web analytics

Izmlazanje mleka

December 19, 2010 by  
Filed under Izmlazanje

Jedna od važnih veština koju bi svaka majka koja razmišlja o dojenju trebalo da nauči je izmlazanje mleka. Kako se izmlazati? Ručno ili upotrebiti pumpicu za izmlazanje? Šta ako ne uspevate da izmuzete dovoljno mleka? Kako se mleko čuva?

Izbor metode izmlazanja mleka

Da li ćete korititi pumpicu za izmlazanje ili Vam više odgovara ručna tehnika izmlazanja zavisi od toga u kakvoj je situaciji Vi nalazite. Ukoliko ćete biti odvojeni od Vaše bebe u jednakim intervalima (naprimer jer ste počeli da radite) ili ćete biti odvojeni od bebe jer je beba zadržana duže u porodilištu, o ovim situacijama bi pumpica za izmlazanje možda bila praktičniji izbor za Vas. Kao što je slučaj i sa svim ostalim uređajima tako i pumpica za izmlazanje ima različitih modela od ručnih, zatim malih električnih pumpica pa sve do duplih električnih pumpica koje izmlazaju mleko iz obe dojke u isto vreme. Izbor odgovarajuće pumpice zavisi isključivo od Vaših potreba i budžeta. Nije loša ni opcija da za početak pozajmite pumpicu pa ukoliko Vam odgovara da istu takvu i kupite.

Međutim ukoliko je izmlazanje mleka samo trenutna potreba, kao na primer ako je potrebno samo da popustite napetost u dojkama ili da izvučete manju količinu mleka da podmirite potrebe Vaše bebe za kratko vreme dok niste kući, možda će Vam u tom slučaju ručno izmlazanje mnogo više prijati. Ručno izmlazanje je tehnika koja se vremenom nauči.

Ručno izmlazanje:

Pre početka izmlazanja poželjno je da dojke „pripremite“ dojku tako što ćete je lagano izmasirati pokretima koji idu od korena dojke ka bradavici. Možete staviti toplu oblogu koja će pomoći lakše pokretanje mleka.

1. Dojku uhvatite palcem i kažiprstom u delu gde areola prelazi u kožu,
2. lagano gurnite prstima ka grudnom košu,
3. pritisnite prste jedan ka drugome i
4. oba prsta „gurnite“ lagano ka bradavici ali da prsti ne klize po koži.

Ponavljajte ovaj pokret nekoliko puta a zatim kažiprst i palac pomerite u pravcu kazaljke na satu (ili obrnuto) da bi ponovili ovaj postupak na sledećem mlečnom kanalu kao što je prikazano na slici.

Osnove izmlazanja mleka

Bez obzira koju tehniku izmlazanja koristite u početku učenja izmlazanja možete da se očekujete male prepreke. Verujte da je sasvim uobičajno da se u prvim pokušajima izmlazanja dešava da majka iako su joj dojke pune mleka nemože da izmuze više od par kapi mleka. Vežbanjem i upornošću doći ćete do trenutka kada ćete prvi put videti mlaz mleka i u tom trenutku ćete osetiti o čemu se radi i da izmlazanje može da bude jako korisno, jednostavno i nagrađeno dragocenim mlekom.

Količina mleka koju majka može da izmuze zavisi od više fatora koji zavise od toga kada se majka izmlaza (doba dana) pa do toga koliko je majka u tom trenutku opuštena ili pod stresom.

Evo nekoliko predloga koji mogu da Vam pomognu da se pokrene refleks otpuštanja mleka koji je važan faktor u celom ovom procesu, a na koji uticaj ima i fizička ali i psihička opuštenost majke.

 • Sedite opušteno; pokušajte da Vas u tim trenutcima niko ne ometa i da Vam ništa ne odvlači pažnju. Isključite zvono na telefonu i zamolite ukućane da Vas ne uznemiravaju. Ukoliko imate i starije dete pokušajte da ga zabavite nekom aktivnošću koja ne zahteva Vaše direktno učešće već dete može samostalno da se zabavlja neko vreme.
 • Budite skoncentrisani na ono šta trebate da radite. Bilo bi dobro da imate neku vrtu „rituala“ pre započinjanja izmlazanja kao što je naprimer ispijanje šolje čaja ili jednostavno opuštanje uz nekoliko dubokih udisaja. Ukoliko se izmlazate u kući ono što takođe može da Vam prija je tuširanje toplom vodom ili držanje toplih obloga (naprimer pamučna pelena koju ste zagrejali) da bi pomogli širenje mlečnih kanala i lakše pokretanje refleksa otpuštanja mleka.
 • Nekim makama pomaže jednostavno razmišljanje o svojoj bebi ili pogled na bebu koja opušteno spava, zamišljanje reke mleka, kontakt sa bebinom garderobom koja „miriše na Vašu bebu“…
 • Slušanje muzike ili razgledanje časopisa – bilo šta što će dozvoliti Vašem telu da se maksimalno opusti i dozvoli pokretanje mleka.

Kada se izmlazati i koliko često?

Kada izmlazati mleko i koliko često to zavisi od starosti bebe, razloga i od potreba samog trenutka. Ukoliko je Vaša beba mlađa od šest meseci a Vi ste od nje odvojeni duže vreme u tom slučaju je potrebno da se izmlazate najmanje na svaka tri sata. Na ovaj način ćete održavati proizvodnju mleka ali i sakupiti mleko koje Vaša beba može da koristi u Vašem odsustvu. Neke majke imaju praksu da izlazaju mleko rano ujutro dok su još kod kuće pre polaska na posao. Jutra su često dobro vreme za izmlazanje mleka jer se tada u dojkama nalazi najveća količina mleka a i telo ga tada jače proizvodi jer je majka odmorna. Ukoliko Vašoj bebi ne treba veća količina mleka, jer je već velika i jede raznovrsnu hranu, u tom slučaju će možda biti dovoljno da mleko izmlazate jednom dnevno ili samo u trenutcima kada osetite napetost u dojkama i to samo tek toliko da ta napetost popusti.

