoj moze trajati I po pet sati. Ako aktivno sisa to traje 2 ili tri minute I onda zaspi tako da nekad izgleda kao da dojku cucla a ako je odvojim onda place..cesto u tim momentima promijenim dojku ali stvar je ista. Mozete li me savjetovati sta da radimo da bebica ne zaspe. tako brzo.. zahvaljujemo vam na odgovorima I strpljenju.

 7. Danijela says:

  Postovani ,

  Imam bebu od dva meseca i dvadeset dana,samo je dojim. Interesujem me kako mogu da zamrznem mleko? Ako npr imlazem pumpicom 50 ml mleka da li i koliko moze da stoji u frizideru pa tek onda da se zamrzne i da li mogu da spajam sa drugih 50 ml od istog dana pa tek onda sve zajedno da zamrznem?
  i kako mogu da znam koliko je bebi potrebno mleka po obroku?
  Moram uskoro da se vratim na posao pa bih volela da moje dete dobija moje mleko a ne da koristim adaptirano.
  On sad jede odprilike na 3h preko dana,nocu spoji ponekad i vise od 6h napreduje dobro, na rodjenju je imao 3850gr i 54 cm a sa dva meseca i deset dana 6040gr 62cm.
  Srdacan pozdrav

  • Milena Kostić says:

   Draga Danijela,

   Vaše mleko možete da čuvate u frižideru do 72 sata. Tokom dana možete više puta da izmlazate mleko i da se ono spaja u istu posudu, ali je jako bitno da se svaka nova količina posle svakog izmlazanja najpre ohladi u frižideru 2-3 sata pre spajanja sa starim mlekom koje je već ohlađeno. Možete tako da spajate i količine od 2 različita dana. Tada pri obeležavanju datuma napišite datum prvog dana skupljanja.
   Što se tiče samog zamrzavanja, u zamrzivaču na -18 stepeni mleko može da se čuva do 6 meseci.
   Što se tiče količine koju treba da zamrznete, pokušajte da to budu količine između 50ml i 120ml. Tako će Vam biti najpraktičnije. Uvek obeležite na posudi datum skupljanja mleka.
   Koliko tačno ml mleka po obroku će trebati Vašem detetu je teško odrediti jer se njihove potrebe menjaju sa razvojem, kao što se i svaka beba međusobno razlikuje. Ukoliko beba ne popije svu količinu ponuđenog mleka, možete ga vratiti u frižider na 2 sata pa probati ponovo da ga ponudite. Ako i tada preostane, potrebno ga je baciti.
   Pri odmrzavanju mleka najsigurnije je da nekih minimum 12 sati ranije prebacite posudu iz zamrzivača u frižider i da se tako otopi. Ako Vam treba hitnije, možete da posudu stavite pod mlaz vode. Kada se potpuno odmrzne u frižideru može još da stoji 24 sata. Nikako nemojte da mleko koje je jednom odmrznuto ponovo zamrzavate!
   Kad želite da ponudite mleko bebi, prethodno ga zagrejte tako što ćete posudu sa mlekom da stavite u posudu sa vrelom vodom. Jako je bitno da ga ne otapate ili grejete na šporetu ili u mikrotalasnoj, kao ni da ga ne ostavljate na sobnoj temperaturi da se odmrzne.

 8. Jelena says:

  Postovani,
  Imam bebicu 14 dana i receno mi je prvo da je dojim na 3 sata zbog. I uspostavljana laktacije i njenog napredovanja i jer se sams ne budi, ali babicasad kaze da ne moram da je budim nocu ako spava, a da se ja izmlazam samo do olaksanja. Niko mi nije objasnio dokle tako i da li ja non stop pratim ritam od 3 sata.Grudi su mi bile prepune, a sad je vec bolja situacija, jer bebac bas dobro sisa i da li je potrebno nakon nje da se izmlazam zbog proizvodnje mleka ili je sasvim dovoljno to sto ona izvuce da imam posle doboljnu proizvodnju mleka?

  • admin says:

   Da bi se uspostavila laktacija kako treba tj. da proizvodnja mleka odgovara potrebama bebe, najbolje je da bebu dojite po zahtevu. To znaci da joj nudite dojku cim pokaze znake gladi (meskolji se nervozno, stavlja ruke u usta, pokusava da sisa sta god joj je u blizini, place itd.). To je kod nekih beba pravilno u nekom vremenskom intervalu, a kod nekih nema pravila. Beba od 14 dana je suvise mala da bi je dojili na vise od 3 sata. Moj savet Vam je da probate da je budite i nesto cesce. Tako mala beba moze zbog gladi da padne u hipoglikemiju i tada je pospana. Sto se tice nocnog hranjenja, treba da znate da se hormoni odgovorni za stvaranje mleka najvise izlucuju nocu stoga je jako bitno da dojite nocu. Pogotovo sto je proslo tek 2 nedelje od porodjaja. Sto se tice toga da ne trebate da budite bebu kad vec spava, opet ono sto sam malopre spomenula: vrlo je moguce da zbog gladi i manjka secera beba prespava noc a ne zato sto je sita.
   Sto se tice izmlazanja, ako pocnete da pratite bebin ritam i dojite po zahtevu, kolicine ce se same uspostaviti. Izmlazati se mozete da otklonite osecaj neprijatnosti u dojkama.
   Pozdrav, Milena Kostić