Koliko mleka ostavljati?

Teško pitanje! Nemojte da upoređujete Vaše mleko sa količinama adaptiranog mleka. Uopšteno rečeno bebe koje sisaju za jedan obrok piju od 60-120ml mleka tako da je najbolje da količine mleka pri skladištelju ne budu veće od 120ml. Mnogo je praktičnije da spremite vise „doza“ sa manjom količinom Vašeg mleka.

Izvor: www.llli.org
Sara Walters
Carmarthen Wales UK
From NEW BEGINNINGS, Vol. 24 No. 4, July-August 2007, pp. 168-9

Tereza Miljković, savetnica za dojenje udruženja RODITELJ

Share

Komentari

12 komentara to “Izmlazanje mleka”
 1. jana says:

  Ako se izmlazam ručno u sterilnu bočicu mogu li to mleko da dam svojoj bebi, i da li mogu da sastavim dve bočice izmlazanog mleka koje su izmlazane u razmaku od par sati (jedna je već bila u frižideru) podgrejem (u vrućoj vodi) pa da dam svojoj bebi?

  • dragana says:

   Mleko koje je bilo u frižideru podgrejte do temperature tela, pa zatim spojite sa sveže izdojenim.

   • jana says:

    O.K. znači moram da prospem ovo što sam već spojila za svaki slučaj?!

    • dragana says:

     da…verovatno ste to već uradili…vidim da nam nema druge nego da organizujemo celodnevno dežurstvo na sajtu :)

     • jana says:

      Ali čitam na raznim forumima da žene dodaju tek izmazano mleko u ono koje je u frižideru (hladno) i da njihovim bebama ništa ne fali. Više ne znam koga da slušam. Dr. mi je rekla da može da stoji u frižideru 24h najduže a opet neko drugi kaže da može i duže. Ja sam probala svoje mleko koje je stajalo malo duže od 24h i ništa mu nije falilo nije promenilo ukus. Pretpostavljam da ne može tako brzo da se pokvari.

     • dragana says:

      Poslala sam Vam mail sa detaljima. Vi morate da procenite koga ćete slušati.Tuđa iskustva mogu biti korisna, ali i kontraefektna-na Vama je da ih prihvatite ili ne. Podaci koje ste od nas dobili potiču od institucija koje predstavljaju autoritet u sferi dojenja, te nekako, bar meni, nose veći kredibilitet nego ono što pričitamo na forumima ili čujemo u parku.

 2. jana says:

  Naravno da ste u pravu ali ni doktori ne mogu da se usaglase. Ipak zdravlje deteta je na prvom mestu pa nećemo rizikovati. A ne slušam ja žene po forumima samo volim da vidim kakva su iskustva ipak može da se naleti na nešto pametno.

  • dragana says:

   Doktori čije izvore koristimo mi, kao i naše koleginice iz regije, kao i koleginice iz La Leche lige, kao i IBCLC itekako imaju usaglašene stavove ;) Na veliku žalost, mnogo je malo naših pedijatara koji se bave dojenjem i mogu da pomognu.

   • jana says:

    Nije mi stigao mail ili sam ga greškom obrisala.
    Imam još samo jedno pitanje :) pošto imam mleka i više nego što je potrebno za jedan podoj, pa ponekad ako beba još uvek spava i nije joj vreme za buđenje ja se naravno izmazam da rasteretim grudi jer mnogo nabreknu. Ako izmazam sve što ide u mlazu i ostane samo ono što ide polako a beba se u međuvremenu probudi da li imam dovoljno da je nahranim, s obzirom da joj je dovoljno 90ml jer je hranim na svaka 2 -2,5h ili da joj obavezno dam ono što je tek izmazano? Znam da mleko ne može tek tako da nestane i da se konstanto obnavlja.

    • dragana says:

     Proverite da nije u spam folderu. Ako nije, poslaću Vam ponovo.
     Za situaciju koju navodite mogu Vas samo upozoriti da je dobar put ka nastajanju hiperprodukcije. Kada se dojke prepune, izdoji se svega par mlazeva, tek da napetost popusti, je rako se preteruje, telo dobija znak da treba da pravi više mleka i onda ulazite u začarani krug.
     Ako nije indiskretno-zašto, ako beba sisa, dajete izdojeno mleko? I kako znate da joj je 90 ml dovoljno?

     • jana says:

      Pa pedijatar mi je rekao da je bebi dovoljno 90ml da se ne bi prejedala i povraćala, a inače mi je zabanio da ga dojim po pola sata tj. 15-15 kao sam pre par dana radila pošto je počeo dobro da povraća i rekoa mi da mu dajem samo 10min na jednu i 5 na drugu na svakih 2h a li ja vidim da ipak njemu želudac ne može da prevari na 2h pa mu dajem na 2,5h. I onda mu ja ponekad dam 90ml čisto da budme sigurna da je dovoljno pojeo. Tačno sam primetila da od ako se redovno izmazam imam sve više mleka i ako sam još u bolnici imala za dve bebe sigurno. :)

 3. jana says:

  A da ponekad on prespava noć i onda je meni mnogo lakše da se izmazam nego da ga budim jer su mi rekli ako spava preko noći da je to dobro.

Ostavite komentar

Zanima nas vaše mišljenje...
i ako želite sličicu uz komentar, treba vam gravatar!