 9. maca1802 says:

  Postovani,

  beba mi je stara 16 dana, u imala sam prepune dojke mleka nakon porodjaja,mogla sam iz svake nakon podoja izvuci po 50ml, a izmuzala sam se par puta dnevno do 11 dana i onda prestala jer su mi grudi omeksale(sa prethodnim detetom sam imala ogromnu kolicinu mleka izazvanu preteranim izmlazanjem). Sada se plasim da mi nestaje mleko jer u toku dana osim podoja na tri sata nakon izmmlazanja nakon svakog podoja izvucem 120ml za ceo dan iz obe dojke. da li treba da se plasim za nestanak mleka?

  • admin says:

   Po cemu ste zakljucili da vam mozda nestaje mleko? Po necijoj sugestiji mozda? Vi najbolje poznajete svoju bebu. Da li je promenila ponasanje? Da li ima promena u broju mokrih pelena, ili u boji njenog sadrzaja? Ako je beba zadovoljna, vesela ima dosta mokrih pelena i mokraca nije tamna, koncentrovana, nemate razloga za brigu. Dojke su vam mekane jer se ustalila ponuda i potraznja, ali to da su ” prazne” je samo privid jer one funkcionisu po principu protocnog bojlera. A sto se tice ml koje izdojite, da vam napomenem da ni jedna izdajalica ne moze tako efikasno da izvuce mleko iz dojke kao sama beba, za cija usta je priroda i namenila. Posmatrajte bebu i opustite se a ja bih vam savetovala, da ukolike se ne radi o pravljenju zaliha za zamrzivac ili slicno, apsolutno nema potrebe da se uopste izdajate, vec da samo omogucite bebi da sisa kad god pozeli, bez gledanja u sat, ni mi nismo svaki dan podjednako gladni… Ako imate jos pitanja ili nejasnoca, ne ustrucavajte se opet pitati.
   Timea Čizmadija, savetnica na obuci udruženja Roditelj

 10. Violeta says:

  Zdravo, imam jedno pitanje ako mozete da mi pojasnite koliko dugo izmlazanje moze da traje. Imam bebicu od 10 mjeseci I vratila Sam se na posao Ali bih voljela jos da je dojim, probala Sam rucno izmlazanje I nije bas islo sada imam elektricnu pumpu I treba mi od 30 do 45 minuta za 60-70 ml mleka. Neznam dali radim nesto pogresan I ili sta vec a znam da bebica ima dovoljno mleka jer je bas dobro napredovala ovih 10 mjeseci. Neznam u cemu je problem ili je to sasvim normalno? Unaprijed hvala i veliki pozdrav!

  • Savetnica za dojenje says:

   Draga Violeta,

   Verujem da je velika briga za Vas povratak na posao dok je dete tako malo, a pride i sisa. Jako mi je drago kad vidim da imate zelju da se dojenje i pored toga nastavi.
   Prvo mi, molim Vas, dajte par podataka. Mozete li mi reci koliko Vasa beba ima podoja u toku 24h? I koliko cete biti odsutni kad krenete da radite?
   Nemojte da brinete da Vasa beba nece imati dovoljno mleka. Jeste da pumpica nikada ne moze da izvuce mleka koliko Vasa beba moze da posisa, ali ona je sad veca i verovatno ima i nemlecne obroke pored podoja.
   Sam povratak na posao ne mora da bude prepreka dojenju. Vi svoju bebu mozete da podojite pre odlaska na posao, kao i kada se vratite s posla. I naravno, svaki put kada zatrazi. Dojenje ce joj pomoci da na najlaksi nacin prebrotiti Vas odlazak na posao i emotivno odvajanje od majke.
   Ako osetite nadolazak mleka, dok ste jos na poslu, trebalo bi da se malo izmlazate dok ne popusti pritisak.
   Procitajte i nas tekst oko izmlazanja mleka u situaciji kad majka nije pored deteta iz nekog razloga:
   http://dojenje.roditelj.org/2014/04/08/sta-kada-treba-da-se-izmlazate/
   Takodje, pogledajte i kako se pravilno skladisti mleko:
   http://dojenje.roditelj.org/2014/07/01/cuvanje-majcinog-mleka-kako-ga-pravilno-skladistiti/

   Kristina Kerecki Lukic, savetnica za dojenje na obuci

   • Violeta says:

    Mnogo vam hvala na odgovoru, bebicu dojim oko 4-5 puta u toku dana a nocu zavisi od toga koliko se puta bud, obicno 1-2 puta Ali sada Joj rastu zubici pa znam I vise puta. Na posao se vracam cetiri dana Ali od toga dva dana po 8.5 sati i dva dana po 5 sati. Mnogo cam hvala jos jednom.

Ostavite komentar

Zanima nas vaše mišljenje...
i ako želite sličicu uz komentar, treba vam gravatar!